StoryEditor

"Mohli by ste sa hanbiť, pán premiér." Eugen Korda si zastával novinárku, mala konflikt s Ficom

11.09.2017, 15:12
Autor:
dbsdbs
Kríza je zažehnaná, premiér sa vrátil k útokom na novinársku obec.

Koalíčná, alebo "komunikačná" kríza vládnych strán je minulosťou, dnes podpísali Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár dodatok koaličnej zmluvy. Na tlačovej konferencii prelomili mlčanie, a na rozdiel od brífingov bez otázok počas augusta odpovedali na pár otázok prítomných novinárov. Premiér Fico sa znova obul do redaktorky televízie JOJ. 

Jana Krescanko - Dibáková sa prítomných politikov opýtala, či podpis Dodatku znamená, že koalícia vydrží s touto koaličnou zmluvou dva a pol roka. Na premiéra otázka zapôsobila, ako keby bol vojnový generál. 

"Mal som pocit ako americký generál v Afganistane, keď sa ho novinári pýtali "Vyhráte túto vojnu, alebo nevyhráte?," odpovedal a prešiel do útoku. "Pani novinárka, medzi nami je principiálny rozdiel. Vy túto vládu nenávidíte, je to dokázané tým, že ste riadená opozičnými poslancami," vytiahol starú kauzu s prepismi SMS správ, ktoré uverejnil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. 

"Pán premiér, riadiť sa konšpiráciami a fabuláciami pána Kočnera,... Vy na mňa osobne útočíte," bránila sa redaktorka. 

"Viem, že je to pre vás nepríjemné, budete to musieť strpieť. Prevalila sa aféra, keď časť novinárov bola priamo riadená opozičnými politikmi a vy patríte medzi nich. Neklaďte mi otázku, či táto vláda vydrží, alebo nevydrží. Urobím všetko preto, aby vydržala, vy všetko preto, aby nevydržala. V tomto je medzi nami principiálny rozdiel," zopakoval svoj postoj premiér. 

"Viem, že sa vám to nepáči, dávať na prvé miesto že máme historicky najnižšiu nezamestnanosť, najvyššiu zamestnanosť a krajina má vynikajúci imidž v zahraničí. Pre vás sú dôležité len zlé správy. Nemám žiadne médiá pod kontrolou, aby som im mohol hovoriť, čo majú písať. Ale dávať otázky, či vydrží vláda, alebo nevydrží, zabijete tých Afgáncov, nezabijete tých Afgáncov, čo bude ako bude, prepáčte. Trošku úcty majte k tejto vláde," žiadal Fico prítomných. 

"Akí ste nervózni zrazu," dodal. Na to zareagoval redaktor týždenníka .týždeň, Eugen Korda. "Nervózny ste vy pán premiér. Ste nervózni, lebo sa vám to sype pod rukami. Obviňujete tu redaktorku z niečoho, čo je na žalobu, ako si to vôbec môžete dovoliť? To by ste sa mohli vy hanbiť, pán premiér," povedal redaktor predsedovi vlády. 

"Pán redaktor, ja vás veľmi prosím o vyjadrovanie sa, ktoré zodpovedá tejto tlačovej konferencii. Ja som povedal iba fakty a vás poprosím, naozaj, pán Korda, keď vám teraz zacitujem, čo ste na mňa povedali, vôbec by som sa s vami nemal baviť," ukončil prvé stretnutie s novinármi po kríze Robert Fico. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:26