StoryEditor

Týždeň v médiách: Vrtuľník na svadbe. Spustí Markíza Paľbu?

24.09.2017, 07:52
Markíza je na predaj. Kto ju môže kúpiť?

Týždeň v médiách nezačíname úplne najdôležitejšou správou v mediálnom svete, ale určite najaktuálnejšou a najkurióznejšou. Na svadbe dlhoročnej reportérky televízie Markíza Danice Kleinovej a prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého lietal vrtuľník a zhadzoval cukríky. Nebol to úplne hocijaký vrtuľník, patril letke ministerstva vnútra. "Nezabudnuteľný" darček od zamestnancov ministerstva. Vraj za sedemsto Eur. 

Odkedy Michal Kovačič na Markíze vytiahol informáciu, že "Kaliňákov vrtuľník" používa premiér Fico na oslavy MDŽ, je v tom proste chaos. Mali by sa nastaviť aspoň nejaké pravidlá. Kauza je na stole odvtedy čo sa zistilo, že prezident Kiska využíva na súkromné účely vládne lietadlo. Úrad vlády sa vtedy voči Kovačičovi ohradil, Robert Fico mal predsa aj program na VÚC v Žiline. V prípade svadby Nejedlého a Kleinovej išlo zasa o zaplatený dar. Znamená to teda, že vrtuľník ministerstva vnútra si môže objednať hocikto, komu nebude ľúto pár stoviek?

Investigatíva Markízy zatiaľ mlčí. Jeden by čakal, že znova spustí paľbu. Alebo rovno Paľbu. Pamätáte si na reláciu, ktorej nebolo nič sväté? O svadbe iba v dobrom.

Ale poďme o inom. Do médií prenikla v tomto týždni správa, že celodenný líder sledovanosti - televízia Markíza - je na predaj. Podľa neoficiálnych informácií médií má o ňu záujem čínska spoločnosť  CEFC, ktorá vystúpila prednedávnom z biznisu českého podnikateľa Jaromíra Soukupa (TV Barrandov). V zákulisí sa už dávnejšie hovorí o tom, že o Markízu má záujem aj slovenská investičná spoločnosť Penta, ktorej patrí menšinový podiel v Petit Presse (denník Sme), ako aj mediálny dom NMH (vlajkové lode denník Plus jeden deň, týždenník Plus 7 dní). Kto však môže kúpiť Markízu v súlade so zákonom?

Na Slovensku zákon nepovoľuje krížové vlastníctvo celoplošných médií. Jeden majiteľ nemôže mať celoplošné rádio a zároveň televíziu. Alebo denník a televíziu. Alebo rádio a denník, kombinácií je samozrejme viac.

Ak túži Penta vstúpiť do Záhorskej Bystrice, musí si vymyslieť inú cestu. Nie, žeby sa to na Slovensku nedalo. Model už niekoľko rokov funguje napríklad v prípade televízie JOJ, zoskupenia rádií v Radio Services a najväčšej outdoorovej spoločnosti Bigmedia.

Takže kde je vôľa, tam je mediálna cestička. Mimochodom, čo keď sa rozhodne Ringier predať svoj Nový čas? Aj o ten prejaví záujem Penta?

Verejnosti je úplne jedno, kto vlastní ich obľúbené frekvencie, periodiká a televízne stanice. Na stanovisko legislatívcov sa nám do uzávierky nepodarilo naraziť. 

Stalo sa tento týždeň:

  • Slovenské médiá sú plné Merkelovej, Trumpa a Sagana
  • Bodaj by ich takto dôsledne zaujímali aj župné voľby
  • A tiež Slovákov, veselých sľubov je predsa stále viac
  • V personálnej politike RTVS nič nové
  • Tento týždeň rezonovala opäť oprava stavby budovy televízie. Nie sú peniaze, kde zohnať peniaze?
  • Človek by si myslel, že na jej zbúranie a nové postavenie. Nie nie, ide stále iba o jej opravu
  • OMG
  • Aj pracovníci rozhlasu majú komplikované pracovné podmienky!
  • Fúka tam totiž silný vietor 
  • Extrémne premeny robí Markíza naozaj veľmi dobre.
  • Tešíme sa na štvrtú časť
  • Čiara ide do Hollywoodu, bude sa uchádzať o Oscara.
  • Len či tým východniarom budú v Amerike rozumieť?
  • Už ste videli šou Nebezpečné vzťahy? Dozviete sa, že pes šteká.
  • Ak by ste to náhodou nevedeli.
  • Vráťte Čekovského do Inkognita a najlepšie aj do Super Karaoke. 
  • Dobrá správa na záver. Nič strašné sa nestalo.
  • Všetci sme opäť prežili koniec sveta Pluska.sk

    Pluska.sk

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:42