StoryEditor

Modlite sa, aby vám bolo odpustené. Americký komik sa pustil po masakre v Las Vegas do politikov

03.10.2017, 12:46
Autor:
dbsdbs
Jimmy Kimmel ukázal Američanom senátorov, ktorí hlasovali za voľnejší prístup k zbraniam.

Jimmy Kimmel, komik a hostiteľ populárnej zábavnej relácie Jimmy Kimmel Live na jednej z najväčších amerických televízií ABC sa deň po tragickom útoku v Las Vegas v rámci svojho monológu na začiatku relácie pustil do amerických senátorov. Podľa neho po hlasovaní podľa želania zbrojárskej lobbystickej asociácie NRA nesú vinu za desiatky obetí 64-ročného Stephena Paddocka. 

Kimmel, ktorý sa v Las Vegas narodil, bol počas svojej reči niekoľkokrát na pokraji sĺz. „Asi sa nikdy nedozvieme, prečo sú ľudia schopní niečo také urobiť iným ľuďom. Prepašovať desiatky zbraní na hotelovú izbu a strieľať z 32. poschodia na zabávajúcich sa. Preto máme dnes deti bez rodičov, otcov bez synov, matky bez dcér," povedal a len ťažko potláčal plač. 

Potom sa na obrazovke zjavili tváre členov Senátu, ktorí hlasovali za uvoľnenie podmienok pre Američanov, ktorí chcú vlastniť zbraň. „Naši zakladatelia asi v druhom dodatku Ústavy (kde je zakotvené právo na obranu) chceli, aby mohli Američania vlastniť automatické a poloautomatické zbrane," ironizoval.

Paddock si väčšinu zbraní kúpil legálne a nevykazoval žiadne znaky, ktoré by mu zabránili si ich zaobstarať. Kimmel si nemyslí, že sa s tým nič nedá robiť. „Keď na nás zaútočí niekto s bradou, zakážeme im cestovať, vybudujeme múr. Ale keď zaútočí Američan, nedá sa s tým nič robiť? Nechápem, prečo naši lídri stále umožňujú, aby sa také veci diali," hovoril v emotívnom prejave. 

„Politici aj po tejto tragédii hovoria, ako sú ich modlitby a myšlienky s obeťami nešťastia. To je dobre, mali by sa modliť. Mali by sa modliť, aby im Boh odpustil, že dovolili zbrojárskej lobby aby ovládala túto krajinu," pustil sa Kimmel do legislatívcov a prezidenta Trumpa, ktorý jeden z takých zákonov už na jar podpísal. „Týchto 56 senátorov len pár dní po podobnej tragédii v Orlande hlasovalo proti tomu, aby sa zaplátali diery umožňujúce obchádzanie kontrol pri nákupe zbraní. Pri všetkej úcte, vaše myšlienky a modlitby nestačia," odkázal moderátor senátorom. 

Video má na Youtube takmer jeden milión videní, jeho Jimmy Kimmel Live má podiel na americkom trhu okolo pol percenta v časovom slote neskoro večerných talkšou, v septembri ju sledovali asi tri milióny Američanov v cieľovej skupine 18-49. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 15:02