StoryEditor

Maďaričovi prekáža možná koncentrácia moci v médiách. Chce lepšiu kontrolu zákona

04.10.2017, 10:43
Nová smernica by sa mala schváliť do pol roka.

Len prednedávnom sa v médiách objavila informácia, že vlastník televízie Markíza, spoločnosť CME, uvažuje o predaji ďalších svojich staníc - televízie Markíza a TV Nova. Portál Echo 24. informoval, že o kúpu má záujem skupina čínskych investorov zastúpených skupinou CEFC. Portál tiež napísal, že obchod je v hľadáčiku niekoľkých veľkých skupín, ktoré pôsobia aj na slovenskom trhu.

Medzi nimi je napríklad skupina Penta, ktorá už v minulosti podľa viacerých médií prejavila záujem o kúpu Markízy. Penta však vlastní aj mediálny dom News and Media Holding (celoštátny denník Plus jeden deň) a prostredníctvom spoločnosti Namav aj menšinovú časť vydavateľstva Petit Press (celoštátny denník Sme). 

Táto informácia okamžite rozbúrila diskusie ohľadne zákona o zákaze krížového vlastníctva médií, ktorý platí na Slovensku. Najnovšie sa na túto tému vyjadril aj minister kultúry Marek Maďarič. "Situácia možnej koncentrácie médií v rukách jednej osoby ma motivovala k tomu, aby som tým, ktorí pracujú na zákone o vysielaní a retransmisii, dal úlohu, aby hľadali účinnú kontrolu zákazu krížového vlastníctva." Minister kultúry zároveň priznal, že to nie je jednoduchá úloha. Avšak dodal, že sa budú snažiť nájsť lepší spôsob kontroly, ako je dnes

Podnetom pre tieto úvahy vznikli práve po tom, ako sa objavila informácia o možnom predaji Markízy finančnej skupine Penta. "Myslím si, že sú na trhu vplyvné médiá, ktoré sú na predaj. Čo asi sú, pretože inak by to vlastník CME dementoval, keď sa zjavila táto informácia. Preto je tu riziko, že by niekto mohol držať príliš veľa mediálnej moci v jedných rukách," povedal Maďarič. A preto je podľa neho potrebné mať reguláciu, ktorá by dokázala odhaliť, keď niekto poruší zákaz krížového vlastníctva médií.

Čo ale znamená zákaz krížového vlastníctva médií? Zákon o vysielaní na Slovensku  nepovoľuje krížové vlastníctvo celoplošných médií: "majetkové prepojenie a personálne prepojenie vysielateľa rozhlasovej programovej služby a vysielateľa televíznej programovej služby navzájom alebo s vydavateľom celoštátnej periodickej tlače sa zakazuje". Inými slovami, jeden majiteľ nemôže vlastniť celoplošné rádio a zároveň televíziu. Alebo celoštátny denník a televíziu, ani celoštátne rádio a celoštátny denník. 

V skutočnosti však existuje príklad, ako sa tento zákon obchádza. Ide o rádiové stanice združené pod skupinou Radio Services (Rádio Vlna, Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock a komerčnej televízie JOJ.

Marek Maďarič uviedol, že nová smernica by sa mala schváliť najneskôr do pol roka.

01 - Modified: 2017-06-21 17:28:38 - Feat.: - Title: Maďarič predstavil návrh na zmenu voľby generálneho riaditeľa RTVS 02 - Modified: 2016-11-15 09:14:29 - Feat.: - Title: Maďarič: Neviem si predstaviť fungovanie RTVS bez zmluvy so štátom 03 - Modified: 2016-09-05 15:19:42 - Feat.: - Title: „KALI špeciál“ sa k ľuďom nedostal. Podľa Maďariča nesplnil kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:05