parlamentnelisty.sk
StoryEditor

Parlamentné listy.sk boli vymazané zo zoznamu Konšpitátori.sk a stiahli žalobu

05.10.2017, 16:32
Autor:
(red)(red)
Portál už nie je na zozname stránok zo sporným obsahom. Správu sme aktualizovali o vyjadrenie Konspiratori.sk

Portál www.parlamentnelisty.sk už nie je na zozname stránok zo sporným obsahom s názvom Konšpirátori.sk. O prehodnotenie požiadal internetový denník komisiu v auguste, tá začiatkom októbra rozhodla o vyradení zo zoznamu Konšpirátorov a zároveň o ich zaradení na web, kde figurujú médiá s overeným obsahom. portál o tom informoval v tlačovej správe.

„Teší nás to, pretože nikdy sme sa nepovažovali za konšpiračné médium, ani za šíriteľov falošných správ. V prvom roku činnosti sa nám nie úmyselne stalo, že nám do obsahu preniklo zopár prekladových článkov, ktorých obsah nebol dostatočne overený. To je z tisícov publikovaných článkov iba kvapka v mori. Ani jeden z označených materiálov však nepochádzal z pera interného autora ani externého spolupracovníka PL.sk. Navyše už viac ako rok sa na stránke Dezinformácie Hoaxy Propaganda neobjavil ani jeden článok z nášho periodika,“ konštatuje šéfredaktor Parlamentných listov Igor Matloň, ktorý prišiel do redakcie v júni z Trendu.

Podľa jeho slov portál o politike, ekonomike a spoločnosti aj naďalej ostane otvorený všetkým názorovým prúdom s výnimkou tých, ktoré nie sú v súlade so zákonmi SR. To je aj zámerom vydavateľa Parlamentných listov. Ten okrem toho presadzuje aj priamu komunikáciu medzi politikmi a ich voličmi v rubrikách Politici voličom a Profily.

Po vyradení zo zoznamu takzvaných konšpiračných webov iniciovala riaditeľka vydavateľstva Oľga Dúbravská stiahnutie žaloby voči spoločnosti NetSuccess, ktorá prevádzkuje portál Konšpirátori.sk. „V súčasnosti nevidíme dôvod na trvanie podanej žaloby, keďže sme dosiahli stav, na ktorom sme trvali a to tým, že žalovaný odstránil Parlamentné listy SK zo svojho zoznamu.“

AKTUALIZOVANÉ: Pre Stratégie sa vyjadril Ján Urbančík, autor projektu Konšpirátori.sk a riaditeľ spoločnosti NetSuccess: "Pravidlá projektu Konšpirátori.sk sú rovnaké pre všetky hodnotené alebo opätovne prehodnocované stránky. Komisia zaradí do zoznamu webov tie, ktoré prekročia skóre 4. Každý takýto web môže požiadať o opätovné prehodnotenie, ak prehodnotí sporný obsah. To sa stalo aj v prípade portálu Parlamentnelisty.sk. Na základe žiadosti redakcie členovia komisie opätovne posúdili jej obsah a každý z nich ho nezávisle ohodnotil. Výsledné skóre je nižšie ako 4, preto bol automaticky zo zoznamu vyradený. Zároveň sa tešíme, že na základe aktivít našej iniciatívy začali viaceré weby aj online stránky redakcií prísnejšie kontrolovať obsah a pôvod správ, ktoré publikujú. Berieme to ako potvrdenie toho, že Konšpirátori.sk ako projekt majú zmysel."

01 - Modified: 2017-05-25 18:16:11 - Feat.: - Title: Do Parlamentných listov prichádza nový šéfredaktor. Z TREND-u prestupuje Igor Matloň
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 11:03