Facebook
StoryEditor

Otrasný týždeň Facebooku: Za výpadkom služieb môže byť aj zámer, tvrdí komentátor BBC

05.10.2021, 11:14
Autor:
ČTKČTK
Viac ako šesť hodín boli užívatelia sociálnej siete Facebook takpovediac bezradní. Spoločnosť zažila najväčší výpadok v histórii svojej existencie. Môže za tým stáť stáť aj istý úmysel, tvrdí komentátor britskej televízie. 

Americká spoločnosť Facebook jednoznačne nevylúčila, že za globálnym výpadkom jej služieb môže byť aj zámer. Upozornil na to dnes komentátor BBC James Clayton.

Väčšina expertov na informačné technológie tvrdí, že na takúto možnosť zatiaľ nič neukazuje, hoci ani medzi týmito ľuďmi neexistuje zhoda. Výpadok služieb v pondelok zasiahol sociálnu sieť Facebook, Instagram a komunikačnú aplikáciu WhatsApp, patriace tiež pod spoločnosť Facebook.

"Mnoho výpadkov sa vyrieši veľmi rýchlo. Často bývajú lokalizované. Napríklad v prípade, kedy niektorí ľudia nemôžu otvoriť webovú stránku, ktorá v inej krajine funguje," napísal Clayton. "Tiež by malo odznieť, že vyjadrenie Facebooku je veľmi starostlivo napísané. Nevylučuje ani zámer," dodal.

Facebook vo svojom oznámení uviedol, že hlavná príčina výpadku zasiahla aj mnoho interných nástrojov a systémov, ktoré sú pre obnovu činnosti nevyhnutné. Toto tvrdenie Clayton označil za zaujímavé. Výpadok celkom zasiahol až 3,5 miliardy ľudí, ktorí niektorú z uvedených služieb využívajú, poznamenala agentúra Reuters.

Technický riaditeľ spoločnosti BreachQuest Jake Williams taktiež pripustil, že za pondelkovým výpadkom služieb Facebooku môže byť zlý úmysel, zatiaľ to však podľa neho stále vyzerá na technické problémy spôsobené ľudskou chybou.

"V konečnom dôsledku to ukazuje, že prevádzkovať naozaj veľký - a to aj podľa internetových štandardov - distribuovaný systém je veľmi ťažké. Aj pre tých najlepších z najlepších," citovala ho agentúra AP. BreachQuest sa špecializuje na bezpečnosť v kybernetickom priestore.

Problémy Facebooku viedli k poklesu ceny akcií firmy, ktoré predstavovali 4,9 percenta.

Lukáš Kovanda z Trinity Bank upozornil, že zakladateľ a riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg tak prišiel asi o šesť miliárd dolárov, čo je zhruba dvojnásobok majetku českého premiéra Andreja Babiša podľa výpočtov týždenníka Euro. Ide však len o hypotetické straty, pretože ceny akcií v čase klesajú aj stúpajú a kým ich vlastník akcie nepredá, o skutočnú stratu nejde.

"Tento týždeň už začal zle. Tým, že v nedeľu odhalila svoju totožnosť osoba, ktorá stojí za odhalením 'Facebook Files'," upozornil komentátor. Odkazoval tým na bývalú zamestnankyňu Facebooku Frances Haugenovou, ktorá v médiách uviedla, že stojí za únikom informácií, ktoré boli základom pre sériu negatívnych článkov o Facebooku v denníku The Wall Street Journal. "Zlý týždeň sa pre túto sociálnu sieť zmenil na otrasný týždeň," uzavrel Clayton z BBC.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:59