archív
StoryEditor

Opustil nás zakladateľ a spolumajiteľ denníka SME

15.10.2017, 18:25
Autor:
(pš)(pš)
Peter Vajda odišiel vo veku 70 rokov.

Peter Vajda založil ešte začiatkom deväťdesiatych rokov Prvú slovenskú investičnú skupinu (PSIS), ktorá vytvorila prvé investičné fondy na Slovensku viac než rok pred kupónovou privatizáciou.

V roku 1993 vďaka tej istej spoločnosti založil denník SME. Denník SME vznikol potom, ako časť redakcie na čele so šéfredaktorom Karolom Ježíkom odišla z denníka Smena. Denník SME vyšiel prvýkrát za necelé dva týždne a už počas roku 1995 mu stúpol náklad  takmer na 50 000 výtlačkov. V tom čase sa stal symbolom nezávislej žurnalistiky.

Peter Vajda bol dlhoročným známym generálneho riaditeľa vydavateľstva Petit Press - Alexeja Fulmeka. Ten na portáli sme.sk píše: "Bez investícií jeho Prvej slovenskej investičnej spoločnosti by denník SME nikdy nevznikol a naše vydavateľstvo by nevyrástlo na jedno z najväčších na Slovensku. Peter Vajda bol pri všetkých dôležitých rozhodnutiach v histórii denníka SME a ja som vo všetkých ťažkých chvíľach stál pri ňom. Investoval do novín, aby pomohol zachovať priestor na slobodnú výmenu názorov."

Koncom roka 2014 prechádzal mediálny dom výraznou zmenou majiteľov. Od nemeckej spoločnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft odkúpila vtedy 45 percent vydavateľstva skupina Namav - jej finančným partnerom bola Penta. 55 percent zostalo Petrovi Vajdovi a jeho Prvej slovenskej investičnej skupine. Kým časť redakcie odišla a založila Denník N, šéfom vydavateľstva Petit Press ostal Alexej Fulmek.

V auguste 2017 spoločnosť Petit Press oznámila ďalšie zmeny vo vlastníckej štruktúre. Vydavateľovi denníka Sme odpredá do konca roka 5-percentný podiel. Po novom tak Pente bude patriť 40 percent akcií, čím zostane v minoritnej pozícii. Vajdovej spoločnosti PSIS zostalo vo vydavateľstve 60 percent.

Peter Vajda bol blízkym známym súčasného generálneho riaditeľa vydavateľstva Petit Press Alexeja Fulmeka, s ktorým aj denník SME spoluzakladal.

Peter Vajda žil v Česku, zomrel vo veku 70 rokov, po vážnej chorobe.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:54