01.11.2017, 23:47

GDPR: Čo prinesie nová legislatíva

Zmenené pravidlá budú platiť pre všetky subjekty digitálneho odvetvia.

internet, osobné údaje
Zdroj: Reuters

V máji budúceho roku nadobudne platnosť nová európska legislatíva týkajúca sa ochrany osobných údajov. Nové
nariadenia známe pod skratkami GDPR a ePrivacy prinesú zmeny do života najmä v online priestore. Zmenené pravidlá budú platiť pre všetky subjekty digitálneho odvetvia – zadávateľov, prevádzkovateľov médií a webových stránok, agentúry a zároveň každého internetového návštevníka, keďže hlavným zámerom Európskej komisie je chrániť používateľa a jeho identitu. Robustnej téme, detailom zmien a tomu, čo prinesú tieto zmeny pre slovenský internet, a špeciálne online marketing, sa venovala bratislavská konferencia, organizovaná združením pre internetovú reklamu IAB Slovakia. JUDr. Daniela Palkovičová z Úradu na ochranu osobných údajov SR na úvod konferencie priniesla dobrú
správu. Kto bol doteraz v súlade s platným zákonom č. 122/2013 Z. z., nemal by mať pri prechode na novú legislatívu priveľa problémov. Napriek tomu nové nariadenie GDPR zavádza niekoľko nových povinností.

Legislatívny rámec
Legislatívny rámec v oblasti ochrany osobných údajov tvoria predovšetkým nariadenie GDPR, návrh zákona o ochrane
osobných údajov a pripravované vyhlášky, návrh nariadenia o ochrane osobných údajov v elektronických komunikáciách
(známe pod názvom ePrivacy), ale aj zákon o reklame, zákon o ochrane spotrebiteľa či pripravovaný zákon o kybernetickej bezpečnosti.

Zvážte význam vašich dát
Každý subjekt by mal v prvom rade posúdiť, s akými dátami svojich zákazníkov narába, či majú charakter osobných dát a či tieto dáta naozaj pre svoju činnosť potrebuje a využíva. Vždy by sa mal držať zásady „privacy by default“, ktorá vyžaduje v najväčšej možnej miere z

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.