StoryEditor

Povolebný týždeň v médiách: istoty už neplatia. A prečo nikomu nevadí, že si Facebook robí čo chce aj počas moratória?

05.11.2017, 07:20
Všetko podstatné nájdete na sociálnych sieťach. Pokiaľ vás nevypnú.

Jednou z najväčších tém uplynulého týždňa boli blížiace sa voľby do samospráv. A že išlo vskutku o vážnu vec, dokumentovala aj verejnoprávna Jednotka, ktorá odvysielala agitujúce príhovory našich troch najvyšších ústavných činiteľov. Prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a predseda vlády Robert Fico hovorili o tom, aký význam a kompetencie majú vyššie územné celky a aj o tom, prečo je také dôležité ísť voliť. 

Zdá sa, že minimálne taký dôležitý fakt bol aj to, či to niektorí z politikov dal bez čítačky. Facebook praskal vo švíkoch. "Zapotil som sa, lebo som to dal bez čítačky." Alebo aj zapotil som sa, lebo som to prečítal z papiera. Zapotil som sa, lebo som čítal z čítačky. Vyberte si čo chcete a koho chcete. Už v sobotu. A potom nastalo ticho. Teda moratórium. To znamená, že 48 hodín pred začiatkom hlasovania a počas volebného dňa sú propagačné aktivity kandidátov zakázané.Počas moratória nemôžete zverejňovať informácie o kandidátoch. Žiadne - ani v ich prospech ani v neprospech. Takže v podstate počas moratória vidíte kandidátov z bilboardov a prihovárajú sa vám zo sociálnych sietí. To sa môže, pretože publikované boli už pred moratóriom. Internet to môže. Facebook to môže. Lebo neporušuje moratórium.

Mimochodom necelé dva týždne pred voľbami sa nesmú zverejňovať ani prieskumy verejnej mienky. Z tých posledných sme si pamätali, že v Bratislave vyhrá Ftáčnik, v Košiach ide na istotu Raši, v Prešove Chudík a v Banskej Bystrici zatiaľ víťazí Lunter. Zdá sa, že toto nariadenie týkajúce sa volebných preferencií je dobré na to, aby nám pripomenulo, ako to vlastne chceme alebo aj nechceme. A realita je vlastne úplne iná.

A boli tu aj kgálici. Presnejšie, kampaň proti kotlebovcom: zelení kgálici, ktorí robia hnedé bobky a tolerujú len biele zvieratká. Mali by sme si dať pozor, lebo  sa vraj môžu premnožiť. Pre niektorých bola kampaň skvelá, pre niektorých nie, pretože zosmiešňovala ľudí, ktorí ráčkujú. Skrátka opäť raz debata na Facebooku, ktorá ide k jadru veci. Škoda.

Televízie to v sobotu vzdali. Ako inak by sa dala charakterizovať volebná noc? RTVS sa zmohla na 45 minútové volebné vysielanie o voľbách a naštartovala sa opäť ráno. Potom ako nás všetci traja ústavní činitelia presviedčali ako dôležité sú župné voľby v sobotu v noci asi nebolo o čom. Z televízií jedine TA3 s Paľom Bielikom a jeho hosťami vysielali naživo. A tak vlastne nechali priestor pre mienkotvorné médiá, ktoré to veľmi radi využili, pretože bol záujem. A tiež aj pre Facebook. Čím ďalej tým viac platí, že Facebook je taká istota, kde si prečítate všetko, aj to čo niekedy nechcete. Len potom keď vás vypne, neplačte.

Ako sa to napríklad stalo  uplynulý týždeň Donaldovi Trumpovi, ktorému vypol zamestnanec sociálnej siete jeho účet na Twittri. Vypnutie trvalo 11 minút a i keď vzbudilo úsmev, niekoľko amerických médií hovorilo o o tom, že to vôbec nie je na smiech. Pretože tento čin predstavuje ekonomickú, diplomatickú a bezpečnostnú hrozbu. Tak ako mohol daný zamestnanec vypnúť účet, pokojne mohol napísať prinajlepšom prehlásenie, ktoré by vyvolalo paniku na burze. Našťastie nič hrozné sa nestalo.

Dajme si s chuťou výbornú cícerovú nátierku a o týždeň sa vidíme opäť.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:22