StoryEditor

Pussy Riot v novej piesni porovnávajú Trumpa s Putinom

10.11.2017, 13:55
Autor:
ČTKČTK
Videoklip je pretkaný obrazmi oboch prezidentov a policajnou brutalitou pred zrakmi detí.

Ruská punková skupina Pussy Riot vydala pri príležitosti prvého výročia zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta novú pieseň. Upozorňuje v nej na paralely medzi Trumpom a jeho ruským proťajškom Vladimirom Putinom aj na nárast autoritárstva vo svete. Videoklip je pretkaný obrazmi oboch prezidentov a policajnou brutalitou pred zrakmi detí.

V klipe k piesni Policajný štát (Police State) dvaja "policajti" obuškami brutálne bijú plyšové medvede a ďalšie hračky, to všetko pred zrakmi detí, ktoré majú na hlavách kukly typické pre Pussy Riot.

Deti priviazané ku kreslám sa zároveň musia pozerať na zábery oboch svetových lídrov. "Polícia" potom speváčku Nadeždu Tolokonnikovovú zatýka a strháva ju kuklu z hlavy.

"Veľký úsmev do kamier, pretože tie sú tu vždy," začína pieseň. Paralelne sa scénami násilia predvádza baletka v bielej sukni bezstarostnej piruety, zatiaľ čo Tolokonnikovová spieva: "V raji nemáme problémy, pretože ich zamkneme."

Agentúre AFP speváčka povedala, že hoci Spojené štáty nie sú autoritárskym režimom, prezident Trump kráča v šľapajach svojho ruského kolegu: "Trumpov postoj k médiám, to ako povedal, že (médiá) šíri falošné informácie a je nutné ich obmedziť, je pre mňa zlým znamením , pretože práve tak premýšľal Putin, keď sa dostal k moci. "

Podľa časopisu Rolling Stones upozorňuje Tolokonnikovová v piesni aj na rastúce autoritárske tendencie konzervatívnych pravicových politikov, ktoré sa podľa nej šíria svetom ako pohlavné choroby.

​Policajný štát pre Tolokonnikovovú nie je prázdna fráza. "Nie sú to len slová, viem, čo to znamená... Keď sa neustále bojíte, že vás niekto zbije, alebo niečoho iného, ​​neurobíte v živote nič," povedala umelkyňa denníku The New York Times. Dodala, že sa teraz snaží myslieť na veci, ktoré môže zmeniť.

Tolokonnikovová spoločne s ďalšími dvoma členkami skupiny Pussy Riot v roku 2012 poslal moskovský súd na dva roky za mreže za happening v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa. Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme kričala text piesne Bohorodička, vyžeň Putina, kritizujúce Vladimira Putina aj ruského patriarchu Kirilla, ktorý podporil Putinovu kandidatúru vo vtedajších prezidentských voľbách.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:32