StoryEditor

Meredith kúpi vydavateľa časopisu Time za 1,8 miliardy dolárov

28.11.2017, 09:05
Autor:
ČTKČTK
Dohoda spojí dvoch popredných vydavateľov časopisov v USA.

Americká mediálna spoločnosť Meredith kúpi firmu Time Inc., vydavateľa časopisov People, Sports Illustrated či Fortune, za 1,84 miliardy dolárov (1,54 miliardy eur). Dohoda spojí dvoch popredných vydavateľov časopisov v USA a vznikne firma s ročnými tržbami 4,8 miliardy dolárov. Oznámila to spoločnosť Meredith v noci na dnes.

Vrátane dlhov je hodnota dohody 2,8 miliardy USD. Dohodu jednomyseľne schválili správne rady oboch firiem. Dokončená má byť na začiatku budúceho roka. Kontrakt sa uskutoční v hotovosti a firmu Meredith finančne podporia miliardári Charles a David Kochovci, ktorí patria medzi najbohatších ľudí na svete. Ich investícia má byť 650 miliónov USD a budú vlastniť zhruba desať percent akcií novej firmy. Nebudú však mať kreslo v správnej rada ani vplyv na mediálny obsah a vedenie firmy.

Reuters

​Meredith za jednu akciu Time zaplatí 18,5 dolára. To v porovnaní so záverečnou cenou z 15. novembra, teda predtým, než sa o záujme Meredith o Time začalo hovoriť, predstavuje zisk 46 percent. V piatok sa akcie firmy uzavreli na cene 16,9 dolára.

Meredith sa už pokúšala prevzať Time v roku 2013 a na počiatku tohto roka. Tieto jednania však skončili neúspešne, napísala agentúra Reuters.

Dvesto miliónov klientov

Časopis Time vyšiel prvýkrát v marci 1923 a postupne sa stal jedným z najlepších žurnalistických počinov a zmenil ako politické, tak kultúrne prostredie. V posledných rokoch však rovnako ako ďalšie printové časopisy bojuje s poklesom záujmu o papierové médiá a s odlivom čitateľov i inzerentov k digitálnym médiám. V júni 2014 sa firma Time oddelila od mediálnej Time Warner do samostatnej spoločnosti.

Generálny riaditeľ Meredith Stephen Lacy uviedol, že zlúčená skupina bude mať na všetkých platformách, teda tlačených i digitálnych, takmer 200 miliónov klientov. Meredith vydáva hlavne časopisy zamerané na domácnosť, rodinu, potraviny a životný štýl. Medzi jej tituly patria Better Homes & Gardens, Family Circle, Allrecipes či Shape.

Konzervatívni miliardári

Bratia Kochovci vlastnia jednu z najväčších súkromných spoločností v USA Koch Industries, ktorej aktivity spadajú od poľnohospodárstva cez výrobu elektrických súčiastok po papierové uteráky. Časopis Forbes odhadol čistý majetok každého z nich na 48,2 miliardy USD. Peniaze na kúpu Time poskytne investičná divízia Koch Equity Development.

Dohoda zrejme opäť vyvolá otázky ohľadom politického vplyvu na spravodajské médiá. Bratia sú známi podporou ekonomicky konzervatívnych cieľov a kandidátov, presadili tiež reformu trestného súdnictva a sú veľkými darcami Americkej únie občianskych práv (ACLU). Ich predchádzajúca snaha o prevzatie mediálneho majetku však skončila neúspešne. V roku 2013 ich pokus o kúpu ôsmich regionálnych novín vlastnených firmou Tribune Company, vrátane Los Angeles Times a Chicago Tribune, vyvolal petície a protesty čitateľov a bratia Kochovci nakoniec od svojho plánu odstúpili. Hovorca Koch Industries Steve Lombardo označil súčasnú podporu Kochovcov pri kúpe Time za "pasívnu finančnú investíciu".

01 - Modified: 2020-12-11 11:22:57 - Feat.: - Title: Joe Biden a Kamala Harris sa stali osobnosťou roka časopisu Time 02 - Modified: 2019-12-11 14:23:31 - Feat.: - Title: Time vyhlásil osobnosť roka: Stala sa ňou Greta Thunbergová 03 - Modified: 2018-12-12 08:11:44 - Feat.: - Title: Osobnosťou roka časopisu Time sú novinári 04 - Modified: 2018-09-17 19:54:27 - Feat.: - Title: Časopis Time kúpia za 190 miliónov USD manželia Benioffovci 05 - Modified: 2018-08-24 17:04:55 - Feat.: - Title: Tak ide čas s Donaldom Trumpom. Na titulke magazínu Time
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:28