StoryEditor

Osobnosťou roka je hnutie proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo

07.12.2017, 09:23
Autor:
ČTKČTK
Titul osobnosť roka časopis udeľuje Time od roku 1927.

Osobnosťou roka podľa časopisu Time sa tento rok stali všetci tí, ktorí "prelomili mlčanie" a pripojili sa ku kampani proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo. Na druhom mieste skončil americký prezident Donald Trump a na treťom jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching, uviedol časopis.

Kampaň #MeToo spustila aféra okolo hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorého rad žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Následne verejne vystúpilo množstvo žien i mužov, ktorí sa zverili, že sa stali obeťou sexuálneho zneužívania.

"Začalo to jednotlivými prejavmi odvahy stoviek žien - a tiež mužov - ktorí sa odhodlali opísať svoje príbehy," povedal agentúre Reuters šéfredaktor časopisu Edward Felsenthal. "To je ale len časť celkového stavu," dodal.

"Za to, že prehovorili o verejnom tajomstve, za to, že nás všetkých prinútili prestať prijímať neprijateľné správanie, sú tí, ktorí prelomili mlčanie, osobnosťou roka 2017," zdôvodnil výber Felsenthal.

Na obálke aktuálneho vydania časopisu sa objavili herečka Ashley Judd, speváčka Taylor Swift a ďalšie ženy, ktoré sa zapojili do kampane #MeToo vrátane Tarany Burke, ktorá hnutie Me Too pred desiatkou rokov založila.​

Vznik kampane proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo bolo reakciou na aféru vplyvného amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. Denník The New York Times 5. októbra zverejnil článok, podľa ktorého sa Weinstein, ktorý má na svojom konte filmy ako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare alebo Divoký Django, dopustil sexuálneho obťažovania žien. Weinstein bol následne vyhodený z vedenia svojej produkčnej firmy The Weinstein Company, opustila ho manželka a byl vylúčený z prestížnych filmových organizácií, vrátane americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktorá udeľuje filmové ceny Oscar.

Time

​V súvislosti s kauzou zverejnila herečka Alyssa Milano (44) 15. októbra na twitteri výzvu, aby si všetci, ktorí sa niekedy v živote stali obeťou sexuálneho obťažovania, pridali na svojej sociálnej sieti hashtag #MeToo. Len počas troch dní pripojilo hashtag #MeToo k svojmu príspevku na twitteri alebo facebooku cez 12 miliónov užívateľov. Mediálne tak spopularizovala činnosť americkej černošskej aktivistky Tarany Burke (44), ktorá týmito dvoma slovami bojuje proti sexuálnemu násiliu už od roku 1997.

Tohtoročnému vyhláseniu osobnosti roka predchádzala konverzácia spojená s prezidentom Trumpom, ktorý pred časom na twitteri uviedol, že mu časopis Time volal, aby mu povedal, že možno bude rovnako ako vlani práve on vyhlásený osobnosťou 2017. "Musel som ale súhlasiť s rozhovorom a fotografovaním," napísal. "Povedal som, že ´možno´ nestačí a odmietol som. Napriek tomu ďakujem," dodal šéf Bieleho domu.

​Predstavitelia časopisu reagovali tiež na twitteri poznámkou, že sa Trump mýli, pokiaľ ide o spôsob výberu osobnosti roku. "Time svoju voľbu nekomentuje pred jej zverejnením, čo je 6. decembra," uviedol časopis.

Pri hľadaní osobnosti roku 2017 sa tento rok do užšieho výberu okrem Trumpa dostali tiež bývalý hráč americkej Národnej futbalovej ligy Colin Kaepernick, ktorý zahájil trend pokľaknutia počas americkej hymny pred zápasmi, čo sa stalo gestom, ktorým americkí športovci vyjadrujú podporu hnutiu proti policajnému násiliu na černochoch, ale aj zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos, severokórejský diktátor Kim Čong-un či zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý objasňuje ruský vplyv na lanské prezidentské voľby v USA.

Titul osobnosť roka časopis Time udeľuje od roku 1927. V roku 2015 sa ňou stala nemecká kancelárka Angela Merkelová, vlani prezident Trump. V roku 1938 za osobnosť roka časopis označil vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera. Sovietskeho diktátora Josefa Stalina označil dokonca dvakrát - v rokoch 1939 a 1942.

01 - Modified: 2020-12-11 11:22:57 - Feat.: - Title: Joe Biden a Kamala Harris sa stali osobnosťou roka časopisu Time 02 - Modified: 2019-12-11 14:23:31 - Feat.: - Title: Time vyhlásil osobnosť roka: Stala sa ňou Greta Thunbergová 03 - Modified: 2018-12-12 08:11:44 - Feat.: - Title: Osobnosťou roka časopisu Time sú novinári 04 - Modified: 2018-09-17 19:54:27 - Feat.: - Title: Časopis Time kúpia za 190 miliónov USD manželia Benioffovci 05 - Modified: 2018-08-24 17:04:55 - Feat.: - Title: Tak ide čas s Donaldom Trumpom. Na titulke magazínu Time
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 09:53