StoryEditor

Kuba povolila posielanie SMS do USA, pre ľudí je drahé

09.12.2017, 09:33
Autor:
ČTKČTK
Za mesačný plat môže Kubánec napísať 50 SMS.

Kubánci môžu od piatku posielať SMS do Spojených štátov zo svojich mobilných telefónov. Informovala o tom agentúra EFE.

Kubánska štátna telekomunikačná spoločnosť (Etecsa) doposiaľ posielanie textových správ z telefónov do USA neumožňovala, Kubánci mohli do Ameriky posielať esemesky len cez mobilné webové aplikácie.

etesca.cu

​Neočakáva sa ale, že novú službu budú obyvatelia karibského ostrova príliš využívať, je totiž pre nich dosť drahá.

"Táto služba už je totálne zastaralá, keby radšej rozšírili a zlacnili internet," komentovali niektorí Kubánci oznámenie firmy Etecsa. "Je to dobré, ale pre väčšinu z nás príliš drahé, lepšie je posielať SMS cez internet," uviedol ďalší kubánsky užívateľ sociálnej siete.

Mesačný plat = 50 SMS alebo 30 hodín pripojenia na web

Jedna SMS cez mobilný telefón do USA bude stáť, rovnako ako do iných krajín, 0,6 kubánskeho konvertibilného pesa. Jedno toto peso zodpovedá jednému doláru a priemerný plat na Kube je asi 30 dolárov (25,55 eura).

Ani internetové pripojenie, ktoré je na Kube tiež veľmi obmedzené, nie je na karibskom ostrove lacná záležitosť. Dá sa tam napríklad kúpiť predplatená karta na jednu hodinu, platná 30 dní od prvého pripojenia, ktorá stojí v prepočte jeden dolár.

Telekomunikačný sektor je jednou z oblastí, ktorá najviac pomohla otepleniu vzťahov medzi Havanou a Washingtonom od decembra 2014. Za tri roky podpísala štátna kubánska firma Etecsa, ktorá má v krajine monopol na telekomunikačné siete, zmluvy s radom amerických firiem, napríklad s Verizonom či AT&T.

V lete 2015 sa v Havane otvorilo prvé verejne dostupné pripojenie k bezdrôtovému internetu na Kube. Dnes ich je v krajine asi 250. Až tento rok na jar začala štátna firma Etecsa ponúkať domáci internet, ktorý má zatiaľ ale len veľmi málo Kubáncov, pretože je pre nich príliš drahý.

01 - Modified: 2018-12-07 12:20:31 - Feat.: - Title: Kubánci si môžu prvýkrát vyskúšať internet v mobile. Prezident Kuby hovorí o pokroku pri informatizácii spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:36