TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Štát nemá diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať, hovorí ministerka Milanová

13.10.2021, 19:15
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo neruší kvóty pre slovenskú hudbu, ruší diktát súkromným rádiám.

Štát nemá diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) to uviedla v reakcii na kritiku, ktorá sprevádza návrh zrušenia povinných kvót pre slovenskú hudbu vo vysielaní súkromných rádií.

Zmena má nastať prijatím nového zákona o audiovizuálnych službách, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Milanová zdôraznila, že rezort generálne neruší podiel slovenskej hudby v rádiách. „Ostanú zachované v rádiách RTVS, a to vo výške 35 percent, tak ako doteraz,“ uviedla ministerka, ktorá úlohu podpory domácej tvorby vidí práve v činnosti RTVS.

Ministerka pripomína, že prehodnotenie povinných kvót slovenskej hudby vo vysielaní rádií spomína aj programové vyhlásenie vlády. Uisťuje zároveň, že rezort je otvorený diskusii k tomuto návrhu v rámci medzirezortného pripomienkového konania: „Budeme sa zaoberať všetkými vznesenými pripomienkami.“

Umelci a hudobníci spustili petíciu

Podanie hromadnej pripomienky oznámili umelci, hudobníci i publicisti, ktorí zároveň spustili petíciu na podporu hromadnej pripomienky. Kritizujú v nej neodôvodnené zrušenie kvót pre súkromné rádiá, čo podľa nich vyústi do zníženia podielu slovenských pesničiek v rozhlasovom vysielaní.

„Ponechanie kvóty len u verejnoprávneho vysielateľa v zmysle návrhu ministerstva kultúry nedokáže naplniť stanovené ciele zákonodarcu s ohľadom na množstvo vysielateľov pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Navyše, zavedením takéhoto diskriminačného opatrenia by nastala situácia, že slovenské hudobné diela by boli vysielané prevažne len na verejnoprávnych rozhlasových okruhoch s relatívne špecifickým okruhom poslucháčov,“ argumentujú autori pripomienky a signatári petície.

Poukazujú zároveň na pozitívny efekt pre autorov a interpretov a samotnú domácu tvorbu, ktorý znamenalo zavedenie povinného podielu v apríli 2016. Argumentujú i tým, že podobná, percentuálne ešte zvýšená podpora domácej hudobnej scény, funguje vo viacerých európskych krajinách, navyše jej opodstatnenosť uznal aj Ústavný súd SR.

Exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) považuje iniciatívu rezortu za barbarský návrh a vníma ho ako Milanovej ďalšie poškodenie umeleckej obce. „Vyzývam ministerku, aby sa stretla so slovenskými hudobníkmi a producentmi a až potom prijala toto brutálne rozhodnutie,“ zdôraznila Laššáková, ktorá zvažuje aj o zvolaní mimoriadneho rokovania Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

01 - Modified: 2022-02-01 14:42:38 - Feat.: - Title: Do parlamentu mieria ďalšie návrhy k podielu slovenskej hudby v rádiách 02 - Modified: 2021-10-20 13:26:39 - Feat.: - Title: Pripomienka k mediálnemu zákonu navrhuje denný podiel vysielania pre menšiny 03 - Modified: 2021-10-19 16:13:06 - Feat.: - Title: Kvóty pre slovenskú hudbu majú význam, zhodli sa poslanci mediálneho výboru 04 - Modified: 2021-10-15 16:49:44 - Feat.: - Title: Matovič povedal, aby kvóty na hudbu zostali. Ministerka kultúry následne ustúpila 05 - Modified: 2021-10-14 18:58:18 - Feat.: - Title: Splnili kvóty pre slovenskú hudbu účel? Ministerka Milanová chce, aby platili len pre RTVS
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 21:51