StoryEditor

Megaobchod roka: Walt Disney kúpi väčšinu 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolárov

14.12.2017, 15:51
Autor:
ČTKČTK
Disney bude po schválení najväčšou mediálnou spoločnosťou na svete.

Americký zábavný gigant Walt Disney kúpi väčšinu aktivít spoločnosti 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolárov (44,2 miliardy eur). Disney tak získa filmové a televízne štúdiá, káblové stanice a zahraničné televízne stanice z impéria mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Pokiaľ bude dohoda schválená, Disney upevní svoju pozíciu najväčšej mediálnej spoločnosti na svete. Šéfom Disney zostane do roku 2021 Bob Iger.

Podľa dohody 21st Century Fox pred akvizíciou oddelí do samostatnej firmy spravodajské siete a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, ktoré nebudú súčasťou dohody, uviedla agentúra AP. Disney prevezme tiež dlh spoločnosti vo výške 13,7 miliardy USD.

Pre zábavný priemysel je predaj aktivít 21st Century Fox prekvapením. Očakávalo sa, že Murdoch, ktorý svoje impérium v predchádzajúcich 50-tich rokoch neustále rozširoval, firmu prenechá jednému zo svojich dvoch synov. 

Podľa novín Financial Times bude mať spojenie, pokiaľ bude schválené, ďalekosiahle dôsledky pre globálne mediálne prostredie. Dohoda prichádza v dobe, keď sa Disney snaží vyrovnať s konkurenciou technologických firiem v zábavnom priemysle. Ten prechádza veľkými zmenami. Spotrebitelia sa stále viac obracajú na internet, kde expandujú so svojou ponukou videoslužieb technologické firmy. Inzerenti potom nasledujú spotrebiteľov.

Dohoda sa uskutoční formou výmeny akcií. Akcionári Fox dostanú za každú svoju akciu 0,2745 akcie Disney.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k dohode postavia americké regulačné orgány. Ministerstvo spravodlivosti pred nedávnom zablokovalo telekomunikačnej firme AT&T akvizíciu mediálnej spoločnosti Time Warner. Podľa názoru ministerstva by transakcia za 85 miliárd USD obmedzila hospodársku súťaž a poškodila spotrebiteľa.

Vizitka 21st Century Fox

Reuters

​21st Century Fox je jednou z najväčších mediálnych firiem. Vznikla v roku 2013 rozdelením konglomerátu News Corporation, ktorý založil mediálny magnát Rupert Murdoch, na rovnomennú vydavateľskú spoločnosť a zábavnú spoločnosť 21st Century Fox, zahŕňajúcu televíziu Fox, filmové štúdiá 20th Century Fox a rad káblových televízií.

Spoločnosť ovláda Murdochova rodina. V jej vedení sú okrem Ruperta Murdocha jeho synovia Lachlan a James.

Pod News Corporation spadajú stovky firiem po celom svete, napríklad spoločnosť Dow Jones & Co, a okrem ekonomických novín The Wall Street Journal tiež napríklad denník New York Post a knižné nakladateľstvo HarperCollins. Britská sekcia zahŕňa noviny The Sun, The Times alebo The Sunday Times.

V roku 2015 získala 21st Century Fox väčšinový podiel v časopise National Geographic a v ďalších mediálnych aktivitách neziskovej organizácie National Geographic Society. Pred rokom sa dohodla na úplnom prevzatí televízie Sky, v ktorej dlhodobo vlastnila 39 percent akcií.

Tržby spoločnosti sídliacej v New Yorku boli vlani 28 miliárd dolárov, čistý zisk 3,2 miliardy. Spoločnosť zamestnáva 22-tisíc ľudí.

Vizitka spoločnosti Walt Disney

Štúdio Disney sa zrodilo v skromných podmienkach na predmestí Los Angeles. Walt Disney si s bratom Royom v roku 1923 zaregistrovali spoločnosť The Disney Bros. Cartoon Studio. Onedlho uviedli kiná prvé úspešné filmy s Alenkou v ríši divov, ktoré kombinovali animáciu so živým dievčatkom.​

V roku 1937 uviedlo štúdio do kín úspešný celovečerný animovaný film Snehulienka a sedem trpaslíkov. V roku 1955 Walt Disney rozšíril svoje impérium o zábavný park Disneyland. Po Disneyho smrti v roku 1966 sa síce štúdio občas ocitlo v problémoch, vždy ich ale dokázalo prekonať a ďalej rásť.

© The Walt Disney Co.

​Dnes patrí do mediálneho gigantu Disney i televízia ABC, športový kanál ESPN, filmové štúdiá Pixar (Príbeh hračiek, Hľadá sa Nemo alebo Autá), Marvel (superhrdinovia), Walt Disney Pictures, Lucasfilm (Hviezdne vojny) a zábavné parky. Spoločnosť tiež predáva hračky a ponúka okružné plavby loďou.

Čistý zisk spoločnosti Disney klesol za fiškálny rok 2017 o 4 percentá na 9 miliárd dolárov. Klesol tak prvýkrát od roku 2009. Rast tržieb zaznamenala len divízia zábavných parkov. Celoročné tržby sa znížili o jedno percento na 55,1 miliardy dolárov. Spoločnosť vlani zamestnávala 195-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2022-02-10 07:49:49 - Feat.: - Title: Walt Disney zvýšil svoj zisk aj tržby, prognózy prekonala streamovacia služba Disney+ 02 - Modified: 2021-08-13 16:36:17 - Feat.: - Title: Spoločnosť Walt Disney sa v treťom finančnom štvrťroku opäť dostala do zisku 03 - Modified: 2021-03-16 07:34:01 - Feat.: - Title: Facebook v Austrálii uzavrel dohodu o platení za obsah s firmou Ruperta Murdocha 04 - Modified: 2020-09-30 09:51:59 - Feat.: - Title: Walt Disney prepustil okolo 28-tisíc ľudí, väčšinou vo svojich zábavných parkoch 05 - Modified: 2020-02-26 07:08:35 - Feat.: - Title: Šéf mediálnej a filmovej spoločnosti Walt Disney odstupuje z funkcie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 16:17