StoryEditor

Rok 2021 na sociálnych sieťach: Trendy určoval TikTok a z Facebooku sa stala Meta

27.12.2021, 17:00
Sociálne siete zažívajú od začiatku pandémie rozmach. Prudký nárast však prináša aj čoraz väčšie požiadavky na bezpečnosť údajov a ochranu pred škodlivým obsahom. Platformy však na to nemajú dostatočné kapacity.

Sociálne siete zažívajú od začiatku pandémie rozmach. Ponáhľajú sa preto s pridávaním noviniek do svojich platforiem, pričom sa inšpirujú aj atraktívnymi funkcionalitami svojich konkurentov. Prudký nárast počtu používateľov so sebou prináša aj čoraz väčšie požiadavky na bezpečnosť údajov a ochranu pred škodlivým obsahom. Platformy však na to nemajú dostatočné kapacity.

Napriek nemalým vynaloženým prostriedkom narážajú na svoje limity a čelia kritike. Tie najpodstatnejšie kauzy, ale aj novinky tohto roka sme zhrnuli v tomto článku.

Vízia virtuálneho online vesmíru

Kráľom sociálnych sietí je naďalej Facebook, ktorý používa celosvetovo 2,9 miliardy ľudí, pričom viac ako 1,9 miliardy osôb ho využíva každý deň. Počet používateľov začal strmo stúpať od roku 2008, miliardu prekročil v roku 2012 a dve miliardy v roku 2017. Pod Zuckerbergove krídla patrí od roku 2012 aj Instagram a od roku 2014 tiež WhatsApp.

Zakladateľ Facebooku však aktuálne svoje úsilie nasmeroval do budovania metaverza – akéhosi 3D virtuálneho online vesmíru, kam sa prenesú všetky terajšie online sociálne aktivity. Prvým krokom bola zmena názvu spoločnosti na Meta. V rámci jej štruktúr vzniknú dva segmenty – „Family of Apps“ a „Reality Labs“. Prvá kategória bude združovať všetky sociálne siete, teda Facebook, Instagram, WhatsApp a tiež aplikáciu Messenger. Druhá pokryje budovanie už spomenutého metaverza a vývoj všetkých technológií, ktoré súvisia s rozšírenou a virtuálnou realitou.

Meta má však aj druhý cieľ. Mala by vylepšiť pošramotenú povesť Facebooku a odpútať pozornosť od doterajších prešľapov spoločnosti. Pripomeňme si tie najvýraznejšie za posledný rok.

Kauza Facebook Files

Najpoužívanejšia sociálna sieť čelila úniku interných štúdií, za ktorým stála bývalá zamestnankyňa spoločnosti. Zverejnil ich denník Wall Street Journal v sérii článkov s označením Facebook Files. Opisoval v nich, ako z dát v štúdiách vyplynulo, že Instagram má škodlivý vplyv na psychiku detí a mladistvých, dvadsiatim percentám spôsobuje zníženie sebavedomia, poruchy príjmu potravy a dokonca aj samovražedné myšlienky. Firma však výsledky tohto výskumu nijako nezohľadnila na svojej platforme. Až po zverejnení výskumu v denníku dočasne pozastavila svoje plány na spustenie Instagramu pre deti od desať do dvanásť rokov. Momentálne musia byť používatelia starší ako 13 rokov.

Podľa druhej štúdie Facebook v roku 2018 údajne upravil svoje algoritmy tak, aby mali príspevky ľudí, čo šírili hnev a negat...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-04 10:25:01 - Feat.: - Title: 10 trendov na Facebooku a Instagrame v roku 2021
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 04:00