Peniaze, euroDreamstime
StoryEditor

Rekordné pokuty roka. Televízie a rádiá ich dostali za tieto sťažnosti divákov

19.12.2017, 15:22
Najvyššie sankcie si odniesli komerčné televízie, vysokú pokutu dostalo aj lokálne rádio.

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa na svojich zasadnutiach pravidelne zaoberá sťažnosťami divákov na vysielanie televízií a rádií. Ako regulačný orgán posudzuje ich opodstatnenosť, v prípade porušenia zákona udeľuje televíziám či rádiám sankcie, buď vo forme upozornenia na porušenie zákona alebo finančnej pokuty. 

Najvyššie sankcie si v tomto roku odniesli obidve komerčné televízie, netradične vysokú pokutu však dostalo aj lokálne rádio.

Drahé číslo v krúžku

Prehreškom, za ktorý televízie pravidelne dostávali pokuty, je nesprávne označovanie programov piktogramom veku („číslo v červenom krúžku“ umiestnené v hornom rohu obrazovky). Jednotný systém označovania relácií symbolom veku má informovať a uľahčovať divákom, najmä rodičom, orientáciu o vhodnosti obsahu vysielaného programu pre deti alebo maloletých divákov.

Zákon stanovuje televíziám presné podmienky na odvysielanie rôznych typov programov. Napríklad program nevhodný a neprístupný pre maloletých divákov do 18 rokov smie televízia odvysielať až po 22. hodine, program nevhodný pre maloletých do 15 rokov až po 20. hodine. Sankcie v tomto prípade neminuli ani verejnoprávnu televíziu.

Za toto porušenie zákona dostala celkovo najviac pokút televízia JOJ. Za rok sa jej nazbierali sankcie vo výške takmer 40-tisíc eur, pričom pokuta neminula ani kriminálku Za sklom. Najvyššiu pokutu 14-tisíc eur však dostala JOJ za nesprávne označenie troch epizód seriálu Aféry, ktorý zobrazoval ľudí, ktorí si prešli rozvodovým konaním.

​Markíza bola za tieto prehrešky sankcionovaná spolu 18-tisícmi eur a RTVS takmer 14-tisícmi eur. Verejnoprávna televízia napríklad nesprávne označila dokument Trabantom z Austrálie do Ázie, ale aj Fetiše televízie či filmy Zázrak alebo Eva Nová.

Vulgarizmy a nevhodný humor

Diváci sa počas roka sťažovali aj na vulgarizmy, nemiestne vtipy alebo nevhodný obsah vysielaných programov televízií. Očakávané boli sťažnosti na vulgarizmy v hudobnom dokumente o Rytmusovi, ktorý mal televíznu premiéru vlani 26. augusta na Markíze, rok po uvedení do kín.

Podľa sťažovateľov mal byť film klasifikovaný ako nevhodný a neprístupný pre divákov do 18 rokov, televízia ho však označila ako nevhodný len pre maloletých divákov do 15 rokov. Rada uznala sťažnosti divákov za opodstatnené a televízia si nesprávne označenie filmu odniesla pokutu.

​Nie vždy sa divákom páčili aj vtipy v Inkognite. Čierny humor o amputovaných končatinách uznala rada za „morbídny, vulgárny a primitívny“ a televízii JOJ udelila pokutu. Sťažnosti na „nemiestne narážky na adresu Matky Terezy" naopak uznala za neopodstatnené, rovnako ako sťažnosti na navádzanie mladistvých na pitie alkoholu v seriáli Naši.

Porušenia zákona o reklame

Vysokú pokutu v tomto roku dostala aj televízia Markíza. Sankciu vo výške 18-tisíc eur jej udelila rada za odvysielané reklamy na lieky, kde sa diváci sťažovali, že v nej nebola jednoznačná a zrozumiteľná výzva na pozorné prečítanie poučenia o správnom použití lieku.

​Markíza reklamy odvysielala už pred tromi rokmi, voči rozhodnutiu rady sa vtedy odvolala. Najvyšší súd však dospel k záveru, že sťažnosť je oprávnená a vrátil prípad späť na prerokovanie do rady. Tá svoje predchádzajúce rozhodnutie potvrdila.

Televízii JOJ zase dostala sankciu vo výške 10-tisíc eur za nedodržanie povoleného počtu reklamných brejkov počas filmu.

Za neoddelenie propagovaných produktov od vysielaného programu zase dostala pokutu RTVS. V športových správach propagovala tenistka Daniela Hantuchová svoje produkty zdravej výživy, za čo verejnoprávna televízia dostala pokutu 4-tisíc eur. 

Pokuta neminula ani Milujem Slovensko, kde chýbala zreteľná informácia o umiestňovaní produktov v programe.

Zásah do ľudskej dôstojnosti

Ďalšími sťažnosťami divákov býva necitlivý zásah médií do ľudskej dôstojnosti. Hneď na začiatku roka  udelila rada pokutu vo výške 12 500 eur televízii JOJ, ktorá zobrazila v spravodajskej relácii Noviny TV JOJ a následne aj na webe v príspevku Nechtiac zrazil kamaráta nešetrným spôsobom mŕtvolu aj emotívne plačúcu matku.

Sankcie za zásah do ľudskej dôstojnosti dostala televízia JOJ aj minulý rok. Rezonovali najmä 30-tisícová pokuta za nelichotivé zobrazenie zosnulej Martinky z Turca v relácii Naj, Naj, Naj či 15-tisícová za zásah do ľudskej dôstojnosti účinkujúcich detí v programe V siedmom nebi.

Rekordná pokuta pre rádio

Žilinské Rádio Frontinus si odnieslo vysokú pokutu 15-tisíc eur za porušenie pravidiel objektivity a zákazu podnecovania nenávisti. V relácii Debata na telefón spovedalo poslanca Milana Mazureka z extrémistickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Len 23-ročný poslanec, ktorý je známy svojím vulgárnym vyjadrovaním a agresívnym správaním, v relácii prezentoval svoje pokrivené názory.

Po odvysielaní relácie dostala rada osem sťažností, v ktorých sa poslucháči napadli obsah relácie a najmä na to, že moderátor nezasahoval do Mazurekových vyjadrení.

​Celkovo udelila rada v tomto roku sankcie vo výške takmer 187-tisíc eur. Minulý rok udelila pokuty vo výške 466-tisíc eur, pričom najvyššie sancie dostali televízia JOJ, a to 80-tisíc za priveľa reklamy a stanica Dajto 60-tisíc eur za Akčnú výhru.

01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 12:24