mdr.de
StoryEditor

Nemeckí politici sa sťažujú na údajnú cenzúru na internete

02.01.2018, 12:13
Autor:
ČTKČTK
Nemeckej političke zmazali príspevok na Twitteri aj Facebooku.

Popredné političky nemeckej protiislamskej a protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) Alice Weidel a Beatrix von Storch sa sťažujú na údajnú cenzúru na internete.

Príspevok političky von Storch, v ktorom písala o "moslimských hordách", bol zablokovaný. Na političku bolo kvôli nemu podaných niekoľko stoviek trestných oznámení, informovala dnes agentúra DPA. S novým rokom vstúpil v Nemecku do platnosti zákon, podľa ktorého hrozí veľkým sociálnym sietiam pokuta, ak bezodkladne po upozornení neodstránia nenávistné komentáre či ohováranie.

Beatrix von Storch správcovia sociálnej siete Twitter na dvanásť hodín zablokovali účet po tom, čo poslankyňa nemeckého parlamentu zverejnila príspevok, v ktorom sa rozčuľovala nad tveetom polície v Kolíne nad Rýnom. Tá na Silvestra zverejnila novoročné priania okrem nemčiny, angličtiny a francúzštiny tiež v arabčine.

"Čo sa to sakra v tejto krajine deje? Ako to, že oficiálny účet polície zo Severného Porýnia-Vestfálska tweetuje v arabčine? Myslíte si, že tým upokojíte tie barbarské, moslimské hordy mužov, ktoré hromadne znásilňujú?" napísala von Storch. Twitter následne jej účet zablokoval s odkazom na porušenie pravidiel týkajúcich sa "nenávistného obsahu".

V pondelok na Twitteri príspevok už nebol, von Storch ho ale zverejnila na ďalšiu sociálnej sieti s dodatkom: "Uvidíme, či sa to môže hovoriť na Facebooku." Neskôr poslankyňa informovala, že aj tento príspevok bol zablokovaný. "To je koniec právneho štátu," napísala v komentári.

Polícia západonemeckého Kolína nad Rýnom na poslankyňu podala trestné oznámenie pre podozrenie zo šírenia nenávisti voči skupine obyvateľov, povedal dnes policajný hovorca novín Franfurter Allgemeine Zeitung. Podľa agentúry DPA podalo na poslankyňu trestné oznámenie už niekoľko stoviek ľudí.

"Rok začína zákonom o cenzúre a tým, že sa naše úrady podrobujú importovaným, plieniacim migrantským lúzrom, ktorí obchytávajú, mlátia a bodajú nožom a na ktorých si máme láskavo zvyknúť," komentovala incident na sociálnej sieti predsedníčka parlamentnej frakcie AFD Alice Weidel. "Nemecká polícia teraz komentuje v arabčine, hoci úradnou rečou v našej krajine je nemčina," dodala. Aj tento príspevok následne Twitter zablokoval.

Nový zákon

V Nemecku s novým rokom vstúpil do platnosti zákon, na základe ktorého môžu dostať veľké sociálne siete pokutu až 50 miliónov eur, ak do 24 hodín od upozornenia nezmažú nenávistný obsah. Norma sa týka najmä sietí ako Facebook, Twitter či YouTube, ale nie napríklad emailových a messengerových služieb.

Zákon dnes kritizoval predseda AFD Alexander Gauland, podľa ktorého je v ohrození sloboda slova. "Tieto metódy Stasi mi pripomínajú NDR," uviedol s odkazom na tajnú políciu niekdajšieho východného Nemecka. Priaznivcov AFD vyzval, aby zmazaný komentár von Storchová "znovu a znovu zverejňovali".

Poslankyňa Von Storch, ktorá patrí k nacionalistickému krídlu AFD, na seba upútala pozornosť už v roku 2016, kedy sa zapojila do kontroverzie okolo výroku vtedajšej predsedníčky strany Frauke Petry. Tá povedala, že policajti musia zabrániť ilegálnemu prekročeniu hraníc a "v prípade nutnosti použiť aj strelnú zbraň". Von Storch na otázku na Facebooku, či chce AFD "zabrániť pomocou zbraní vo vstupe aj ženám a deťom", odpovedala, že áno.

Silvestrovský príspevok polícia z Kolína nad Rýnom upútal pozornosť poslankyne zrejme preto, že práve v tomto západonemeckom meste došlo počas osláv príchodu roka 2016 k masívnym sexuálnym útokom na ženy. Podľa polície mali väčšinu z nich na svedomí imigranti zo severnej Afriky. Tento rok k podobným hromadným útokom pri silvestrovských oslavách v Nemecku nedošlo.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 13:04