StoryEditor

Zomrel Marián Labuda. RTVS aj ČT mení program

05.01.2018, 15:42
Autor:
(red)(red)
Legendárnu komédiu Vesničko má středisková uvedie Česká televízia. Správu sme aktualizovali o zmeny v nedeľnom vysielaní.

Vo veku 73 rokov zomrel známy slovenský herec Marián Labuda. V súvislosti s hercovým úmrtím mení program RTVS aj Česká televízia.

Jednotka zaradila na 22:50 talkshow Takí sme boli, Dvojka si pripomenie hereckú osobnosť o 21:45 reláciou Gen.sk a po nej o 22:00 Šulíkovým filmom Záhrada.  RTVS pripravuje zmenu programu aj na deň poslednej rozlúčky s Mariánom Labudom.

Česká televízia takisto mení svoje večerné vysielanie. V piatok o 20:00 uvedie ČT1 namiesto Četníckych humoresiek skvelú Menzlovu komédiu Vesničko má středisková.

Aktualizácia o zmeny v nedeľnom vysielaní: Dvojka odvysiela v nedeľu popoludní o 14:10 televízny film zo 60-tych rokov podľa knihy Martina Kukučína Neprebudený. V Rádiu Regina odznie o 10:00 repríza relácie Túto hudbu mám rád, v ktorej herca z jeho vzťahu k hudbe vyspovedal Vlado Franc.

Komédiu Vesničko má středisková uvedie ČT1 ešte raz v nedeľu o 16:20, predchádzať jej bude o 15:25 relácia Neobyčajné životy - Životný a profesijný príbeh Mariána Labudu.

údaje čsfd.cz údaje čsfd.cz

Posledný rozhovor s Mariánom Labudom nakrútila televízia Markíza pred vianočnými sviatkami. Jeho celá výpoveď sa vtedy do Televíznych novín nezmestila, neskrátenú verziu si môžete pozrieť v tomto článku.

Marián Labuda sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach na juhu Slovenska. Vyštudoval divadelnú fakultu VŠMU v Bratislave. V roku 1968 stál pri zrode legendárneho bratislavského Divadla na korze, kde sa stal spolu s kolegami zo štúdia Stanom Dančiakom a Pavlom Mikulíkom hlavným pilierom súboru, ktorý však existoval len tri sezóny. Potom bol členom Novej scény a od roku 1990 pôsobil v Slovenskom národnom divadle.

Pred kamerou sa začal objavovať v polovici 60-tych rokov. Nezabudnuteľná je jeho rola šoféra Pávka vo filme Vesničko má středisková, naposledy si zahral v rozprávke Anjel Pána 2. V televízii sme ho mohli vidieť v sitkome Hlavne, že sa máme radi, ktorý uvádzala Jednotka v roku 2013 alebo minulý rok v seriáli kapitán Exner, ktorý vysiela televízia Prima. Presadil sa aj v zahraničí, nakrúcal pre maďarskú, nemeckú i rakúsku televíziu.

Herec získal za svoju tvorbu viaceré ocenenia - v roku 1996 Českého leva za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Martina Šulíka Záhrada, v roku 2005 najvyššie vyznamenanie Pribinov kríž, v tom istom roku získal Cenu za najlepší mužský herecký výkon v ankete divadelných kritikov Dosky 2005 v hre Tiso. V roku 2007 mu na festivale Artfilm udelili ocenenie Hercova misia a na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach si osobne pripevnil bronzovú plaketu so svojim menom. V roku 2009 získal výročnú cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo, v Trenčianskych Tepliciach si prevzal Cenu Karla Čapka za rozvoj česko-slovenských vzťahov. V roku 2012 pribudla pamätná tabuľa s jeho menom na Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:53