StoryEditor

HBO Europe uvedie na Berlinale svoj prvý film. Týka sa extrémizmu na Slovensku

26.01.2018, 09:33
Autor:
(red)(red)
Dokument mapuje príbeh Petra na čele domobrany Slovenskí branci.

Česko-chorvátsky koprodukčný dokument Až príde vojna od režiséra Jana Geberta, sa stal prvým dokumentom z originálnej produkcie HBO Europe, ktorý bude uvedený na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, a to v prestížnej sekcii Panorama. 

Film rozpráva príbeh, ktorý sa dotýka aj Slovenska. Mapuje vznik paramilitárnej skupiny, ktorá regrutuje stovky mladých mužov s cieľom vytvoriť modelovú spoločnosť založenú na poriadku, izolácii a strachu. Dotýka sa tak v súčasnosti veľmi aktuálnych tém - nacionalizmu a fungovania mechanizmu moci.

Od Slovenských brancov k veľkej politike

Peter vedie život, ktorý je na prvý pohľad životom usporiadaného európskeho teenagera. Žije s rodičmi, má pekné dievča, dostal sa na vysokú. Jeho skutočný život je ale inde - na čele domobrany Slovenskí branci. Tých tvorí dvesto mladých ľudí a majú oddiely po celom Slovensku. V horských lesoch ich necháva podriaďovať sa drsným pravidlám, ktoré skôr než vojenský výcvik pripomínajú hru na diktatúru. Šéf domobrany verí, že jeho modelová organizácia má budúcnosť. Je odhodlaný uniformu raz odložiť a so svojou víziou osloviť celú spoločnosť- a stať sa veľkým politikom.

​Režisér Jan Gebert vyštudoval históriu na Karlovej univerzite, študoval tiež v Španielsku, Mexiku a v USA. Pracoval ako reportér v týždenníku Reflex, Hospodářských novinách a časopise Týden. V roku 2007 získal cenu vysokého komisára OSN Příběh uprchlíka, v roku 2009 vyhral novinársku cenu Európskej komisie Pre diverzitu, proti diskriminácii. Jeho filmový dokumentárny debut Hra o kameň (2012) získal zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom festivale v Jihlave.

V 68. ročníku medzinárodného filmového festivalu Berlinale sa v sekcii Panorama predstaví 47 filmov z 40 krajín, z ktorých bude až 37 snímok uvedených v svetovej premiére. Berlínsky medzinárodný filmový festival (tiež známy pod pojmom Berlinale) je jeden z najvýznamnejších svetových filmových festivalov. Od roku 1951 sa každoročne koná v Berlíne. Tento roka sa bude konať od 15. do 25. februára. Hlavným filmovým ocenením je Zlatý medveď.

Prvým slovenským filmom oceneným na MFF Berlinale je Piata loď režisérky Ivety Grófovej. Z minulého ročníka si odniesol Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus. Snímka je tak prvým slovenským filmom oceneným na berlínskom festivale od rozdelenia Československa. Naposledy si ocenenie z festivalu, ktorý sa radí k najlepším na svete, odniesol film Ja milujem, ty miluješ. Snímka Dušana Hanáka získala v roku 1989 Strieborného medveďa za réžiu.

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 21:16