StoryEditor

Juraj Kukura je Inšpektor Max. Čo o ňom povedali tvorcovia?

29.01.2018, 12:37
Autor:
hrnhrn
Hoci je spolupráca s hercom náročná a špecifická, vždy je vysoko profesionálna.

V nedeľu 28. januára odštartoval na obrazovkách Jednotky nový kriminálny seriál Inšpektor Max, ktorý vznikol v spolupráci slovenskej a českej verejnoprávnej televízie. Produkčne projekt zastrešila spoločnosť TRIGON Production.

Za námetom stojí Ivan Hubač spolu s hercom Jurajom Kukurom, ktorému postavu extravagantného kriminalistu Zoltána Maxa písali scenáristi priamo na telo. A aký je Kukurov Max? „Buďte k nemu zhovievaví. Zoltán Max je iný kriminalista, na akého ste zvyknutí. Jeho najlepšie vlastnosti sú jeho chyby a to ho robí človekom,“ hovorí o svojej postave Juraj Kukura. "Nebaví ma zobrazovanie detektívov v kožených bundách a teplákoch, vyšetrovateľov s kymácavou chôdzou. Mám rád detektívky s hrdinami z mäsa a kostí," hovorí herec.

„Ambíciou kriminálneho seriálu Inšpektor Max bolo ponúknuť divákovi atraktívne spracované príbehy s kriminálnymi zápletkami a spoločensko-kritickými témami, ktoré nebudú len mechanickým vyšetrovaním,“ povedal o seriáli jeden zo scenáristov Rasťo Boroš.

​Max je slovenský kriminalista, ktorý sa pred rokmi odsťahoval do Prahy a odvtedy pracuje na pražskej kriminálke. Rozhodne však nie je prototypom bežného vyšetrovateľa. Rád provokuje, je sarkastický, neznáša autority a neplatia pre neho žiadne pravidlá.

„Inšpektor Max ponúka iného policajného vyšetrovateľa. Trochu kovboja, trochu donchuana, ktorého najsilnejšou zbraňou nie je služobná pištoľ, ale schopnosť s vtipom a nadhľadom odhaliť a usvedčiť páchateľa. Chlapíka akoby z iného sveta, ktorý nestojí o kariérny postup, uznáva hodnoty, ale pokojne poruší interné pravidlá ak mu stoja v ceste za odhalením zločinu, nech sú jeho nositeľmi akokoľvek vysoko postavené osoby“, hovorí o seriáli dramaturgička RTVS Dana Garguláková.

Filipa - neskúseného parťáka ostrieľaného Maxa, hrá mladý herec Robert Hájek: „Pred prvým nakrúcaním som mal trému, ale hneď po prvom obraze to opadlo, lebo nám to spolu fungovalo. Pán Kukura mi s tou trémou pomohol, pretože bol na mňa dobrý, veľa som sa od neho naučil."

​Vývoj seriálu trval takmer štyri roky, ďalší rok s prestávkami trvalo nakrúcanie a takmer rok postprodukčné práce. „Inšpektor Max bol jeden z najťažších projektov, aké ma doteraz ako producenta stretli,“ hovorí o práci na vývoji a produkcii seriálu producent Patrik Pašš. „Moja predvídavosť, doterajšie skúsenosti a poznanie nestačili na neštandardné situácie a problémy, ktoré sa počas procesu zrodu diela udiali. Veľmi dlho sa hľadal štýl a žánrové uchopenie diela. Proces zrodu a realizácie vyžadoval od všetkých spolupracovníkov veľa osobnej sily a pokory,“ dodáva producent.

Režisérsky projekt zastrešili Jiří Chlumský (Kriminálka Anděl, Eden, Hop nebo trop) a Petr Nikolaev (Oteckovia, Atentát, Vinári). „Spolupráca s Jurajom Kukurom je náročná a špecifická, najmä pri strete jeho nárokov a nášho profesionálneho prostredia. Juraj má neskutočný ťah na bránu, veľké nároky na komunikáciu s režisérom, ale aj na seba samého. Prvýkrát som zažil spoluprácu s hercom, ktorá bola partnerským dialógom, a veľmi mi to vyhovovalo,“ hovorí o spolupráci s Kukurom režisér Jiří Chlumský. "Juraj Kukura ako Inšpektor Max je pomerne výrazný typ, veci si rieši po svojom, nerešpektuje autority a riadi sa vlastnými pravidlami. Je to trochu rebel, a to je na ňom sympatické," dopĺňa druhý režisér Petr Nikolaev.

​​Poznávacím znamením Maxa je jeho výstredné sako. Kameraman Lukáš Teren o ňom hovorí: „Kľúčovým vizuálom je Maxov kostým, to sako, ktoré je veľmi výrazné. Z Maxa to sako robí jediný farebný element v tej sivej, monochromatickej, policajnej každodennej realite. Naopak vo svete kriminality, v baroch, bordeloch, kluboch a na nočných uliciach, kde sa Max cíti viac doma - tam je ten jeho farebný kostým skôr kamufláž a Max zapadne medzi neóny a oranžové svetlá."

​V  seriáli sa predstaví okrem Juraja Kukuru plejáda slovenských a českých hercov: Ľubomír Paulovič, Igor Bareš, Tereza Brodská, Mária Havranová, Diana Mórová, Barbora Jánová, Marián Mitaš, Dušan Jamrich, Ivan Letko, Linda Rybová, Barbora Jánová, Lukáš Frlajs, Adam Ernest, Pavel Kříž, Juraj Šimko, Zuzana Kanócz, Marta Sládečková, Jana Hubinská, Boris Farkaš a ďalší. 

01 - Modified: 2018-01-29 13:08:39 - Feat.: 0 - Title: Kemka a Latinákom budú variť. V novom seriáli Kuchyňa 02 - Modified: 2018-03-28 18:51:12 - Feat.: 0 - Title: Režisér Čiary a Za sklom pripravuje mysteriózny triler Trhlina. Uvedie ho TV JOJ 03 - Modified: 2018-07-06 19:12:27 - Feat.: 0 - Title: Láska a vzťahy po slovensky. Markíza pripravuje romantický seriál Milenky 04 - Modified: 2018-02-05 08:24:38 - Feat.: 0 - Title: JOJ pripravuje seriál podľa knihy Kristíny Farkašovej. Zahrá si v ňom hlavnú úlohu 05 - Modified: 2018-08-09 11:51:49 - Feat.: 0 - Title: Vzniká komediálny seriál z prostredia slovenskej politiky. Nebude až tak vzdialený realite 06 - Modified: 2018-02-05 08:25:18 - Feat.: 0 - Title: Tvorcovia Našich nakrúcajú nový seriál. V hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:49