StoryEditor

Marcové kinopremiéry: Tlmočník, oscarová Lady Bird, nová Lara Croft aj Spielbergovo sci-fi

19.02.2018, 19:45
Autor:
hrnhrn
Prinášame výber trinástich filmov, ktoré budú mať v kinách premiéru v marci.

Najočakávanejšími marcovými premiérami sú oscarový nominant Lady Bird, reboot Lary Croft či Spielbergovo sci-fi. Do kín prídu aj prvé štyri filmy, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii, nebude chýbať ani Tlmočník Martina Šulíka, ktorý má svetovú premiéru na festivale v Berlíne.

Lady Bird
Úsmevný príbeh o obyčajnom dospievaní dievčaťa má na konte dva Zlaté glóbusy a päť Oscarových nominácií – za najlepší film, scenár, réžiu a herečku v hlavnej i vedľajšej úlohe. Christine (Saoirse Ronan) má osemnásť a žije s pocitom, že ešte nič nezažila a umiera zaživa. Večne naštvaná puberťáčka sa rozhodne svoj život radikálne zmeniť, správne sa zamilovať a nájsť zmysel života. Ani jedno sa jej však príliš nedarí. V kinách bude mať premiéru 1. marca.

Tlmočník
Prvým slovenským filmom tohto roka je Tlmočník, ktorý vstúpi do kín 1. marca. Snímka Martina Šulíka mala svetovú premiéru na festivale v Berlíne, kde bude predstaviteľ hlavnej úlohy Jiří Menzel ocenený Kamerou Berlinale.

Film opisuje road movie dvoch svojráznych mužov, ktorých zviedla dohohromady náhoda. Asketický tlmočník (Jiří Menzel) a bonviván so slabosťou pre ženy a alkohol (Peter Simonischek, držiteľ ocenenia Felix za Toniho Erdmanna) sa vydali na cestu po Slovensku, aby spoznali pravdy o vlastnej minulosti. Vo filme sa predstavia aj Zuzana Mauréry, Anna Rakovská, Eva "Evelyn" Kramerová, Karol Šimon, Judita Hansman alebo Igor Hrabinský.

Červená volavka
Primabalerínu Dominiku Jegorovovú (Jennifer Lawrence) žijúcu v dnešnom Rusku čaká po predčasnom ukončení kariéry neistá budúcnosť. Ruská tajná služba si ju vyhliadne a vyškolí z nej špičkovú agentku - “volavku”. Majsterku v zvádzaní a manipulácii nasadí na amerického agenta CIA (Joel Edgerton), s ktorým sa nevyhnutne začnú priťahovať. Ak ste fanúšikom konšpiračných filmov, thriller plný špiónskych trikov prichádza do kín 1. marca.

Otcova Volga
Česká komédia opisuje cestu náhle ovdovelej Evy (Eliška Balzerová) po stopách bývalých mileniek manžela. Odkrývať dávne tajomstvá sa vyberie spolu s dcérou Terezou (Tatiana Vilhelmová) na manželovom veteráne – Volge GAZ 21. Snímka režiséra Jiřího Vejdělka (Nežné vlny, Ženy v pokušení, Václav, Účastníci zájezdu) bude mať premiéru 8. marca.

Prianie smrti
Bruce Willis sa vracia 8. marca na plátna kín opäť ako neohrozený hrdina bojujúci za spravodlivosť. “Hororový” režisér Eli Roth ho obsadil do roly chirurga, ktorému pri brutálnom prepade zastrelia manželku a dcéra bojuje v kóme o život. Keď polícia nie je schopná pokročiť vo vyšetrovaní, vezme zákon do vlastných rúk a ozbrojený vyráža do ulíc Chicaga, aby ako novodobý hrdina s prezývkou Umieračik zachraňoval nevinných a trestal zločincov.

Tomb Raider
Osud ľudstva leží v jej rukách. Držiteľka Oscara Alicia Vikander v role Lary Croft hľadá legendárnu hrobku na ostrove kdesi pri Japonsku, kde bol naposledy videný jej otec, ktorý pred siedmimi rokmi zmizol. Reboot nakrútil nórsky režisér Roar Uthaug, do kín príde 15. marca.

Backstage
Druhou slovenskou snímkou, ktorá vstúpi do kín 15. marca, je Backstage. Hudobno-tanečný film o mladých ľuďoch s vášňou pre tanec nakrútila režisérka Andrea Sedláčková (Fair Play). Prináša príbeh dvoch zaľúbencov spod Tatier – Mary a Buddyho, ktorí spoločne so svojou tanečnou skupinou snívajú sen o úspechu, sláve a bohatstve.

​V hlavných úlohách sa predstavia Mária Havranová (Oteckovia), Ondrej Hraška (Láska na vlásku) a tanečníci zo skupiny The Pastels. V úlohách porotcov televíznej súťaže sa predstavia Ben Cristovao, Roman Luknár a Ivana Chýlková, v role dramaturgičky Judit Bárdos.

Hmyz
15. marca bude mať premiéru aj česko-slovenská snímka Jana Švankmajera odohrávajúca sa na pozadí Čapkovej hry, kde sa hmyz správa ako ľudia a ľudia ako hmyz. Hoci Švankmajerove filmy nikdy neboli určené pre mainstreamového diváka a jeho filmy nelámali rekordy návštevnosti, je aj jeho posledná práca filmovou udalosťou.

Prezident Blaník
Krátko po českých prezidentských voľbách prichádza do kín snímka, ktorá odhalí zákulisie voľby hlavy štátu. Hlavní hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskú kandidatúru, v kampani sľubuje napríklad maslo do každej rodiny alebo korupciu dostupnú pre všetkých a zohnal aj sto tisíc podpisov. Česká komédia, nadväzujúca na politicko-satirický seriál Kancelár Blaník internetovej televízie Stream.cz, bude mať premiéru 15. marca.

Pacific Rim: Povstanie
To, čo mimozemšťania napáchali na Zemi v prvom dieli Pacifik Rim (Ohnivý kruh, 2013), bolo len predohrou k tomu, čo si pripravili tentokrát. Hviezda Star Wars John Boyega a Scott Eastwood z Rýchlo a zbesilo vedú tím pilotov ovládajúcich obrovských robotov, ktorí sú poslednou nádejou na prežitie našej planéty.

Režisérsku taktovku od Guillerma del Tora, ktorý momentálne boduje s oscarovým nominantom Podoba vody, prevzal v dvojke Steven S. DeKnight, známy z televíznych seriálov Daredevil, Spartakus alebo Smallville. V kinách od 22. marca.

Sloboda
Témou filmu je odchod hlavnej hrdinky od rodiny. Bez vysvetlenia, bez akéhokoľvek náznaku konfliktu, proste len tak. Štyridsiatnička Anja chce byť slobodná, preto sa rozhodne odísť z Berlína niekam, kde by ju nikto z rodiny nehľadal, na miesto, ku ktorému nemá žiadny vzťah. V Bratislave začína nový život, po akom túžila. S novou prácou, novými kamarátmi a novou rodinou. Slovensko-nemecká snímka má premiéru 22. marca.

Ready Player One: Hra sa začína
Sci-fi Stevena Spielberga sa odohráva v roku 2045, keď sa svet ocitne na pokraji chaosu a kolapsu. Väčšina ľudí žije v slumoch a v túžbe uniknúť vlastnému sebazničeniu sa uchýlia do virtuálnej reality zvanej OASIS. V nej môžu byť kým chcú a venovať sa rôznym pracovným či zábavným aktivitám. Keď do OASIS pribudne Veľkonočné vajíčko, ktorého nálezca získa nesmierne bohatstvo, začnú sa neúprosné preteky, ktoré pohltia celý svet. Snímka bude mať premiéru 29. marca.

Sherlock Gnomes
Animovaná komédia o novomanželoch – záhradných trpaslíkoch zo záhrady domu v centre Londýna. Keď začnú bez stopy miznúť ich priatelia, na scéne sa objaví Sherlock Gnomes so svojím druhom Watsonom, aby veľkú záhadu miznúcich záhradných trpaslíkov vyriešili. Snímka spoluautora Shreka, Magagaskaru či Kung Fu Pandy príde do kín 29. marca.

01 - Modified: 2018-02-19 18:42:24 - Feat.: 0 - Title: Tri billboardy kúsok za Ebbingom ovládli ceny BAFTA 02 - Modified: 2018-01-24 19:00:52 - Feat.: 0 - Title: Najviac nominácií na Oscara získal film Podoba vody, má ich trinásť 03 - Modified: 2018-03-28 18:43:54 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má silné zastúpenie na Českých levoch. Režisér Čiary pribudol medzi nominovaných 04 - Modified: 2018-10-27 16:04:33 - Feat.: 0 - Title: Najočakávanejšie filmy roka 2018: Nová Lara Croft, Jurský svet a superhrdinovia 05 - Modified: 2018-01-24 12:42:37 - Feat.: 0 - Title: Februárové kinopremiéry: Oscarový favorit Podoba vody prichádza do slovenských kín
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:10