StoryEditor

Prima si trúfla na netradičný krok, do programu zaradila slovenský seriál. Bez dabingu

27.02.2018, 13:25
Historickú detektívku 1890 televízie JOJ vysiela v piatkové večery, o divákov núdzu nemá.

Česká televízia Prima zaradila od začiatku tohto roka do svojho programu slovenský seriál 1890 televízie JOJ. Zaujímavosťou je, že historickú detektívku nedabuje do češtiny, ale uvádza ju v pôvodnej verzii. Hoci to nie je prvý projekt Primy, ktorý vysiela v slovenčine, nie je to v českých televíziách tak bežný jav ako na Slovensku.

„V Česku od nás Prima kúpila práva už na viaceré seriály, nielen 1890, ale aj Prázdniny a Za sklom, ktoré už vlani aj odvysielala. Teší nás, že za posledný rok-dva zaznamenávame veľký nárast záujmu o naše seriály, ktoré sú vizuálne čoraz atraktívnejšie - zvýšili sme nároky na výrobu, postupne sme ju presunuli do exteriérov a dbáme na to, aby boli námety univerzálnejšie,“ hovorí Miroslava Klempová, Marketing Manager JOJ Group.

Diváci oceňujú zmenu

Českí diváci však nie sú na slovenčinu v televízii až tak zvyknutí. Bežné je, že slovenské filmy a rozprávky sa dabujú do češtiny. Najmä pre mladých Čechov je už slovenčina cudzím jazykom, ktorému nerozumejú. V seriáli 1890 rozprávajú po česky len strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer) a majordómus v podaní Filipa Kaňkovského. Dvojica popletených žandárov - Nahálka a Ondrík - navyše používa ľudový jazyk a archaizmy, ktoré môžu byť pre českých divákov naprosto nezrozumiteľné.

Recenzie na seriál sú však pozitívne, slovenčina českým divákom neprekáža a ak aj niečo seriálu vyčítajú, nie je to chýbajúca čeština. Dokonca pôvodné znenie opisujú ako zaujímavú zmenu. Na seriáli oceňujú najmä vizuálne spracovanie, úchvatnú výpravu, skvelú kameru či využitie dronov. „Reakcie sú prevažne pozitívne. Diváci vítajú slovenčinu vo vysielaní, ale samozrejme nájdu sa aj takí, ktorým to nevyhovuje. To však hovoríme o jednotlivcoch. Záujem divákov o slovenskú tvorbu, ale aj jej kvalita a tiež účasť českých hercov v slovenských seriáloch je pre nás motiváciou zaujímať sa o túto tvorbu aj naďalej. Naposledy sme napríklad v minulom roku priniesli zaujímavo spracované seriály Za sklom či Prázdniny,“ hovorí Roman Mrázek, programový riaditeľ FTV Prima.

„Naopak, možno konštatovať, že aj v súvislosti s naším vlastným vstupom na slovenský trh v podobe kanálu Prima PLUS, naše produkcie čoraz častejšie siahajú aj po slovenských hercoch, ktorí sa objavujú v našich pôvodných seriáloch. Vo veľkej časti prípadov pritom rozprávajú slovensky a opäť možno potvrdiť, že sa to stretáva v prevažnej miere s pozitívnymi reakciami divákov v Českej republike,“ dopĺňa Mrázek.

Lukratívny vysielací čas

Prima v programovej štruktúre vyhradila historickej detektívke 1890 piatkový prime time. V pondelok a stredu patria obrazovky seriálu Modrý kód, v utorok a štvrtok zase seriálu Ohnivý kuře. Na Slovensku je  dostupná lokalizovaná verzia Prima Plus, ktorú na Slovensku obchodne zastupuje JOJ Group. Vysiela pôvodnú tvorbu Primy, nie však zahraničné filmy a akvizičné seriály. Na Slovensku tiež nevysiela seriál 1890, pre slovenských divákov má v piatky v ponuke seriál Přístav. 

„Kanál Prima PLUS je zameraný na priblíženie vlastnej tvorby televízie Prima pre divákov na Slovensku a aj keď sa zaujímame o možnosti rozšírenia vysielania tohto kanálu aj o programové akvizície, v prípade seriálu 1890 sme nad tým ani neuvažovali. Získali sme len súhlas na vysielanie tohto programu pre Českú republiku a jeho prípadné opakované vysielanie na Slovensku je v kompetencii televízie Joj, ktorá stojí za produkciou tohto seriálu,“ objasňuje Mrázek dôvody odlišnosti programovej štruktúry staníc Prima a Prima PLUS.

Priaznivé odozvy i sledovanosť

​Sledovanosť 1890 na českej stanici Prima je porovnateľná s ostatnými vysielanými seriálmi. Priemerne si 1890 na Prime pozrie 609-tisíc divákov starších než 15 rokov, sledovanosť dosahuje priemerný rating 7,1 percenta s trhovým podielom 15,7 percenta. Najsledovanejšia epizóda si pripísala sledovanosť 10,4 percenta s podielom 21,3 percenta. 

“Odozvy na 1890 máme výborné, českým divákom sa seriál naozaj páči, čo potvrdzujú aj čísla sledovanosti na Prime,” uvádza Klempová. Pre porovnanie, priemerná sledovanosť Modrého kódu je 10,1 percenta s podielom 20 percent, podobné výkony ako 1890 dosahuje Ohnivý kuře, ktoré má priemernú sledovanosť 7,5 percenta pri podiele 15,4 percenta. 

Z hercov v seriáli sú českým divákom známi, okrem už spomenutej dvojice českých hercov Stanislava Majera a Filipa Kaňkovského, aj Ján Koleník najmä zo seriálu První republika, a tiež Vica Kerekes z viacerých českých filmov (Anjel Pána 2, Muži v nádeji, Nestyda). 

Seriál 1890 uviedla na obrazovky JOJ vlani na jar. Pre televíziu bol seriál jedným z najnáročnejších projektov, jeho príprava trvala takmer dva roky. Je netradičný aj tým, že sa odohráva na konci 19. storočia, hoci sa nesnaží o absolútne vernú dobovú rekonštrukciu. Seriál vznikol pod režisérskou taktovkou Petra Begányiho, ktorý pre JOJ pripravuje aj rodinný seriál Naši či aktuálne novinku Semafor, ktorú JOJ uvedie od 13. marca.

01 - Modified: 2022-05-13 06:49:24 - Feat.: - Title: Televízny apríl: Prime time ťahali Druhá šanca, Nemocnica a Let‘s Dance 02 - Modified: 2022-05-05 05:56:29 - Feat.: - Title: Druhá šanca sa s divákmi rozlúčila. Finále sledovalo takmer 600-tisíc divákov 03 - Modified: 2022-05-04 06:58:36 - Feat.: - Title: Druhá šanca čoskoro skončí. Pokračovať bude už na jeseň 04 - Modified: 2022-04-12 08:44:15 - Feat.: - Title: Týždenná sledovanosť: Let's Dance láme rekordy, vystrelilo Na telo s Ficom 05 - Modified: 2022-04-06 10:30:51 - Feat.: - Title: Televízny marec: Druhá šanca prekonala aj spravodajstvo. Ako sa darilo jarným novinkám?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 22:30