StoryEditor

BBC: Sú to divné dni, ktorými žije Slovensko. Dvaja mladí ľudia zomreli a nie každý verí na náhody

28.02.2018, 14:32
Autor:
(pš)(pš)
Zahraničné médiá pozorne monitorujú aktuálne dianie na Slovensku okolo vraždy novinára a jeho snúbenice.

Slovensko a vražda mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka je stále v pozornosti svetových médií. Na portáli BBC vyšiel rozsiahly článok s titulkom: Slovensko zápasí s posledným článkom zavraždeného novinára.

Text BBC hovorí o tom, že Kuciakov posledný príspevok uverejnili symbolicky viaceré médiá o polnoci a jeho hlavnou témou bola talianska mafia s názvom 'Ndrangheta. Tá sa usadila na východe Slovenska a má prepojenie s vládnymi úradníkmi, ktorí majú zároveň blízko k premiérovi Slovenska.

Svetoznáma britská stanica píše na svojom webe aj o požiari v Košiciach, kde horel daňový úrad. Článok BBC sa končí slovami: "Sú to divné dni, ktorými žije Slovensko. Dvaja mladí ľudia zomreli a nie každý verí na náhody."  V článku nechýba upozornenie, že do jeho publikovania úrad Roberta Fica na otázky BBC nereagoval.

V HNtelevízii si pozrite aj dnešný rozhovor so šéfom investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk Marekom Vagovičom:

Vo Francúzsku píšu aj o Maďaričovi
Španielsky portál Elpais.com prináša informáciu aj o demisii ministra kultúry Mareka Maďariča. Článok uvádza titulok: Zavraždený slovenský novinár skúmal vzťahy medzi politikmi a talianskou mafiou. V podtitulku je informácia o demisii ministra kultúry s citáciou: "Nebudem tolerovať to, že niekto vraždí novinárov počas môjho mandátu".

Vražda reportéra, ktorý vyšetroval korupciu a jeho partnerky, spôsobili v krajine úzkosť a vyvolali odmietnutie európskych lídrov a niekoľkých medzinárodných organizácií. Článok cituje viaceré slovenské osobnosti - napríklad aj Arpáda Soltésza, ktorý hovorí o tom, že "politici majú svoj podiel pri zavraždení Jána Kuciaka."

Fico bol v Taliansku na titulnej strane
Viaceré médiá popri informácii o Kuciakovej vražde, jeho poslednom článku o mafii prepojenej na vládnych úradníkov a aj na premiéra Roberta Fica, nezabudnú informovať aj o tom, že predseda vlády je známy krutou kritikou médií.

Je to napríklad francúzsky Lexpress.fr, ktorý napísal, že novinárom vynadal do "prostitútok", nazval ich "hyeny a "slizské hady". Francúzsky portál zároveň pripomenul, že v týchto dňoch premiér novinárov ubezpečil, že "ochrana slobody prejavu a bezpečnosti novinárov je prioritou jeho vlády."

Talianske noviny La repubblica vyšli dokonca na titulnej stránke s fotografiou premiéra Roberta Fica.
La Repubblica

01 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 02 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 03 - Modified: 2019-02-18 16:29:38 - Feat.: - Title: Reportéri bez hraníc: Máme obavy z politického zasahovania do vyšetrovania Kuciakovej vraždy 04 - Modified: 2019-02-13 10:38:46 - Feat.: - Title: Blíži sa výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Markíza pripravila dokument o tragickej udalosti 05 - Modified: 2018-12-07 12:55:34 - Feat.: - Title: Sean Penn je v Turecku, pripravuje film o zavraždenom novinárovi
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:42