StoryEditor

Kontroverzný aktivista Daňo prišiel o akreditáciu do parlamentu. Dôvodom sú vyhrážky poslankyni

08.03.2018, 09:05
Autor:
klkl
Martin Daňo sa vyhrážal poslankyni SaS Lucii Nicholsonovej, konflikt mal aj so šéfom OĽaNO Igor Matovičom.

Ešte v pondelok informovala poslankyňa a podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, že sa jej vyhrážali zabitím, na základe čoho podala žiadosť o ochranu svojej osoby Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

"Dôvodom je aktuálne dianie a informácie s ním súvisiace, ako aj zverejnené video, na ktorom aktivisti Martin Daňo a Rudolf Vasky s roxorovou tyčou v rukách hovoria, že Lucia Ďuriš Nicholsonová by mala byť zabitá," uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. 

Konflikt s Matovičom

Práve spomínaný Martin Daňo vystupuje ako novinár s akreditáciou do NR SR, kde mal priamy prístup aj k poslankyni, ktorej sa vyhrážal. Známy je najmä tým, že neustále chodí s kamerou pripevnenou na hlave a všetkých si natáča. Uplynulý týždeň sa dostal do konfliktu aj s Igorom Matovičom (OĽaNO). 

Daňo mal Matovičovi hovoriť, že je vrah, na čo sa poslanec neudržal a povedal mu, že ak to ešte raz povie, "dá mu na hubu." S touto nahrávkou operoval v nedeľnej diskusii na RTVS aj minister vnútra Róbert Kaliňák.

Zobrali mu akreditáciu

Po týchto udalostiach podali oficiálnu sťažnosť aj novinári, podpísali sa pod ňu desiatky žurnalistov zo všetkých médií. Na to reagovala aj kancelária NR SR, ktorá Daňovi odobrala akreditáciu. 

"Osobe M. Daňa bola odobratá novinárska akreditácia ku dňu 7. marca 2018 a nebude mu naďalej umožnený vstup a pohyb v priestoroch NR SR a K NR SR," píše v oficiálnom stanovisku Daniel Guspan, riaditeľ Kancelárie NR SR. 

Pamätný incident v Košiciach

Ako dôvody uvádza konanie voči Daňovi, ktoré vedie Generálna prokuratúra na základe informácií zverejnených Nicholsonovou, ale aj "incidenty ktorými pán Daňo porušil platné pravidlá a usmernenia pre zástupcov médií v priestoroch NR SR a K NR SR."

Daňo vyvolal rozruch okolo svojej osoby v roku 2016, kedy sa ako novinár snažil dostať aj napriek pokynom polície k poslancom na Mestskom zastupiteľstve v Košiciach. Skákal pri tom po poslaneckých laviciach a polícia rázne zakročila.

01 - Modified: 2023-08-08 14:02:53 - Feat.: - Title: Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 07:23