Facebook
StoryEditor

Šéf pre bezpečnosť Facebooku končí. Z funkcie odvolali aj šéfa Cambridge Analytica

20.03.2018, 21:15
Autor:
ČTKČTK
Kvôli podozreniam zo zneužitia osobných údajov a šírenia dezinformácií a neprávd.

Britský úrad pre ochranu dát vyšetruje, či sociálna sieť Facebook dostatočne rázne odpovedala na správy, že politická konzultačná firma Cambridge Analytica nečestne získala informácie o jej užívateľoch.

Spoločnosť Cambridge Analytica dnes zbavila funkcie svojho generálneho riaditeľa Alexandera Nixeho, a to až do úplného vyšetrenia celej záležitosti.

V médiách sa tiež objavili špekulácie, že šéf pre bezpečnosť Facebooku Alex Stamos odchádza kvôli internému sporu o to, ako by sociálna sieť mala reagovať na šírenie dezinformácií a neprávd.

​Britská komisárka pre informácie Elizabeth Denhamová uviedla, že požiadala v rámci širšieho skúmania zneužívania osobných údajov o povolenie na prehľadanie kancelárií firmy Cambridge Analytica.

V rámci tohto vyšetrovania preskúma aj správanie Facebooku. "Pozrieme sa na to, či Facebook zabezpečil a ochránil osobné informácie na platforme, alebo nie, a či, keď sa dozvedeli o strate dát, konali dostatočne rázne a či informovali, alebo neinformovali ľudí," povedala Denhamová rozhlasovej stanici BBC.

​Podľa zdroja agentúry Bloomberg oboznámenej so situáciou čelí Facebook tiež vyšetrovaniu zo strany americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC). Tá údajne skúma, či Facebook neporušil dohodnuté podmienky pre nakladanie s osobnými údajmi užívateľov.

"Majú ťažkosti," povedal podľa denníka Financial Times na adresu firmy Facebook bývalý riaditeľ jedného z odborov FTC David Vladeck. "Domnievam sa, že sa stanú predmetom veľmi intenzívnej previerky," dodal.

Padla prvá hlava

Cena akcií spoločnosti Facebook pokračuje v poklese potom, čo sa v pondelok prepadla o takmer sedem percent. Kyle DeYoung z právnickej spoločnosti Cadwalader uviedol, že americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) pravdepodobne preskúma, či nemal Facebook o zneužití údajov informovať už skôr.

Nevylúčil, že Facebook sa kvôli prepadu hodnoty akcií stane terčom žalôb zo strany akcionárov.

O odchode Stamosa s odvolaním sa na svoje zdroje informovali denník The New York Times a agentúra Reuters. Stamos presadzoval objasnenie a zverejnenie ruských aktivít na facebooku, s čím naopak nesúhlasila prevádzková riaditeľka Sheryl Sandbergová.

Stamos, ktorého právomoci boli postupne prevedené na iných pracovníkov, sa preto rozhodol, že odíde. Podľa The New York Times ho ale vedenie prehovorilo, aby zostal až do augusta, pretože jeho odchod by nevyzeral dobre.

Ak sa správa o odchode Stamosa potvrdí, bude prvým vysoko postaveným členom spoločnosti, ktorý skončí kvôli kontroverziám vyvolanými dezinformačnými aktivitami.

Server The Verge s odvolaním sa na informácie zdrojov z firmy napísal, že Facebook na dnešný deň zvolal stretnutie všetkých zamestnancov, na ktorom im umožní pýtať sa na škandál okolo Cambridge Analytica. Na stretnutí má vystúpiť zástupca hlavného právnika firmy Paul Grewal, ktorý vysvetlí pozadie prípadu. Stretnutie má trvať 30 minút.​

50 miliónov zneužitých užívateľov

Facebook sa vlani stretával s kritikou kvôli tomu, že jeho stránky sú zneužívané pre šírenie ruskej propagandy a falošných správ. Cez víkend dostala povesť firmy ďalšiu ranu správou, že Cambridge Analytica nečestne získala informácie o 50 miliónoch užívateľov Facebooku a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016.

Akcie firmy reagovali v pondelok na správu poklesom o 6,8 percenta a trhová kapitalizácia firmy tak klesla o takmer 37 miliárd dolárov, upozornil denník Financial Times.

Podľa nahrávok britskej stanice Channel 4 sa spoločnosť Cambridge Analytica tajne podieľala na volebných kampania po celom svete. Šéf firmy Alexander Nix na záznamoch vytvorených skrytou kamerou povedal, že materská spoločnosť Strategic Communication Laboratories pracovala na viac ako 200 voľbách.

"Nixove nedávne výroky tajne nahrané stanicou Channel 4 a ďalšie obvinenia nereprezentujú hodnoty či aktivity firmy," uviedla Cambridge Analytica v správe o Nixovom dočasnom odvolaní z funkcie.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:43