StoryEditor

Česká novinárka, ktorá spolupracovala s Kuciakom: Zmenila som vizáž. Dokončím, čo sme s Janom začali

25.03.2018, 22:29
Autor:
lmlm
Investigatívna novinárka Pavla Holcová prehovorila mesiac po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky v Českej televízii.

Po vražde novinára Jána Kuciaka, s ktorým intenzívne spolupracovala na viacerých kauzách, musela prehodnotiť to, čo je bezpečné a čo je nebezpečné.

Investigatívna novinárka Pavla Holcová prehovorila mesiac po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky v Českej televízii.

Zmenila vizáž

Do tváre jej vidieť nebolo, kamera ju snímala odzadu. Zmenila totiž svoj vzhľad.

"Okrem toho, že som bola požiadaná zmeniť si vizáž, tak sme pristúpili sme aj k viacerým technickým opatreniam," hovorí Holzová, ktorá je od vraždy novináry pod neustálym policajným dohľadom.

Vo svojom vyznaní povedala, že je potrebné ísť ďalej a dokončiť to, čo s Jánom Kuciakom začala.

"Dúfam, že sa nájde čoraz viac ľudí, ktorí by sa postavili za novinárov. Úlohov novinára je podať dostatok informácií, aby sa ľudia mohli rozhodnúť správne," hovorí Holcová.

Tá spoločne s Kuciakom upozornila v článkoch na to, že na Slovensku ale aj v česku pôsobí talianska mafia. Na záver rozhovoru dala jeden odkaz.

"V tomto je sila novinárskej obce. V momente, keď si niekto myslí, že by mohol vyriešiť vraždou novinára svoje problémy, sa musíme spojiť a dať jasne najavo, že držíme spolu."

"Necítil sa byť v ohrození"

​Policajnú ochranu dostala česká novinárka deň po tom, ako polícia objavila telá zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. S Kuciakom dlhé mesiace pracovala na kauze odhaľujúcej pôsobenie talianskej mafie na Slovensku.

Podľa Pavly Holcovej nebol Ján Kuciak napriek svojmu mladému veku nerozvážny. "Všetka naša komunikácia - tým, že každý z nás bol v inom štáte - prebiehala online, aj keď sme sa raz začas videli osobne," uviedla zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistku. Doplnila, že pri písaní e-mailov Kuciak používal šifrovanie a "cez normálny telefón nepreberali nič citlivé".

​Kuciak podľa Holcovej nehovoril o tom, že by sa cítil byť v ohrození. "To ja som sa s ním rozprávala o možných rizikách. Keď sme pracovali na jeho poslednom článku, mali sme v tíme ešte kolegov z Talianska, a tí nám pred pár mesiacmi písali, že dostali varovanie od talianskej polície, že toto sú nebezpeční ľudia a máme si dávať veľký pozor," spresnila.

01 - Modified: 2018-03-25 16:17:32 - Feat.: 0 - Title: ČT24 odvysiela rozhovor s novinárkou, ktorá úzko spolupracovala s Jánom Kuciakom
01 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 02 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 03 - Modified: 2019-02-18 16:29:38 - Feat.: - Title: Reportéri bez hraníc: Máme obavy z politického zasahovania do vyšetrovania Kuciakovej vraždy 04 - Modified: 2019-02-13 10:38:46 - Feat.: - Title: Blíži sa výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Markíza pripravila dokument o tragickej udalosti 05 - Modified: 2018-12-07 12:55:34 - Feat.: - Title: Sean Penn je v Turecku, pripravuje film o zavraždenom novinárovi
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 10:15