StoryEditor

HBO uvedie seriál o únose talianskou mafiou 'Ndrangheta

26.03.2018, 21:50
Autor:
hrnhrn
Novinka Trust je nakrútená podľa skutočnej udalosti.

Rím, 10. júla v roku 1973. John Paul Getty III, mladý 16-ročný dedič naftárskeho impéria, je unesený mafiou 'Ndrangheta, ktorá za neho požaduje výkupné 17 miliónov dolárov. Rodina však o jeho návrat z nejakého nepochopiteľného dôvodu zjavne vôbec nestojí.

HBO

​Seriál zachytáva jeho utrpenie v rukách únoscov, ktorí nedokážu pochopiť, prečo o zajatca nikto nestojí. Talianska polícia sa domnieva, že sa jedná o žart. Odmieta sa preto vyšetrovaním zaoberať.

Paulov otec si v Londýne užíva drogy a nedvíha telefón, Paulov dedko, zrejme najbohatší muž sveta, trčí vo svojom sídle v spoločnosti piatich mileniek a leva. Nemá čas.

A tak je na Paulovej matke, aby so stále zúfalejšími únoscami vyjednávala. Lenže  nemá žiadne peniaze.

​Nový britský seriál Trust režiséra Dannyho Boyela je inšpirovaný skutočnými udalosťami únosu bohatého dediča J. Paula Gettyho III.

V hlavných úlohách kriminálnej drámy sa predstavia Donald Sutherland (J. Paul Getty Sr.), Michael Esper (J. Paul Getty Jr.), Hillary Swank (Gail Getty), Brendan Fraser (James Fletcher Chace), Luca Marinalli (Primo) a Sarah Bellini (Jutta Winkelmann).

HBO

Kto bol Jean Paul Getty (1892-1976)?

“Keď môžete spočítať všetky svoje peniaze, nie ste bohatý muž,” hovorieval naftársky magnát Jean Paul Getty, najbohatšia osoba svojej doby. Miliardár opradený neuveriteľnými historkami, ktorému medzi 40-tymi a 70-tymi rokmi patril ak nie celý svet, tak jeho podstatná časť.

Bol plný paradoxov a jeho pragmatické výroky prepočítavali všetko na peniaze. Zároveň bol jedným z najväčších filantropov. Miloval umenie a za svoj život nazhromaždil bezprecedentnú umeleckú zbierku v hodnote troch miliárd dolárov, ktorú odkázal múzeu nesúcemu jeho meno. Jeho fond J. Paul Getty Trust je dodnes najbohatšou umeleckou inštitúciou na svete.

​Napriek tomu, že bol Getty najbohatším žijúcim Američanom (podľa časopisu Fortune v roku 1957), bol až chorobne šetrný a lakomý. Za umelecké dielo by zaplatil státisíce, ale s poslíčkom sa hádal o sprepitné vo výške niekoľkých centov.

Telefóny v jeho dome mali časové zámky, aby zamestnanci netelefonovali príliš dlho a v pracovni si nechal nainštalovať pouličný telefónny automat pre hostí, ktorí museli za svoje hovory platiť.

Dobrodinec alebo netvor?

Povestným sa však stala Gettyho lakomosť hlavne v prípade únosu jedného z jeho vnukov, ktorým je inšpirovaný práve seriál Trust. Getty masiace odmietal zaplatiť výkupné a urobil tak až po dlhom váhaní a vyjednávaní o sume, ktorú zo 17 miliónov znížil na tri milióny dolárov a nakoniec súhlasil s tým, že zaplatí nie viac ako 2,2 milióna dolárov, čo bolo maximum, ktoré bolo daňovo odpočítateľné...

Getty tvrdil, že túto taktiku si zvolil preto, aby ochránil svojich ďalších 14 vnúčat, ktoré by inak mohli byť unášané každý druhý deň.

Nečitateľnosť jeho vnútorného sveta potvrdzuje aj ďalšie tvrdenie: “Nikdy som nepociťoval závisť. Teda s výnimkou závisti tým, ktorí mali šťastné manželstvo. Všetky svoje milióny by som za to vymenil.” Aj to však vyznieva skôr ako pokus presvedčiť okolie (a možno i samého seba) o svojej ľudskosti.

Getty hľadal vysnívané manželstvo päťkrát, zväzok väčšinou netrval dlhšie ako pár rokov. So svojou poslednou manželkou Louise Dudley vydržal takmer dvadsť rokov, ale väčšinu z nich žili na opačných brehoch oceánu.

Na pohreb ich spoločného syna, ktorý bol časť svojho života slepý kvôli mozgovému nádoru, Getty nedorazil. V ten istý rok (1958) sa s ním Louise rozviedla. Zvyšných dvadsať rokov strávil slobodný.

V súčasnosti sa takmer naraz zišli hneď dve diela venujúce sa rozporuplnému Gettymu. Koncom roka 2017 mala premiéru dráma Všetky prachy sveta režiséra Ridleyho Scotta, a aktuálne prichádza spomínaný desaťdielny seriál Trust od režiséra Dannyho Boylea, ktorý sľubuje hyperaktívnu, nevypočítateľnú jazdu.

HBO ho uvedie od 30. marca, na HBO GO je už k dispozícii prvá časť.

01 - Modified: 2018-03-29 10:16:27 - Feat.: 0 - Title: Veľkonočné sviatky v televízii: Na Markíze svieže, na JOJ dobré a v RTVS duchovné 02 - Modified: 2018-03-28 18:52:43 - Feat.: 0 - Title: Za sklom sa nevráti ani v apríli 03 - Modified: 2018-03-29 10:14:54 - Feat.: 0 - Title: Ridley Scott natočil hororový seriál – The Terror. Odohráva sa v mrazivej atmosfére Arktídy 04 - Modified: 2018-03-28 18:51:12 - Feat.: 0 - Title: Režisér Čiary a Za sklom pripravuje mysteriózny triler Trhlina. Uvedie ho TV JOJ
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 04:33