Pád totalitného režimu v celom východnom bloku, vznik novej československej vlády a voľba Václava Havla za prezidenta - to všetko prinieslo v januári 1990 veľké zmeny a pohyby v spoločnosti. Havel sa po nástupe do úradu rozhodol, že vyhlási široké prezidentské amnestie. Pochmúrne prostredie väznice v Leopoldove, veľká vzbura väzňov, politická situácia, zásadné dobové momenty. Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. V hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť okrem Juraja Baču na Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú. Premiéra filmu je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019.Azyl Production
StoryEditor

Kontroverzné Havlove amnestie majú filmovú podobu. Snímka príde do kín na výročie Nežnej revolúcie

27.03.2018, 16:40
Autor:
hrnhrnTSTS
Novinka Amnestie od režiséra Kandidáta sa venuje vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok.

Veľká väzenská vzbura v Leopoldove, ktorá vyústila do najkrvavejšieho masakru v najprísnejšom väzení s tvrdými podmienkami, sa odohrala presne pred 28 rokmi v marci 1990. Hromadnej vzbure väzňov predchádzala amnestia Václava Havla, udelil ju 1. januára 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Vzťahovať sa mala na takmer 80 percent odsúdených.

„Myšlienkou amnestií bolo urobiť veľký predel – jasné znamenie, že tá predchádzajúca justícia nepracovala dobre,” povedal Havel v dokumente Českej televízie v roku 2005. Havlove amnestie boli veľkou skúškou demokracie a ich kontroverznosť dodnes pretrváva v obidvoch štátoch. Spôsobili obrovskú nespokojnosť medzi väzňami a v Leopoldove následne po masovej hladovke vypukla vzbura, ktorá si napokon vyžiadala vojenský zákrok.

Azyl Production

​Do slovenských kín sa budúci rok dostane nový celovečerný film Amnestie, ktorý sa venuje téme Havlovej amnestie a jej dôsledkov na spoločnosť. Nový slovenský film vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, Endorfilm a Českou televíziou. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo.

Režisérom snímky je Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom. Táto dvojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.

​Premiéra filmu Amnestie je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019. Dramatický príbeh troch rodín sa odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa. Ich osudy sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici.

Azyl Production

​Idea širokých amnestií a druhej šance, ktorú priniesol Havel, má dôležité miesto v našej histórii. Tvorcovia filmu vnímajú tieto udalosti ako vynikajúcu tému pre objasnenie niektorých otázok z histórie mladej generácii, ktorá Nežnú revolúciu a jej následky pozná iba z rozprávania rodičov či z učebníc dejepisu. Film chce formou trileru s detektívnymi prvkami dôstojne reflektovať našu históriu a širšie poukázať na špecifiká, ktoré neskôr viedli k rozdeleniu republiky.

“Predpokladáme, že film Amnestie rozpúta širokú spoločenskú diskusiu, a to je aj naším cieľom. Tridsiate výročie Nežnej revolúcie je dôležitý míľnik a my chceme divákom ponúknuť možnosť presunúť sa v čase - v bezpečí kinosály - do absurdného obdobia predrevolučného spoločenského systému. O prelome rokov 1989 - 1990 nebol ešte nakrútený hraný film, vďaka výbornému hereckému obsadeniu a silnému príbehu veríme, že Amnestie budú vysoko atraktívnou a pútavou snímkou,” hovorí producent filmu Maroš Hečko.

Azyl Production

​Film Amnestie má potenciál zaujať väčšinového, ale rovnako tak aj náročného diváka. Autentické prostredie leopoldovskej väznice, množstvo akcie a napätia či samotná téma dokážu diváka vtiahnuť priamo do deja.

Ako podporu témy pripravujú autori filmu spolupráci s RTVS aj dva dokumentárne filmy s priamymi účastníkmi problémov v Leopoldove, ktorí vzburu riešili buď na politickej alebo kultúrnej úrovni.

“Na toto obdobie si spomínam ako na niečo nesmierne euforické, nevybavujú sa mi žiadne obavy, strach, celé sa mi to z môjho subjektívneho pohľadu chlapca javilo ako jedno “veľké dobrodružstvo”, kde “šlo čisté dobro poraziť čisté zlo”. Keď sa však zbavím zhovievavých detských spomienok, v predstavách sa mi vynorí šedivý svet večne rozbitých bratislavských ulíc či nevkusného oblečenia, pozostávajúceho z vyťahaných pletených svetrov nepríjemných vzorov. Presne takúto šedivú atmosféru danej doby, kde nikto presne netuší, čo sa bude diať, chceme v Amnestiách navodiť. Film bude mať o to šedivejšiu a ponurejšiu náladu, že gro príbehu sa odohráva v nápravno-výchovnom ústave v Leopoldove, kde boli podmienky v tej dobe naozaj úbohé. Táto šedivosť môže byť v zaujímavom rozpore s tým, ako si pamätníci tejto doby na udalosti roku 1989 spomínajú - často ako na to najkrajšie, čo v živote zažili,” hovorí režisér filmu Amnestie Jonáš Karásek. Vo filme sa chce štylizáciou a rekvizitami priblížiť československým filmom z danej doby ako Bony a klid či Kamarád do deště. V rámci filmových výrazových prostriedkov chce byť naopak modernejší, cieľom nie je vytvoriť kópiu dobových filmov, ale snažiť sa o nový pohľad na vec.

Azyl Production

Amnestie

  • žáner: detektívny politický triler
  • réžia: Jonáš Karásek
  • námet: Maroš Hečko a Beata Grünmannová
  • scenár: Beata Grünmannová, Maroš Hečko, Marek Janičík
  • produkcia: Viliam Štrelinger
  • koproducent: Mayo Hurajt
  • producenti: Maroš Hečko, Peter Veverka, Nataša Ďuričová a Jiří Konečný

01 - Modified: 2018-03-26 08:36:21 - Feat.: 0 - Title: Aprílové kino premiéry: Finále Avengers, satira Stalin aj dráma Dubček 02 - Modified: 2018-03-17 17:48:25 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza film Dubček. Odkryje zákulisie udalostí roku 1968 03 - Modified: 2019-02-23 10:40:29 - Feat.: 0 - Title: Vo vile Tugendhat sa začína nakrúcanie filmu Sklenená izba 04 - Modified: 2017-10-04 18:02:07 - Feat.: 0 - Title: Vzniká film o kauze Gorila. Pripravujú ho tvorcovia Čiary a Kandidáta 05 - Modified: 2018-04-04 12:40:15 - Feat.: 0 - Title: Pripravovaný film o islame v našich krajinách čelí cenzúre, tvrdia producenti 06 - Modified: 2018-03-26 08:36:50 - Feat.: 0 - Title: Nový slovenský film odhalí zákulisie cirkusu a tiež významného vydavateľa novín
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:28