TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Politico: Ešte je skoro na Ficov politický nekrológ. Čo ukazuje ťah Sorosom?

28.03.2018, 11:49
Autor:
klkl
Na písanie politického nekrológu Roberta Fica je ešte zavčasu.

Vývoju politickej situácie na Slovensku sa venuje európske vydanie portálu Politico. Ten popisuje najmä súčasnú pozíciu bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Bývalý premiér na prvý pohľad vyzerá, že jeho kariéra išla z kopca,“ píše vo svojom článku Matthew Karnitschnig, hlavný európsky korešpondent Politica. Jedným dychom však dodáva, že je ešte zavčasu, aby sme písali Ficov politický nekrológ.

Umiernený Fico

Ten popisuje, ako popularita Smeru prudko klesla po februárovej vražde novinára Jána Kuciaka a ako sa najsilnejšia vládna strana s touto situáciou vysporiadávala.

Smer podľa Karnitschniga vďačí za to, že sa drží pri moci najmä roztrieštenej opozícii a svojej umiernenosti. „Aj keď flirtoval s populizmom pri otázkach ako je migrácia, stále pôsobí umiernene na rozdiel od zvyšku slovenskej politickej scény,“ konštatuje Karnitschnig.

Všadeprítomná korupcia

Problémom však podľa neho je Ficova kredibilita po Kuciakových odhaleniach súvisiacich s napojením Ficových blízkych spolupracovníkov na taliansku mafiu ako aj všadeprítomná korupcia. „Ako je v regióne zvykom, na prvý pohľad nedotknuteľní oligarchovia kontrolujú veľkú časť ekonomiky, zatiaľ čo potichu z pozadia kontrolujú politiku.“

Karnitschnig pripomína aj masové protesty, ktoré sa po vražde novinára a zverejnení jeho zistení rozšírili po celej krajine, i keď po výmene vlády začali utíchať. Ľudia na Slovensku podľa neho teraz čakajú, ako sa nový kabinet so situáciou vysporiada.

V HN televízii si pozrite, čo si o postupe Roberta Fica myslí politológ:

Slovenský Kaczynski

„Ak vláda v najbližších mesiacoch zlyhá v odpovedaní na otázky verejnosti, Fico a jeho strana by sa mohli opäť stať terčom paľby verejnosti. Ak je ktokoľvek z jeho strany zapletený do vraždy, celá jeho strana by mohla byť ohrozená,“ píše Karnitschnig.

Ficove kroky a „ťah Sorosom“ podľa neho ukazujú na to, že so situáciou sa pokúsi vysporiadať skôr konfrontačne, než by mal pristúpiť na hlboké reformy. „Ak sa Fico rozhodne nastúpiť na cestu konfrontácie s jeho nepriateľmi miesto reformy a dokáže za sebou zhromažidiť svojich prívržencov, môže uspieť v konsolidácii moci,“ dodáva vo svojom článku Karnitschnig a pripomína situáciu v Poľsku, kde de facto vládne Jaroslaw Kaczynski.

O tom, či sa to Ficovi podarí, podľa neho rozhodne či mu to slovenská verejnosť dovolí. „Protesty možno oslabli, ale ich príčiny nie,“ uzatvára Karnitschnig.

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 03 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá 04 - Modified: 2019-12-13 08:30:55 - Feat.: - Title: Odborníci hodnotia video s Ficom v škôlke: Pellegrini by bol lepší, Smer má však iný problém 05 - Modified: 2019-03-21 13:22:45 - Feat.: - Title: Definitívne nám došla trpezlivosť, spustili ste otvorenú vojnu, povedal Fico novinárom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:46