Jaroslav RezníkPeter Mayer
StoryEditor

Rezník reaguje na petíciu novinárov z RTVS: Radikálne mladé jadro hľadá nepriateľa

04.04.2018, 12:57
Autor:
hrnhrn
Interné problémy chce vedenie riešiť na pôde RTVS, nie v médiách. Za ich vznikom vidí radikálne mladé jadro spravodajstva.

Redaktori a editori pracujúci v RTVS už dlhšie nesúhlasia s krokmi nového manažmentu. Dnes zverejnili otvorený list, ktorý podpísalo okolo 60 ľudí, medzi nimi aj Zuzana Kovačič Hanzelová, Oľga Baková, Martin Strižinec, Kristián Čekovský či Iveta Gombošová. 

Vedenie RTVS zareagovalo na otvorený list spoločným vyhlásením Jaroslava Rezníka, generálneho riaditeľa RTVS, Vahrama Chuguryana, riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky, Hany Lyons, vedúcej Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky a Petry Stano Maťašovskej, vedúcej Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

V stanovisku píše, že nový manažment spravodajstva pracuje na tom, aby bolo objektívne, vyvážené a nestranné a nesúhlasí s hľadaním vnútorného i vonkajšieho nepriateľa. Podľa manažmentu je to odpútavanie pozornosti od podstaty problému, ktorým chcú "viacerí – najmä tí neistí a neskúsení redaktori – "zlikvidovať každé nové vedenie“!".

Vo vyhlásení zdôrazňujú, že "práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili." Reportéri podľa vedenia zastierajú skutočné problémy: "Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných – „kto nejde s nami, ide proti nám!“. 

Zároveň však zdôraznili, že na riešenie interných problémov je určená pôda RTVS a nie médiá: "Nešťastne zvolená forma internej komunikácie signatárov otvoreného listu prostredníctvom širokej verejnosti nesvedčí o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie."

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s Jaroslavom Rezníkom z júla 2017 o tom, aké plány má s RTVS:

Prinášame celé znenie spoločného vyhlásenia Jaroslava Rezníka, Vahrama Chuguryana, Hany Lyons a Petry Stano Maťašovskej: 

"STANOVISKO GENERÁLNEHO RIADITEĽA A VEDENIA SPRAVODAJSTVA A PUBLICISTIKY RTVS K OTVORENÉMU LISTU NIEKTORÝCH REDAKTOROV A EDITOROV RTVS

Nový manažment spravodajstva začal realizovať účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy – a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém.

Robiť z divákov a poslucháčov rukojemníkov, upozorňovať ich na vonkajšieho nepriateľa ("Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia"), je len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí – najmä tí neistí a neskúsení redaktori – už aj v interných debatách pomenovali – „zlikvidovať každé nové vedenie“!

Fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili. Za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80% tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia, ktorých neviedli skúsenejší senior redaktori, keďže ich objektívne zostalo len veľmi málo. Spravodajská tvorba niektorých redaktorov preto dosiahla také bezbrehé parametre, že neraz obťažuje diváka a poslucháča neprofesionalitou, tendenčnosťou, vsúvaním vlastných názorov, či emočne prehnanou interpretáciou. To, žiaľ, negatívne ovplyvňuje obraz o celom spravodajstve na verejnosti.

Naprávať tento nelichotivý stav nie je pre žiadne vedenie ľahký ani bezbolestný proces. Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných – „kto nejde s nami, ide proti nám!“. Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív.

Ak všetci chceme, aby sa dôvera divákov v spravodajstvo RTVS posilnila, musíme tvrdo a profesionálne pracovať, vzdelávať sa, konštruktívne diskutovať a dôverovať, že to spolu dokážeme. Nešťastne zvolená forma internej komunikácie signatárov otvoreného listu prostredníctvom širokej verejnosti nesvedčí o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie v záujme všetkých divákov a poslucháčov RTVS. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že na dnešnej porade nezazneli žiadne pripomienky, o ktorých píšu v liste, a pritom už o niekoľko minút po nej o nich informovali verejnosť a médiá.

Chceli by sme zdôrazniť, že na riešenie takýchto otázok je určená pôda RTVS a vedenie spravodajstva každý deň opakovane dáva najavo, že je pripravené otvorene z očí do očí diskutovať o akejkoľvek odbornej téme slobodne a nezávisle. Za kľúčový považujeme fakt, že samotní signatári jednoznačne priznali, že je im umožnené pracovať absolútne slobodne.

Celé vedenie RTVS má úprimný záujem o zlepšenie kvality a profesionálnej úrovne spravodajstva. Naši koncesionári si rozhodne zaslúžia, aby sme interné záležitosti riešili kultivovaným spôsobom „doma“. Kto sa chce na tom spolupodieľať, má všetky možnosti, bez traumatizovania spoločnosti a bez umelého vytvárania nepriateľskej atmosféry.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS
Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky
Hana Lyons, vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky
Petra Stano Maťašovská, vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky"

01 - Modified: 2018-04-04 11:49:47 - Feat.: 0 - Title: Situácia v RTVS je napätá. Zamestnanci podpísali petíciu 02 - Modified: 2018-04-13 14:34:37 - Feat.: 0 - Title: V RTVS končí skúsená moderátorka Oľga Baková 03 - Modified: 2018-03-28 13:50:05 - Feat.: 0 - Title: Šéf spravodajstva RTVS odporučil, aby redaktori nenosili odznaky #AllForJan 04 - Modified: 2018-03-15 18:04:06 - Feat.: 0 - Title: RTVS má nových šéfov spravodajstva a publicistiky. Vahram Chuguryan prichádza z ministerstva školstva 05 - Modified: 2018-03-14 13:18:12 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v spravodajstve RTVS. Rezník končí spoluprácu s ľuďmi, ktorých si sám dotiahol 06 - Modified: 2017-09-25 16:12:24 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie personálne zmeny v RTVS. Rádio bude od októbra pod novým vedením
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 07:11