Magyar Nemzet
StoryEditor

V sobotu vyjde opozičný denník Magyar Nemzet, už ako samizdatové číslo

13.04.2018, 13:40
Autor:
TASRTASR
Posledné číslo jedného z dvoch opozičných denníkov v krajine vyšlo v stredu.

V sobotu vydajú v Maďarsku jedno číslo veľkoformátového denníka Magyar Nemzet, ktorý bol jedným z dvoch opozičných denníkov v krajine a ktorého posledné číslo vyšlo túto stredu.

Sobotňajšie mimoriadne vydanie denníka, ktorý vychádzal 80 rokov, bude vo forme samizdatu, informoval v piatok na Facebooku bývalý zástupca šéfredaktora Magyar Nemzetu Zsombor György.

​Redakcia denníka, ktorého osud ešte nie je úplne spečatený, zorganizovala na sobotu zhromaždenie na ulici Sándora Pethőa, kde o 16.00 h zapália účastníci sviečky. Mimoriadne vydanie pripravujú na túto príležitosť.

György oznámil, že Magyar Nemzet vydajú v sobotu vo zvyčajnom náklade 20.000 kusov, avšak rozširovať ho budú bezplatne. Pritom ale prijmú dobrovoľnú finančnú pomoc na pokrytie vzniknutých nákladov.

O Magyar Nemzet prejavili záujem údajne traja investori: Pál Milkovics, ktorý je aktívny v mediálnej oblasti aj v Českej republike, člen predsedníctva ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Péter Ungár a spoločnosť Brit Media Kft.

Magyar Nemzet vlastní magnát Lajos Simicska, niekdajší spojenec pravicového premiéra Viktora Orbána, s ktorým sa však rozhádal. Zo Simicsku sa potom stal jeden z Orbánových najzarytejších odporcov, čo sa prejavilo aj v nedávnej predvolebnej kampani.

Orbán dosiahol v nedeľných parlamentných voľbách jasné víťazstvo, podľa posledných informácií bude mať v zákonodarnom zhromaždení dvojtretinovú, teda ústavnú väčšinu.

Milkovics v piatok pre spravodajský server 24.hu potvrdil, že sa nedávno obrátil na Simicsku so záujmom o kúpu denníka, majiteľ však nereagoval a Milkovics vo štvrtok ponuku odvolal. Nepriaznivý vývoj záchrany denníka sa ukázal aj v prípade Ungára a Brit Media Kft.

Vydavateľ zatvorí aj sesterskú rozhlasovú stanicu Lánchíd Rádió. Vlajková loď vydavateľskej skupiny, spravodajská televízia Hír TV, prejde zmenami, napísal ešte vydavateľ vo vyhlásení.

01 - Modified: 2018-04-13 11:50:19 - Feat.: - Title: Maďarský opozičný denník Magyar Nemzet končí
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:09