EPA / José Jácome
StoryEditor

V Ekvádore boli zabití dvaja unesení novinári a vodič

13.04.2018, 22:04
Autor:
ČTKČTK
Stalo sa tak v oblasti pašovania drog cez strednú Ameriku do Spojených štátov.

Dvaja novinári denníka El Comercio a ich vodič, ktorých 26. marca uniesla zrejme kolumbijská organizácia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), boli zabití.

Oznámil to dnes ekvádorský prezident Lenin Moreno. Urobil tak po uplynutí dvanásťhodinovej lehoty, ktorú dal kolumbijským povstalcom na to, aby poskytli dôkaz, že unesené trojica je stále nažive.

"Bohužiaľ sme získali informáciu, ktorá potvrdzuje vraždu našich krajanov," oznámil Moreno tlači v hlavnom meste Quite. Podľa neho je nepochybné, že ich uniesli bývalí členovia FARC. "Zdá sa, že únoscovia ich nemali v pláne vydať živých," dodal.

Uviedol tiež, že v oblasti pri hraniciach s Kolumbiou budú opäť nasadené elitné jednotky armády a štátnej polície.

Traja zamestnanci ekvádorského denníka boli unesení v pobrežnej provincii Esmeraldas na severe Ekvádoru pri hraniciach s Kolumbiou. Táto oblasť leží na takzvanej Tichomorskej trase, po ktorej zločinecké kartely pašujú drogy cez strednú Ameriku do Spojených štátov.

V oblasti operujú gangy, ku ktorým sa v poslednom roku pripojili niektorí bývalí povstalci z organizácie FARC. S ňou uzavrela kolumbijská vláda v roku 2016 mierovú dohodu, na základe ktorej väčšina povstalcov vlani zložila zbrane a organizácia sa premenila v politickú stranu s rovnakou skratkou FARC.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:33