facebook
StoryEditor

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe upozornila na podozrivú smrť ruského investigatívneho novinára

17.04.2018, 11:06
Autor:
ČTKČTK
Známy novinár z Ruska vraj zomrel za podozrivých okolností.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes vyjadrila vážne znepokojenie nad podozrivým úmrtím ruského novinára, ktorý pátral po zapojení ruskej súkromnej armády do bojov v Sýrii. Telo Maxima Borodin koncom minulého týždňa našli pred jeho domom v Jekaterinburgu, v nedeľu novinár v nemocnici zomrel. Polícia smrť vyšetruje ako samovraždu skokom z okna.

Borodin, v Jekaterinburgu známy investigatívny novinár, podľa kolegov Vjačeslava Baskovia pátral po pôsobení ruskej takzvanej Vágnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti na sýrskom bojisku. Zaoberal sa hlavne incidentom z počiatku februára, pri ktorom údajne zahynulo niekoľko desiatok ruských žoldnierov.

Vágnerová skupina, ktorá v minulosti okrem Sýrie a Donbasu operovala aj na ukrajinskom Kryme, je považovaná za najznámejšiu ruskú privátnu armádu. Medzi stovkami jej členov sú veteráni vojen proti čečenským separatistom a bývalí príslušníci bojových zložiek ministerstva obrany a vnútra. V sýrskej provincii Dajr az-Zaur údajne začiatkom februára zahynulo niekoľko desiatok ruských žoldnierov pri nepodarenom útoku proti Kurdom chráneným americkými spojencami.

K dôkladnému vyšetreniu okolností Borodinovej ​​smrti dnes na Twitteri vyzval zástupcu OBSE pre slobodu médií Harlem Désir. Okolnosti úmrtia podľa neho vyvolávajú krajné znepokojenie.

Novinár Baskovia je presvedčený, že Borodinova smrť súvisí s jeho novinárskou činnosťou. Deň pred údajným skokom z okna si Borodin sťažoval, že v okolí jeho domu sa pohybujú ozbrojenci v maskovacích uniformách, povedal Baskovia rozhlasovej stanici Echo Moskvy.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 20:31