RTVS reprofo
StoryEditor

RTVS má problém. Porušila zákon a dostala tvrdý trest

18.04.2018, 18:07
Autor:
(pš)(pš)
Verejnoprávna televízia musí trikrát po sebe odvysielať oznam o porušení zákona.

Odvysielať oznam o porušení zákona. Nie raz, ale rovno trikrát. A to v jednom z najlukratívnejších televíznych časov – pred Správami RTVS. Takúto sankciu dostala verejnoprávna televízia od Rady pre vysielanie a retransmisiu.

K porušeniu zákona podľa Rady došlo v reportáži Zuzany Kovačič Hanzelovej, ktorú televízia odvysielala počas vlaňajších parlamentných volieb Česku.

Problémom bolo, že v reportáži RTVS hodnotila Lidové noviny a Mladú frontu DNES, denníky patriace českému vydavateľstvu Mafra, avšak zástupcovia Lidových Novín a Mladej fronty DNES či vedenie vydavateľstva priestor nedostali.

Sťažnosť podalo vydavateľstvo Mafra Slovakia, do portfólia ktorého patria aj Hospodárske noviny a je dcérskou spoločnosťou Mafry. 

Chýbalo vyjadrenie druhej strany

V reportáži Zuzana Kovačič Hanzelová hovorila, že médiá, ktoré v Česku vlastní neskorší víťaz volieb Andrej Babiš, mu v kampani výrazne pomáhajú a zamerne vynechávajú isté kauzy.

Redaktorka dala priestor na vyjadrenie Erikovi Taberymu z Respektu, Adamovi Znášikovi, ktorý bol šéfom kampane strany ODS, a Jindřichovi Šídlovi zo Seznamu.cz.

Všetci komentovali aj pokrývanie kauzy Čapí hnízdo v Lidových novinách a Mladej fronte DNES. Nikto zo zástupcov spomínaných novín alebo ich vydavateľstva Mafra však v reportáži priestor nedostal. V rámci príspevku reagoval iba Andrej Babiš.

RTVS - čakáme na zdôvodnenie

O stanovisko sme požiadali aj RTVS. Hovorkyňa verejnoprávnej inštitúcie Erika Rusnáková oznámila, že „RTVS ešte nedostala písomné stanovisko Rady pre vysielanie a retransmisiu." K danej téme sa verejnoprávna inštitúcia vyjadrí a zváži ďalšie kroky až po doručení rozhodnutia rady. Kovačič Hanzelová sa nechcela vyjadriť.

Vladimír Mužík, šéf Mafra Slovakia, hovorí o tom, že RTVS, podľa neho pochybila, pretože v reportáži neoslovila druhú stranu, čím sa dopustila pochybenia základného novinárskeho pravidla.

Rada pre vysielanie a retransmisiu riešila aj v minulosti podobnú sťažnosť, týkajúcu sa objektívnosti a nestrannosti reportáže, kde boli použité špekulatívne informácie. Týkali sa údajného predaja denníka Pravda finančnej skupine Penta, pričom priame stanovisko zástupcov Pravdy a jej vydavateľa nebolo v príspevku spostredkované. Vtedy RTVS dostala najnižšiu, nefinančnú sankciu - upozornenie na porušenie zákona.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 16:23