AP/TASR
StoryEditor

Ministerka Milanová: Novela o RTVS je stále na stole

29.12.2021, 12:50
Autor:
redredTASRTASR
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá ministerke vyčíta nedostatočnú aktivitu i zlú komunikáciu,

Novela zákona o RTVS sa nevytráca z legislatívneho plánu. V rozhovore pre TASR o tom uistila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Zároveň upozornila, že do témy financovania RTVS vstupujú nielen rôzne názory v koalícii, ale aj pandemická situácia a jej ekonomický dosah, ktorý má na každodenný život.

„Téma financovania RTVS je na stole, môžeme sa baviť filozoficky či ekonomicky o tom, či je to potrebné urobiť zvýšením koncesionárskych poplatkov, alebo stanoveným príspevkom z rozpočtu. Stále sa však boríme s pandémiou, ktorá ovplyvnila životy a ekonomické možnosti ľudí,“ pripomína ministerka. „Ak je tu nejaký výstup, že najschodnejším riešením je zvýšenie koncesionárskych poplatkov, otázka znie, či je to v danej situácii prijateľné.“

Na cieli vytvoriť systémové riešenie financovania verejnoprávneho média sa podľa nej nič nemení. „Zámerom je vytvoriť mechanizmus, ktorý umožní stabilitu i ekonomickú predvídateľnosť pre manažovanie RTVS, aby jednoducho vedel, s čím môže rátať, a tak plánovať nielen efektívne zabezpečenie povinností verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ale aj rozvoj,“ dodala Milanová.

Expertná skupina odporúča zvýšiť koncesie

Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií v priebežnej správe o implementácii opatrení v rámci revízie výdavkov na kultúru navrhuje obnoviť diskusie o financovaní RTVS. Milanová v tejto súvislosti uviedla, že nezvažuje opätovne iniciovať stretnutia expertnej skupiny, ktorá sa schádzala na jar tohto roka. „Táto komisia vygenerovala odporúčanie zvýšiť koncesionárske poplatky. Keďže išlo o širokú skupinu expertov, nemyslím si, že by menila konsenzuálny návrh. Skôr si myslím, že je potrebné komunikovať túto tému na iných fórach,“ uviedla ministerka.

Stopnutá novela zákona

Vláda na rokovaní 14. decembra zrušila z legislatívneho plánu úlohu pre rezort predložiť do konca decembra 2021 návrh novely zákona o RTVS. „Vzhľadom na skutočnosť, že kľúčové oblasti, ktoré mali byť predmetom navrhovanej právnej úpravy (zmena spôsobu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska a prehodnotenie vymedzenia služieb poskytovaných vo verejnom záujme), si vyžadujú širšiu spoločenskú diskusiu vedúcu k riešeniu, ktoré bude akceptované všetkými zainteresovanými stranami, a vzhľadom na to, že v súčasnosti nie je možné z časového hľadiska predpokladať, kedy bude dotknutá právna úprava predložená do legislatívneho procesu, sa navrhuje z Plánu legislatívnych úloh vlády SR zrušiť,“ odôvodnilo ministerstvo kultúry.

Mediálny výbor kritizuje ministerku

Nedostatočná aktivita i zlá komunikácia sú výčitky, ktoré smerom k pôsobeniu rezortu kultúry v roku 2021 vyslovil člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). Jeho kolegyňa vo výbore Ľubica Laššáková (nezaradená, členka mimoparlamentného Hlasu-SD) si priamo myslí, že ministerka Milanová pokračuje v trende neprofesionálneho riadenia rezortu. 

Neviditeľné ministerstvo

„Bohužiaľ, musím konštatovať, že ministerstvo kultúry na čele s ministerkou Natáliou Milanovou bolo tento rok pre mňa absolútne neviditeľné,“ uviedol vo svojom hodnotení koaličný poslanec. „Netýka sa to len nedostatočnej pomoci pre kultúrnu obec a umelcov, ktorí trpeli zatvorenými divadlami a galériami alebo zrušenými koncertmi, ale aj toho, že rezort musel až na upozornenia často žiadať o dodatočnú úpravu opatrení v prospech kultúry – príkladom je nedávny zmätok v otázke, či môžu alebo nemôžu byť otvorené knižnice a múzeá,“ dodal Foltin.

Zmätky pri kvótach na slovenskú hudbu

Rezortu Foltin takisto vyčíta zmätočnú komunikáciu v prípade zámeru zrušiť povinné kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách. „Ministerstvo tento svoj krok nevedelo vysvetliť ani na mediálnom výbore v parlamente,“ upozornil.

​Bývalá ministerka kultúry Laššáková kritizuje prijímania rozhodnutí. „Niesli sa v duchu pokus – omyl a často ohrozovali svojimi dosahmi slovenskú kultúru a ľudí pracujúcich v nej,“ mieni členka parlamentného mediálneho výboru.

Za pozitíva považuje Foltin legislatívne kroky v podobe predloženej novely autorského zákona a zákona o mediálnych službách, kompletne rekodifikujúceho a reagujúceho na aktuálne podmienky v oblasti vysielania a retransmisie. „Očakávam, že ministerstvo kultúry bude v budúcom roku oveľa aktívnejšie aj v snahe bojovať proti konšpiračným médiám a šíreniu hoaxov,“ dodal.

01 - Modified: 2021-12-17 11:42:23 - Feat.: 0 - Title: Rada RTVS schválila konzervatívny rozpočet. Zabezpečí povinnosti, ale nie rozvoj 02 - Modified: 2021-12-14 14:50:08 - Feat.: 0 - Title: Vláda zrušila návrh novely zákona o RTVS 03 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 04 - Modified: 2021-11-04 16:42:14 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh nového mediálneho zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu
01 - Modified: 2021-11-22 15:26:49 - Feat.: - Title: O zákone na ochranu novinárov sa naďalej rokuje. Podľa Fica vyvolá ešte väčšiu averziu voči médiám 02 - Modified: 2021-11-22 15:27:55 - Feat.: - Title: Zvyšovanie multimodálneho vysielania sa bude diať postupne, skončí sa v roku 2030 03 - Modified: 2021-11-04 16:41:47 - Feat.: - Title: Novela autorského zákona reaguje na nové metódy retransmisie 04 - Modified: 2021-11-04 16:42:14 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh nového mediálneho zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu 05 - Modified: 2021-11-04 16:43:01 - Feat.: - Title: Médiá budú musieť evidovať donorov, ktorí im poskytli dar prevyšujúci 1200 eur
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 01:44