Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Dnešné stretnutie europoslancov s Zuckerbergom sa bude vysielať naživo

22.05.2018, 07:00
Autor:
ČTKČTK
Hlavnou témou stretnutia by mala byť ochrana osobných údajov európskych občanov.

Stretnutie zástupcov vedenia Európskeho parlamentu (EP) s šéfom Facebooku Markom Zuckerbergom sa bude vysielať naživo cez internet. Po kritike, ktorej vedenie europarlamentu čelilo kvôli pôvodnému rozhodnutiu, že sa schôdzka odohrá za zatvorenými dverami, to dnes oznámil predseda EP Antonio Tajani. Schôdzka, na ktorej by sa malo hovoriť predovšetkým o ochrane osobných dát používateľov sociálnej siete Facebook, sa uskutoční v utorok večer.

"Osobne som s riaditeľom Facebooku, pánom Zuckerbergom, hovoril o možnosti vysielať stretnutie s ním na internete. Som rád, že môžem oznámiť, že túto novú žiadosť prijal," uviedol dnes na Twitteri predseda EP Tajani. Informáciu označil za "skvelé správy pre občanov EÚ" a Zuckerbergovi poďakoval za "rešpekt", ktorý svojím krokom preukázal zboru, v ktorom zasadajú zástupcovia dvadsiatich ôsmich členských krajín EÚ. 

S predsedom europarlamentu, predsedu jednotlivých parlamentným frakcií a predsedom a spravodajcom výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci sa podľa Tajaniho Zuckerberg stretne v Bruseli dnes medzi 18:15 a 19:30. Hlavnou témou stretnutia by mala byť ochrana osobných údajov európskych občanov po škandále okolo zneužitia dát desiatok miliónov používateľov rovnomennej sociálnej siete konzultačnou spoločnosťou Cambridge Analytica. 

Stretnutie s šéfom Facebooku sa uskutoční len tri dni pred tým, než začne platiť nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov známej pod skratkou GDPR. 

Zuckerberg pred časom vypovedal na verejnom vypočutí pred americkými senátormi vo Washingtone. Skutočnosť, že by sa mala schôdzka s europoslancami odohrať na rozdiel od tej v USA za zatvorenými dverami, vyvolala kritiku. Napríklad predseda liberálnej frakcie ALDE Guy Verhofstadt na Twitteri napísal, že bude stretnutie bojkotovať, ak ho nebude môcť sledovať verejnosť. 

Európsky parlament sa niekoľko týždňov pokúšal Zuckerberga prinútiť k tomu, aby prišiel do Bruselu vysvetliť kauzu okolo zneužitia dát takmer 90 miliónov používateľov Facebooku firmou Cambridge Analytica, ktorá sa podieľala na volebných kampaniach v niekoľkých krajinách sveta, údajne aj v Česku. Podľa AFP bolo medzi postihnutými užívateľmi tiež 2,7 milióna občanov EÚ. Zuckerberg sa najprv pokúšal vyslať miesto seba svojho zástupcu pre styk s verejnosťou Joela Kaplana. 

O účasť na pojednávaní pred poslancami žiadal Zuckerberga pred časom aj britský parlament. Mediálnemu výboru ale nakoniec na otázky odpovedal len technologický riaditeľ Facebooku Mike Schroepfer.

 

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 00:44