Pixabay
StoryEditor

EK vyšetruje ponuku Deutsche Telekom na kúpu holandskej divízie Tele2

12.06.2018, 19:44
Autor:
TASRTASR
Regulačné úrady Európskej únie vyjadrili znepokojenie nad dohodou.

Európska komisia začala vyšetrovať ponuku Deutsche Telekom na kúpu holandskej divízie švédskej firmy Tele2, keďže regulačné úrady Európskej únie (EÚ) vyjadrili znepokojenie nad dohodou.

Vyšetrovanie začalo v utorok a potrvá štyri mesiace. Podčiarkuje tvrdú líniu európskych úradov voči telekomunikačným obchodom, ktoré znižujú počet hráčov na trhu zo štyroch na tri a môžu zasiahnuť spotrebiteľov vyššími účtami.

"Otvárame toto hĺbkové vyšetrovanie, aby sme zabezpečili, že navrhovaná transakcia medzi spoločnosťami T-Mobile NL a Tele2 NL nebude viesť k vyšším cenám alebo menšiemu výberu v mobilných službách pre holandských spotrebiteľov," uviedla vo vyhlásení európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Úrad EÚ pre hospodársku súťaž sa do 17. októbra rozhodne, či zruší alebo zablokuje dohodu v závislosti od toho, či Deutsche Telekom a Tele2 ponúknu ústupky.

Tele2 uviedol, že očakával zdĺhavé vyšetrovanie a zopakoval svoj cieľ uzavrieť dohodu v druhej polovici roka.

Vestagerová už prekazila plány spoločností Telia Company a Telenor v roku 2015 na zlúčenie svojich podnikov v Dánsku s odôvodnením, že nedokázali odstrániť jej obavy z obmedzeného počtu hráčov na trhu v jej domovskej krajine.

O rok neskôr zablokovala ponuku spoločnosti CK Hutchison Holdings na zlúčení jej britskej firmy Three UK s britskou dcérou spoločnosti Telefónica O2. Ale potom umožnila Hutchison spojiť jej taliansku divíziu s talianskou Vimpelcom po tom, ako zabezpečila ťažké ústupky.

Telekomunikační operátori už dlho vyzývali Komisiu, aby zaujala širší pohľad na odvetvie a nezameriavala sa len na počet telekomunikačných operátorov na trhu.

Deutsche Telekom chce kúpiť holandské aktíva spoločnosti Tele2 a skombinovať ich so svojou T-Mobile Nederland, aby mohol ponúkať tzv. konvergované balíky pevných a mobilných sietí, ktoré umožňujú prenos dát, hlasu a videa na zariadenia doma alebo na cestách. To umožní Deutsche Telekomu lepšie konkurovať spoločnostiam KPN a Ziggo.

T-Mobile Nederland a Tele2 sú tretím a štvrtým najväčším hráčom v Holandsku, na trhu dominuje spoločnosť KPN, ktorá mala 43 % podiel na trhu na konci roka 2017, za ňou nasleduje Ziggo s 30,5 % podielom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 02:15