MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Bulhari zarazili Kellnerovu expanziu, nesmie kúpiť bulharskú Novu

20.07.2018, 07:25
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Megaobchod najbohatšieho Čecha za 180 miliónov eur nateraz padol.

Bulharský protimonopolný úrad zakázal megaobchod, v ktorom figuruje česká investičná skupina PPF. Tá mala za vyše 180 miliónov eur prevziať bulharskú mediálnu skupinu Nova Broadcasting Group.

PPF ovládaná najbohatším Čechom Petrom Kellnerom sa na predaji mediálnej skupiny dohodla so švédskou spoločnosťou Modern Times Group (MTG). Teraz však podľa serveru lidovky.cz predaj padol. Bulharský protimonopolný úrad to zverejnil na svojom webe.

Ako uviedol, predaj Novy by mohol narušiť konkurenčné prostredie v oblasti mediálnych služieb a online obchodu.

PPF mala od švédskej spoločnosti MTG získať 95 % a zostávajúcich 5 % od holdingu Eastern European Media. Za Novu mala Kellnerova skupina zaplatiť 185 miliónov eur.

Českí investori zatiaľ nechceli zásah protimonopolného úradu v Bulharsku rozoberať. Dá sa však predpokladať, že skupina sa v tejto veci odvolá na tamojší najvyšší správny súd. Má na to dva týždne.

Zo strany investičnej skupiny PPF nejde o prvú tohtoročnú veľkú zahraničnú expanziu, ktorá bola v pláne. V marci sa dohodla s nórskou spoločnosťou Telenor na kúpe ich telekomunikačných aktív v strednej a vo východnej Európe. Za mobilných operátorov v Maďarsku, Bulharsku, Čiernej Hore a Srbsku zaplatí 2,8 miliardy eur.

Komisia pre ochranu hospodárskej súťaže vo svojom vyhlásení podľa agentúry Reuters uviedla, že značný počet médií vlastnených spoločností Nova Broadcasting a PPF im dáva konkurenčnú výhodu na trhu s mediálnymi službami, čo by ich mohlo motivovať k zvýšeniu cien, zmene podmienok existujúcich zmlúv alebo k obmedzeniu prístupu na trh. Reuters tiež napísal, že PPF teraz nevlastní žiadne médiá v Bulharsku.

Hovorkyňa PPF Zuzana Migdalová dnes ČTK oznámila, že PPF zatiaľ nemá písomné rozhodnutie regulátora k dispozícii, a preto ho nemôže komentovať. Hovorca MTG napriek rozhodnutiu bulharského regulačného úradu agentúre Reuters povedal, že očakáva zavŕšenie dohody o predaji spoločnosti Nova Broadcasting v druhej polovici tohto roka. Neskôr firma oznámila, že je rozhodnutím regulátora prekvapená a posúdi, ako rozhodne o ďalších krokoch.

Nova Broadcasting Group je v Bulharsku najväčšou komerčnou mediálnou skupinou s podielom na sledovanosti 33 percent. Tvorí ju sedem televíznych staníc a 19 firiem poskytujúcich on-line mediálne služby. Založená bola v roku 1994.

Skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera investuje do radu odvetví, od bankovníctva, finančných služieb, telekomunikácií, nehnuteľností až po biotechnológie. Vlastní okrem iného väčšinový podiel v českom operátorovi O2, ktorý je v Česku najväčším prevádzkovateľom internetovej televízie. Predtým PPF vlastnila českú komerčnú televíziu Nova, ktorú v roku 2005 predala spoločnosti CME.

01 - Modified: 2024-02-28 10:46:29 - Feat.: - Title: Vladimír Mužík nastupuje do vedenia CME. Zároveň zostáva šéfom MAFRA Slovakia 02 - Modified: 2023-07-18 11:17:41 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Novým generálnym riaditeľom Markízy bude Peter Gažík 03 - Modified: 2023-06-08 09:12:42 - Feat.: - Title: CME a skupina Markíza oznamujú personálne zmeny vo vedení výroby obsahu 04 - Modified: 2022-02-16 06:43:04 - Feat.: - Title: Matka Markízy rozširuje portfólio televízií. Prevzala chorvátsku RTL 05 - Modified: 2021-10-14 22:07:58 - Feat.: - Title: Televízia Markíza sa zapojila do iniciatívy zeleného filmovania
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:45