Reuters
StoryEditor

Po #MeToo sa v Nemecku začalo šíriť #MeTwo. Na začiatku kampane bol Özil

30.07.2018, 19:16
Autor:
ČTKČTK
Mesut Özil opustil nemeckú futbalovú reprezentáciu, lebo zo strany zväzu cítil rasizmus.

Po kampani #MeToo, ktorá upozorňovala na fenomén sexizmu a sexuálneho obťažovania žien, sa na nemeckých sociálnych sieťach začalo šíriť #MeTwo.

Hashtag, ktorý ku svojim výpovediam pripájajú ľudia, ktorí sa v každodennom živote stretávajú s rasizmom, použilo za posledných päť dní na internete už viac ako 40-tisíc užívateľov.

#MeTwo sa skladá z anglických slov "ja" a "dva". Jeho autor Ali Can ním chcel v reakcii na debatu okolo nemeckého futbalového reprezentanta tureckého pôvodu Mesuta Özila upozorniť na to, že imigranti a ich potomkovia môžu cítiť lásku k dvom krajinám: Nemecku i krajine, v ktorej majú svoje korene.

Dve domoviny

"Mojou vlasťou je Nemecko, hlásim sa k nášmu liberálno-demokratickému zriadeniu," povedal Can v rozhovore poskytnutom mediálnej skupine Redaktionsnetzwerk Deutschland.

"Zároveň však cítim, že patrím aj k ľuďom v tureckej dedine, v ktorej som sa narodil," dodal. Práve preto, že majú imigranti a ich potomkovia často dve identity, obsahuje podľa Cana hashtag číslovku dva. Vyvolať ním chcel predovšetkým diskusiu o "novom poňatí nemectva".

Na začiatku bol Özil

Dvadsaťštyriročný Can, ktorý do Nemecka s rodičmi prišiel z Turecka v roku 1995, hashtag #MeTwo vytvoril v reakcii na rozhodnutie futbalistu Mesuta Özila opustiť národnú reprezentáciu.

Za dôvod pritom reprezentačný stredopoliar označil nedostatok rešpektu voči svojim tureckým koreňom a rasizmus zo strany nemeckého futbalového zväzu. Zväz to odmietol.

Pridali sa desaťtisíce ľudí

Svoje vlastné skúsenosti s každodenným rasizmom priebehu piatich dní od zavedenia hashtagu zdieľali desiatky tisíc ľudí.

Podľa agentúry DPA sa do dneška na twitteri objavilo 153-tisíc tweetov s #MeTwo od zhruba 40-tisíc užívateľov. Mnohí z nich popisovali svoje skúsenosti s rasizmom v škole, na ulici, medzi priateľmi, ale aj v partnerských vzťahoch.

Posielajú skúsenosti

Svoje skúsenosti zdieľalo aj množstvo známych osobností. "Keď som v preplnenom vlaku jediný nebiely, nastúpi polícia a jediný, kto musí ukázať svoj preukaz, som ja," opísal jednu z situácií, ktoré v Nemecku zažíva, novinár prestížneho časopisu Spiegel Hasnain Kazim.

"Keď neonacisti ohrozujú tvoju matku a prokuratúra jej povie: 'No, možno by sa Váš syn nemal vyjadrovať tak počuteľne na verejnosti.'," pripojil ku kampani známy satirik Shahak Shapiro, ktorý sa narodil v Izraeli a v Nemecku je často terčom antisemitských útokov.

Vyjadril sa aj minister

"Kto si myslí, že rasizmus už v Nemecku nepredstavuje problém, tomu odporúčam, aby si prečítal všetky tweety #MeTwo. Je obdivuhodné a bolestivé, koľko ľudí pozdvihlo svoj hlas. Pozdvihnime svoj hlas s nimi: proti rasizmu, vždy a všade," komentoval kampaň nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

"#MeTwo je stále väčšie. Ale teraz vám chcem zo srdca poďakovať. Hovoríte svoje osobné príbehy, k čomu je potrebná odvaha!" napísal dnes v reakcii na ohlas svojho počinu na Twitteri Ali Can.

O kampani #MeToo a sexuálnom obťažovaní sme sa rozprávali so psychológom Martinom Milerom:

01 - Modified: 2018-12-25 14:50:35 - Feat.: - Title: "Nemienim platiť za niečo, čo som neurobil," bráni sa Kevin Spacey vo videu 02 - Modified: 2018-09-10 04:31:31 - Feat.: - Title: Šéf americkej CBS rezignoval po obvinení zo sexuálneho obťažovania 03 - Modified: 2017-02-07 16:09:44 - Feat.: - Title: S černochom v reklame majú problém aj Slováci. Žilinský obchod vyvolal rasistické komentáre 04 - Modified: 2016-12-30 13:17:56 - Feat.: - Title: Nemecký Bild opúšťa jeho dlhoročný šéfredaktor
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 02:53