StoryEditor

Rowan Atkinson sa zastal exministra Johnsona. Jeho výrok o ženách v burkách považuje za dobrý vtip

10.08.2018, 11:05
Autor:
ČTKČTK
Podľa herca je zbytočné ospravedlňovať sa za vtipy týkajúce sa náboženstva.

Britský herec a komik Rowan Atkinson, známy najmä ako predstaviteľ Mr. Beana, sa zastal bývalého ministra zahraničia Borisa Johnsona kritizovaného za kontroverzný výrok o burkách. Johnson v ňom takto zahalené ženy prirovnal k poštovým schránkam a bankovým lupičom. Atkinson v liste, ktorý poslal denníku The Times, uviedol, že mu prirovnanie pripadá zábavné. Exminister by sa podľa neho nemal za svoje prehlásenie ospravedlňovať.

"Ako ten, kto dlhé roky ťaží zo slobody žartovať na účet náboženstva, si myslím, že vtip o nositeľkách buriek pripomínajúcich poštové schránky bol dosť dobrý," napísal Atkinson. Dodal, že všetky vtipy týkajúce sa náboženstva niekoho urážajú, a je tak zbytočné sa za ne ospravedlňovať. "Ospravedlniť by sa mal človek len za zlý vtip. A v tomto prípade ospravedlnenie nie je potrebné," napísal herec.

burka burka Reuters

​K ospravedlneniu Johnsona vyzvala v stredu britská premiérka Theresa May, jej niekdajší minister to ale odmietol. Johnsonovým výrokom sa teraz zaoberá nezávislá komisia jeho Konzervatívnej strany. Posudzuje, či bývalý šéf britskej diplomacie neporušil vnútorné pravidlá strany.

Prieskum verejnej mienky televízie Sky News ukázal, že šesť z desiatich Britov nepovažuje prirovnanie žien v burkách k poštovým schránkam za rasistické. Štyridsať percent oslovených si myslí, že Johnson sa za svoj výrok ospravedlňovať nemusí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:39