StoryEditor

Náš film je ponuka stretnúť Palacha. Normálneho, divného, nevypočítateľného, hovorí režisér

23.08.2018, 19:45
Autor:
TASRTASR
Príbeh študenta, ktorý sa upálil na protest proti okupácii Československa, práve prichádza do kín.

Do kín mieri filmové spracovanie príbehu študenta, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa. Česko-slovenský film Jan Palach, ktorý nakrútil režisér Robert Sedláček podľa scenára spisovateľky Evy Kantůrkovej, predstavili tvorcovia a herci vo štvrtok v Bratislave.

"Každá legenda je produktom doby, v ktorej vznikne. Legenda nevznikne tým, že urobíte čin, ale tým, že váš čin niekto nejako vykladá, reprezentuje, vezme si ho za svoj, či už s ním nesúhlasí, alebo súhlasí," uviedol Sedláček na tlačovej konferencii k filmu, ktorý rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života. Ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala "pochodeň číslo 1".

ARINA

Jan Palach, CinemArt SK

"Je veľa Palachov vo vašom i našom národe, len o nich nevieme, a nemali to šťastie. Palach je ikona, ale popol ostatných, ktorí zomreli za svoje ideály, presvedčenie, ale aj za svoje omyly, lieta nad nami vo vzduchu," poznamenal český režisér, ktorý stojí aj za historickými televíznymi seriálmi České století či Bohéma.

ARINA

​Sedláček ďalej pripomenul, že Palach študoval ekonómiu. "Ekonómovia sú ľudia, na ktorých je dnes potrebné sa pozerať s veľkým podozrením ako kedysi na jezuitov. Palach z ekonómie prešiel na filozofickú fakultu a nedokončil ani semester. Svoj prvý semester na filozofickej fakulte prerušil činom, s ktorým sa boríme dodnes, a je to sokratovský čin a to filozofov veľmi štve, pretože väčšina z nich hovorí, málokto z nich vykoná čin, v tom je Palach pre filozofov nebezpečný, aj keď je pôvodom ekonóm," ozrejmil svoj záujem o osobnosť česko-slovenskej histórie režisér, ktorý chcel pôvodne s historickými témami skončiť.

Michal Šula, MAFRA

​Zaoberať sa dva roky legendou bol Sedláček podľa vlastných slov donútený vďaka scenáristke Eve Kantúrkovej a producentom filmu Janovi Maxovi a Viktorovi Schwarzovi. "O mne je známe, že k legendám mám veľmi ironický prístup. Ctím si ich, ale nectím tie sklonené hlavy a zhrbené chrbty pred ich sochami, z toho sa mi robí nedobre. A tak sme sa snažili Palacha natočiť, nie, že ho zrazíme do prachu, preto ho hrá Viktor Zavadil, charakterný herec. Je normálny, divný, úleťák, urobí, čo ho napadne, je nevypočítateľný," vysvetlil režisér s tým, že jeho film je ponuka stretnúť Jana Palacha.

Snímka pozoruje posledných niekoľko mesiacov života mladého muža na základe dostupných faktických prameňov a zároveň premýšľa, čo sa mu tiahlo hlavou. Jan nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí vopred nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol niečoho takého schopný.

Vo filme prechádza vzťahom so svojou priateľkou Helenkou, búrlivým študentským životom roku 1968, spolužitím s matkou doma vo Všetatoch, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako, ako sa od jesene 1968 mení verejný život, kolorit ulíc i výrazy ľudí, deje sa niečo s Janom.

Michal Šula, MAFRA

"Je to film pre mladých, hrajú tam herci, ktorí sú doteraz v Česku neznámi, a podávajú výkon, sú jeho poloviční spolutvorcovia," poznamenal Sedláček k snímke, v ktorej sa veľa nehovorí. "Slová sú zbytočné, v tom mlčaní je často viac, ako keď len tárame. To je ten Sokratov čin, činy sú potrebné, aby bolo o čom hovoriť," podčiarkol režisér výpravného filmu s dramatickým, romantickým a smutným vývojom.

Zvlášť mladým divákom ukáže inak nastavenú dobu - dobu bez mobilov a elektroniky, emócie a rozmýšľanie ľudí či ich frustráciu. "Do kina sa chodí za zábavou, je to správne, film je zábava, tak skúsme raz ísť do kina na film, ktorého hlavným poslaním je - buďme spolu," odkazuje divákom režisér, ktorý sa chce vrátiť do kín dôstojne.

ARINA

"Naposledy som bol na Slovensku s filmom Dědictví 2, ktorý je v Česku považovaný za moju umeleckú prehru, ale vo svojej dobe to bol najnavštevovanejší film v kinách na Slovensku a producentom sa bohato vrátil. Môžem si len priať, aby aj niečo, o čom ako autor pochybujem minimálne, malo minimálne rovnaký úspech ako niečo, čo sa mi napríklad až tak nepodarilo," dodal Sedláček.

Dráma Jan Palach príde do kín 30. augusta. V ďalších úlohách sa predstavia Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Michal Balcar, Karel Jirák, Jan Vondráček.

01 - Modified: 2020-02-11 12:48:13 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Trhlina dostala filmovú podobu. Pozrite si prvý teaser 02 - Modified: 2018-08-14 09:20:45 - Feat.: 0 - Title: Tatry, Spiš, Pieniny. Nový dokument predstaví krásy Slovenska 03 - Modified: 2018-08-07 13:39:54 - Feat.: 0 - Title: Film Tlmočník bude bojovať za Slovensko o Oscara 04 - Modified: 2018-07-27 06:53:08 - Feat.: 0 - Title: Pivnica: Za novým slovenským filmom stojí medzinárodný tím 05 - Modified: 2019-09-13 08:31:23 - Feat.: 0 - Title: Julius Ševčík dokončil film Sklenená izba. Vznikol podľa svetového bestselleru
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 12:05