CBS
StoryEditor

Zoči voči sériovému vrahovi? V novom dokumente CBS

30.08.2018, 09:28
Autor:
pzpz
Nový seriál CBS vás privedie priamo do vyšetrovacej miestnosti, kde sa priznali najhorší sérioví vrahovia na svete.

Aké to je, sedieť zoči-voči človeku, ktorý chladnokrvne zavraždil desiatky ľudí? Možno iné, ako by ste čakali. Na prvý pohľad to nie sú žiadni šialenci s krvavými očami a pomätenou rečou. Naopak. Rozprávajú pokojne, vypočítavo. Manipulujú s vami. Niekedy si s nimi neporadia ani skúsení vyšetrovatelia.

Nový dokument stanice CBS však ukazuje, ako sa niektorí najhorší vrahovia dostali za mreže. Ich priznania si môžete vypočuť z originálnych nahrávok, ktoré doteraz neuzreli svetlo sveta. Dokument Hlas sériového vraha moderuje profesor David Wilson, ktorý analyzoval desiatky priznaní vrahov. Vrátane jedného z najznámejších, Teda Bundyho.

Počúvať vraha

Vďaka pokročilej technológii playbacku vás dokument vezme priamo do vyšetrovacej miestnosti. V nej sedia herci, no hlasy nie sú ich. Tie patria skutočným vyšetrovateľom a obvineným. Najhorším sériovým vrahom všetkých čias.

Profesor Wilson pre britský denník Sun Online uviedol, že títo ľudia sa priznali až potom, čo si k nim vyšetrovatelia vytvorili akúsi väzbu. Vrahovia sú inak veľmi prefíkaní a opatrní. Ako príklad uvádza vraha malých dievčatiek Roberta Blacka.

Najskôr ma zaujalo, že Black na nahrávkach tvrdošijne odmietal priznať akúkoľvek vinu,“ povedal Wilson pre Sun. „Ale keď sa s ním začal rozprávať terapeut - ktorého najali na jeho obhajobu - začal sa postupne otvárať. Začal opisovať, ako a prečo unášal tie deti. Odhalil dosť na to, aby ste došli k záveru. Aby ste si povedali: tak takto to urobil,“ hovorí uznávaný profesor a moderátor dokumentu.

Žiadny zmysel pre humor

Robert Black je „hviezdou“ prvého dielu dokumentu o najhorších vrahoch na svete. Počas prvej a druhej série dokumentu sa však o nich dozvieme oveľa viac. Napríklad aj to, ako sa títo vraždiaci psychopati správajú a čo majú spoločné.

Aj vo vyšetrovacej miestnosti, kde by sa väčšine z nás poriadne potili ruky a iné časti tela, ostáva väčšina vrahov pokojná. Dokonca pôsobiaarogantne, akoby ste sa mali cítiť polichotení, že sa s vami vôbec bavia.

„Ted Bundy šepká, ale nie je to priznanie viny. Je to súčasť predstavenia, zvádza publikum,“ uvádza príklad profesor David Wilson. Ted Bundy patrí medzi najhorších sériových vrahov vôbec. Na svedomí má údajne až stovku obetí, aj keď ho oficiálne odsúdili „len“ za 50 vrážd. Ted Bundy, podobne ako ostatní sérioví vrahovia, chcel byť slávny a aby sa o ňom písalo. Je však ešte jedna vec, ktorú majú sérioví vrahovia spoločnú.

„Zmysel pre humor,“ hovorí profesor Wilson. „Väčšina z nich sa párkrát zasmeje počas rozhovoru. Ale nikdy nevtipkujú, ani vtipy nechápu. Nechytili by sa na vtip, ani keby ho mali priamo pred očami.“

Hlasy sériových vrahov môžete spoznávať od 5. augusta každú sobotu o 21:00 na televíznej stanici CBS Reality. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:29