StoryEditor

Poľská televízia chce vysielať reality šou o utečencoch

31.08.2018, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Nápad na šou „Vráťte sa, odkiaľ ste prišli“ rozbúril emócie.

Oznámenie poľskej televízie TVN o tom, že na jeseň plánuje odvysielať reality šou o utečencoch, rozpútalo v krajine polemiku. Šou „Vráťte sa, odkiaľ ste prišli“ sa ešte ani neobjavila na obrazovkách a už zaznievajú výčitky, že sa producenti chcú priživiť na ľudskom utrpení, prekračujú hranice etiky a zbavujú utečencov ľudskej dôstojnosti. Televízia však argumentuje tým, že chce zlepšiť pochopenie citlivého a kontroverzného problému.

„Nedokážem si predstaviť, ako mohlo niekoho napadnúť, že chceme urobiť program, ktorý niekoho pripraví o dôstojnosť. To je absurdné. Je to presne naopak. Stačilo by si pozrieť prvých dvadsať minút prvého dielu austrálskej verzie tejto šou,“ bráni šou jej moderátor Piotr Kraśko.

Ten v sprievode šiestich Poliakov – traja odporcovia prijímania migrantov v Poľsku a traja stúpenci európskeho prístupu k migrácii – vyrazil proti prúdu utečencov cez Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, Srbsko, Grécko, Libanon až do irackého Kurdistanu. Skoro mesiac všetci žili „ako utečenci“ a spoznávali ich príbehy – bez peňaženky a mobilného telefónu, v táboroch pre utečencov či na lodi s prevádzačmi. Chceli poznať realitu, aby sa na konci ukázalo, či a ako zmenili názor na migráciu.

„Chceli sme sa dozvedieť, či je dobré, že v Poľsku utečencov neprijímame, pričom v iných krajinách sú ich státisíce. Či chcú v Európe vybudovať islamský štát, alebo normálne žiť. Či chcú ženám prikázať, aby nosili burky, alebo sa radšej tešili zo slobody. Tá cesta mohla zmeniť naše názory, ale v skutočnosti zmenila nás samých,“ vysvetľuje Kraśko.

„Nie je normálne pozývať divákov, aby spolu s účastníkmi putovali v opačnom smere ako ľudia utekajúci pred prenasledovaním. Je predsa jasné, že poľské ženy nebudú znásilňované a Poliaci mučení, nikto ich nebude bombardovať ani po nich strieľať, nebudú utekať cez mínové pole, ani nevyplávajú na more v chatrných člnoch,“ zapochyboval o užitočnosti šou novinár Jaroslaw Kociszewski, ktorý se zaoberá Blízkym Východom.

Podľa moderátora Kraśka nič nenahradí bezprostredné stretnutie s ľuďmi a ich problémami. Veľa Poliakov sa ale s utečencami v živote nestretlo, nehovorilo s nimi, nedozvedelo sa, prečo utiekli z krajiny, napriek tomu, že väčšina utečencov sa o svoj príbeh rada podelí, pretože majú pocit, že svet na nich zabudol.

Účasť na príprave šou odmietli, podľa konkurenčnej televízie TVP, humanitárne organizácie, ktoré pochybujú o etickosti veci. „Príjemcovia našej pomoci utrpeli traumu, unikli vojne, videli umierať členov svojej rodiny a zažili ďalšie strašné veci. V programe sa asi bude hrať práve na tieto emócie, ktorých ich chceme ušetriť,“ povedala nadácii Thomson Reuters Malgorzata Olasińská-Chartová, ktorá v Poľsku koordinuje humanitárnu pomoc pre Sýriu.

Hovorca Poľskej humanitárnej akcie Jakub Belina-Brzozowski usúdil, že TVN mohla mať dobrý zámer, ale urobila chybu, že sa sústredila na Poliakov, namiesto na utečencov. Šou prirovnal k „pornografii biedy“.

Iní aktivisti dúfajú, že by program mohol pozmeniť väčšinový negatívny názor na migrantov. „Televízia má samozrejme veľkú moc. Mohla by pomôcť,“ povedala Agnieszka Kunická z Refugee.pl.

Väčšina Poliakov sa podľa prieskumov stavia proti prijímaniu utečencov. V júlovom prieskume agentúry CBOS len päť percent respondentov usúdilo, že Poľsko by malo bezpodmienečne prijímať ľudí, ktorí utekajú pred bojom.

Reality šou sa opiera o austrálsky formát „Go Back to Where You Came From" (Vráť sa, odkiaľ si prišiel) z roku 2011. Od tej doby si ju upravili napríklad v Dánsku, Holandsku, Švédsku, Nemecku či Belgicku. Prípravy poľskej verzie trvali asi rok a výsledkom majú byť štyri diely.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:51