Markíza
StoryEditor

Milionár zožal na Slovensku slávu s Nikodýmom, pochovala ho až Malachovská

03.09.2018, 13:53
Autor:
(pš)(pš)ČTKČTK
Na Slovensku ho dlhoročne moderoval Martin Nikodým a patril k najsledovanejším programom Markízy.

Úplne prvýkrát odvysielala súťažnú šou Who Wants to Be a Millionaire? britská televízia ITV 4. septembra 1998. Vedomostná súťaž si rýchlo získala svojich priaznivcov a rozšírila sa tak do sveta.

Už v roku 2000 ju na naše obrazovky priniesla televízia Markíza, ktorá ju vysielala šesť rokov. Moderátorom relácie bol vtedy na obrazovkách etablovaný moderátor Martin Nikodým, ktorému práve kvízová súťaž zabezpečila veľkú popularitu.

Počas šiestich rokov patril tento program na Markíze k najsledovanejším.

Žolíky na ceste k piatim miliónom

Možno si ešte spomeniete na to, ako prebiehala samotná súťaž. Súťažiaci sa do relácie najskôr dostal prostredníctvom výberu po prihlásení sa audiotextom a ďalej užším výberom priamo v relácii.

Deväť súťažiacich dostalo otázku, a ten kto mal pri správnych odpovediach "najrýchlejšie prsty", zasadol do horúceho kresla.

Tam ho čakalo 15 otázok z rôznych oblastí, pričom pri správnych odpovediach mohol využiť tri žolíky: najznámejší "bol priateľ na telefóne". Každá otázka mala svoju finančnú hodnotu, najvyššou métou bola lákavá výhra 1 milión slovenských korún (cca 30 tisíc eur).

Neskôr sa hralo o 5 miliónov slovenských korún. Počas hry mal súťažiaci dve garantované hranice, ktoré mu zabezpečili, aby pri nesprávnej odpovedi nespadol opäť na nulu.

Z Markízy ho vytlačila Superstar

Markíza vysielala Milionára dvakrát týždenne, v utorky a piatky. Neskôr Milionár ustúpil šou Superstar, ktorú na slovenské obrazovky doniesla verejnoprávna STV.

Markíza ukončila vysielanie kvízovej šou kvôli nepredĺženiu licencie. O necelý rok vrátila  súťaž na obrazovky verejnoprávna STV s moderátorkou Ivetou Malachovskou.

Dôvod, prečo Milionár v novej televízii skončil za necelý rok bol jednoduchý  - nízke čísla sledovanosti. V čase najväčšej slávy na Markíze dokázal Milionár prilákať k obrazovkám takmer dva milióny divákov, na STV už len tristotisíc.

Napriek motivačnej výhre, na Slovensku nezískalo veľa súťažiacich hlavnú výhru, dajú sa spočítať na prstoch jednej ruky. Sumu 5 miliónov slovenských korún nezískal nikto. Vo svete sa prvým milionárom stal 19. novembra 1999 John Carpenter. V americkej verzii získal ako inak rovný milión dolárov.

01 - Modified: 2020-11-20 10:55:03 - Feat.: - Title: Šéf obchodu Markízy: Pandémia neoslabila dopyt po televízii. Markíza navyšuje ceny reklamy takmer o 9 percent 02 - Modified: 2020-11-06 20:55:12 - Feat.: - Title: Šéf Markízy: Verím, že nový majiteľ prinesie televízii nové príležitosti 03 - Modified: 2020-10-15 16:15:07 - Feat.: - Title: Kráľovské odstupné pre bývalých vrcholových manažérov, ktorí opúšťajú CME 04 - Modified: 2020-02-27 07:11:18 - Feat.: - Title: Valné zhromaždenie CME bude hlasovať o predaji podniku firme PPF 05 - Modified: 2019-07-09 15:18:22 - Feat.: - Title: Najbohatší Čech Kellner chce Markízu, kúpu má mať na dosah
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:15