StoryEditor

Dvaja reportéri Reuters boli v Barme odsúdení na sedem rokov väzenia

03.09.2018, 14:08
Autor:
ČTKČTK
Obaja muži trvajú na svojej nevine a tvrdia, že im dokumenty podstrčila polícia.

Dvaja reportéri agentúry Reuters boli dnes v Barme odsúdení na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži trvajú na svojej nevine a tvrdia, že im dokumenty podstrčila polícia. Proti rozsudku sa už vyslovili veľvyslanci USA a Británie aj šéfredaktor Reuters, podľa ktorých ide o krok späť ku demokracii. Európska únia vyzvala na okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárov.

Dvadsaťosemročný TJO Sou U a tridsaťdvaročný Wa Lone boli zadržaní vlani 12. decembra na predmestí Rangúnu potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi, ktorí pôsobili v barmskom Arakanském štáte, kde sú bezpečnostné zložky obviňované z porušovania ľudských práv pri ťažení proti moslimskej menšine Rohingov. Pred násilnosťami utieklo od vlaňajšieho augusta z Barmy do susedného Bangladéša viac ako 700.000 Rohingov.

Reportéri boli obvinení zo získania dôverných dokumentov, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia. Novinári ale pred súdom uviedli, že listiny im tesne pred zatknutím podstrčili dvaja policajti. Túto výpoveď prekvapivo potvrdil jeden zo svedkov. Policajt Mojou Yan Nain, ktorý sa s novinármi 12. decembra zišiel, pred súdom v apríli povedal, že šéf barmskej polície povedal svojim podriadeným, aby na novinárov nastražili pascu, podstrčili im kompromitujúce dokumenty a umožnili tak ich zatknutie.

"Dnešok je smutným dňom pre Barmu, pre spravodajcu Reuters ... a pre médiá všade na svete," uviedol vo vyhlásení šéfredaktor Reuters Stephen Adler. "Títo dvaja obdivuhodní reportéri už strávili takmer deväť mesiacov vo väzení v dôsledku falošných obvinení, ktorých cieľom bolo umlčať ich a zastrašiť médiá ... Bez akýkoľvek dôkazov o vine a napriek presvedčivým dôkazom o tom, že na falošnom obvinení sa podieľala polícia, dnešný verdikt odsudzuje k ďalšiemu odňatia slobody a schvaľuje nesprávne správanie bezpečnostných zložiek," pokračoval Adler.

"Je to (verdikt súdu) veľký krok späť, pokiaľ ide o prechod Barmy k demokracii, stavia sa proti spravodlivosti a slobode slova a barmská vláda ho musí urýchlene napraviť," zdôraznil šéfredaktor Reuters. Uviedol, že sa nemieni prizerať nespravodlivosti páchanej na dvoch novinároch a zváži, či v nadchádzajúcich dňoch nepožiada o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

Odsúdenie novinárov prichádza v čase, keď barmská vláda nositeľky Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij čelí rastúcej kritike ohľadom útlaku Rohingov. Prevažne budhistická Barma Rohingov neuznáva ako etnikum. Považuje ich za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša, dlhodobo ich prenasleduje a upiera im občianstvo a základné ľudské práva. Násilnosti v Arakanskom štáte začali potom, čo skupiny Rohingov vlani v auguste zaútočili na policajné stanice. Armáda následne začala v oblasti operácii, počas ktorej podľa svedkov vojaci zabíjali civilistov a vypaľovali celé rohingské dediny. Vyšetrovatelia OSN tento týždeň uviedli, že by vrchný veliteľ barmskej armády a ďalších päť generálov malo byť stíhaných za "genocídu" spáchanú na rohingském etniku. Armáda tvrdí, že väčšina zabitých Rohingů boli teroristi.

Dnes odsúdení novinári agentúry Reuters zdokumentovali prípad masakru v dedine Indin. Podarilo sa im získať fotografiu desiatich spútaných mužov, ktorí pred svojou smrťou kľačia na kolenách. Ďalšie fotografie zachytávajú ich telá zaliate krvou v jame; jedno z nich je bez hlavy. Dvoch z nich ubili budhistickí dedinčania a osem zastrelili ozbrojené zložky, povedali reportérom dvaja dedinčania, ktorí hromadný hrob hĺbili. Sedem barmských vojakov bolo následne odsúdených na šesť až desať rokov väzenia. Ide o jediný prípad, kedy barmská armáda priznala, že vojaci Rohingy zavraždili.

Znepokojenie nad dnešným rozsudkom vyjadrili veľvyslanci USA aj Británie v Barme. "Je to veľmi znepokojujúce pre každého, kto tu bojoval za slobodné médiá. Myslím, že je nutné si položiť otázku, či tento proces zvýši alebo zníži dôveru obyvateľov Barmy v justícii," uviedol americký veľvyslanec Scot Marciel.

"Hovorím tu za britskú vládu a členské štáty EÚ, sme veľmi sklamaní týmto verdiktom ... Sloboda slova a spravodlivosť sú pre demokraciu zásadné a tento prípad na to vrhol dlhý tieň," konštatoval britský veľvyslanec Dan Chugg.

Európska únia vo vyhlásení uviedla, že "väzenské tresty TJO Sou Ua a Wa Lone by mali byť preskúmané a obaja novinári by mali byť okamžite a bezpodmienečne prepustení".

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2022-02-28 14:32:40 - Feat.: - Title: Oddnes štartuje zálohovanie plastových fliaš a plechoviek 02 - Modified: 2019-10-07 14:12:25 - Feat.: - Title: Súd v Maroku odsúdil na rok novinárku kvôli údajnej interrupcii 03 - Modified: 2019-09-28 08:47:08 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Novým miláčikom médií je Greta Thunbergová. A kto je najvplyvnejším mužom sveta? Nie, Donald Trump to nie je 04 - Modified: 2017-05-22 08:17:11 - Feat.: - Title: Slováci ešte nechcú elektromobily. Odrádza ich cena a málo dobíjacích staníc 05 - Modified: 2017-05-22 10:01:11 - Feat.: - Title: Pápež František: Najväčšie škody páchajú dezinformácie v médiách
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:47