čtk
StoryEditor

Do seriálu Lokomotíva Tomáš pribudli ženské postavy. Rozprávka je genderovo vyváženejšia

04.09.2018, 09:49
Autor:
ČTKČTK
Novú verziu začala britská televízia Channel 5 vysielať v pondelok.

Obľúbený detský kreslený seriál Lokomotíva Tomáš sa po niekoľkých desiatkach rokov dočkal výraznej premeny, stal sa rodovo vyváženejším a multikultúrnejším. Parné lokomotívy, ktoré sú hrdinami programu, takisto prvýkrát opustili fiktívne domovský ostrov Sodor, cestujú po svete a objavujú nové krajiny a kultúry - Čínu, Indiu a Austráliu. Informujú o tom britské médiá.

Seriál sa podľa nich tiež dočkal novej zvučky, je v ňom viac humoru a fantázie. Novú verziu začala britská televízia Channel 5 vysielať v pondelok.

Hlavná skupina vláčikov má okrem Tomáša po novom tri mužské a tri ženské postavy. K deťom dobre známych stálic Percymu, Gordonovi, Jamesovi (Jakubovi) a Emily pribudli lokomotívy Nia a Rebecca. Seriál má tiež nových medzinárodných hrdinov - napríklad Indku ASIMO, Austrálčana Shanea a Číňana Jung Paa.

Seriál kritici dlhodobo označovali za sexistický a rasistický. Niektorí rodičia si tiež sťažovali, že dáva deťom zlý príklad - mašinky sa podľa nich k sebe zle správajú a navzájom si závidia.

Na zmenách seriálu sa podieľala OSN v rámci svojho programu trvalo udržateľného rozvoja. Novinka už má svojich kritikov, tvorcovia seriálu sa podľa nich príliš skláňajú pred politickou korektnosťou.

Knižnú postavu lokomotívy Tomáša vytvoril pre svojho dvojročného syna britský duchovný Wilbert Awdry. Prvú knihu o parnej lokomotíve s ľudskou tvárou napísal v roku 1942, aby rozptýlil chorého potomka. Podľa knižnej predlohy potom vznikol animovaný seriál. Dnes táto značka vynesie ročne miliardu libier a seriál s hrdinami Awdryho kníh sledujú deti v 300 krajinách, vrátane Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 17:37