Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump je podľa šéfa Bieleho domu úplne vykoľajený. Píše novinár Woodward v knihe o americkom prezidentovi

05.09.2018, 08:33
Autor:
ČTKČTK
Ďalší zamestnanci o ňom hovoria ako o hlupákovi s inteligenciou školáka.

Spolupracovníci Donalda Trumpa považujú šéfa Bieleho domu za nepoužiteľného tvrdého heroina s inteligenciou školáka a niekedy pred ním ukrývajú dokumenty, ktorých podpis môže ohroziť bezpečnosť Spojených štátov. Trumpovi ľudia majú obavy z nesprávnych hnutí svojho myslenia, pretože prípadné vyšetrovanie ruskej kauzy môže mať pre neho zásadné dôsledky. Vo svojej novej knihe, ktorej úryvky uverejnili americké médiá, to píše uznávaný reportér Bob Woodward.

Dielo nazvané Strach: Trump v Bielom dome vzniklo na základe desiatok rozhovorov s ľuďmi pracujúcimi v prezidentovom blízkom okolí. Woodward podľa portálu Washington Post popisuje atmosféru v Bielom dome ako "administratívny puč" alebo "nervové zrútenie".

Minister obrany James Mattis napr. podľa knihy prirovnal Trumpa k "žiakovi piatej alebo šiestej triedy". "Je úplne vykolajený," povedal Woodwardovi, šéf Bieleho domu John Kelly, počas jedného zo stretnutí zamestnancov prezidenta. "Ani neviem, prečo sme tu. Je to najhoršie práca, akú som robil," dodal.

Vydanie 448 stranového diela plánuje na budúci týždeň. Jedna z pasáží popisuje snahy niektorých zamestnancov zabrániť tomu, aby prezident podpísal nežiadúce dokumenty. Napríklad bývalý ekonomický poradca Garyho Cohn jedného dňa našiel na prezidentskom stole návrh dokumentu, ktorý s Trumpovým podpisom vyňal Spojené štáty zo zásadnej obchodnej dohody s Južnou Kóreou. Prezidentovi ľudia mali obavy, že zrušenie zmluvy ohrozí schopnosť USA okamžite reagovať na jadrovú hrozbu zo Severnej Kórey. "Ukradol som ho zo stolu", povedal podľa knihy Cohn o dokumente jedného z jeho známych.

Podobne sa v niekoľkých prípadoch zachoval bývalý personálny tajomník Rob Porter. Odhaduje sa, že tretinu svojho pracovného času trávil tým, že sa snažil Trumpa odradiť od nebezpečných nápadov. Kniha sa venuje aj zásadnému súčasnému problému Trumpa, ktorým je vyšetrovaný z údajnej ruskej spolupráce s jeho volebným tímom. Prezident je podľa svojich ľudí touto kauzou doslova posadnutý a vyvoláva v ňom hnev a paranoidnú reakciu.

Jeho bývalý osobný právnik John Dowd sa podľa knihy tento rok v januári pokúsil Trumpa pripraviť na možný výsluch u zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera. "Toto je prekliaty výmysel," povedal podľa knihy Trump o obvineniach zo spolupráce s Rusmi na začiatku skúšobnej lekcie. "Ja nechcem vypovedať," vyhlásil po pol hodine rozhovoru s Dowdom, ktorý sa snažil ho pripraviť na možné Muellerove otázky.

01 - Modified: 2018-07-23 09:28:30 - Feat.: - Title: Trump inšpiruje značky. Takto ho využívajú v reklame 02 - Modified: 2018-02-02 11:10:17 - Feat.: - Title: Trump sa na Twitteri chválil s rekordnou sledovanosťou svojho prejavu. Neoprávnene 03 - Modified: 2017-02-21 10:35:09 - Feat.: - Title: Trump si nechal za posledné roky zaregistrovať tisícky internetových domén 04 - Modified: 2017-02-17 10:47:39 - Feat.: - Title: Trump na tlačovke urážal novinárov a ignoroval fakty. Svojimi výrokmi odštartoval vojnu s médiami 05 - Modified: 2017-02-10 07:55:47 - Feat.: - Title: Totálna prehra a veľká rana pre vládu. Americké média reagujú na Trumpov neúspech na súde
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:01