The Guardian
StoryEditor

Najlepší dramatický seriál je opäť Hra o tróny

18.09.2018, 08:41
Autor:
ČTKČTK
Fantasy seriál získal ocenenie už tretíkrát.

V Los Angeles boli v noci na dnes udelené ceny Emmy, ktoré sú považované za najvýznamnejšie ocenenie v oblasti televíznej tvorby. Najviac sa z nich tento rok môžu radovať tvorcovia britsko-amerického seriálu Hra o tróny, ktorý získal hlavnú cenu pre najlepší dramatický seriál. Najlepšou komediálnou sériou bol vyhlásený nováčik v kategórii The Marvelous Mrs. Maisel, informovala o tom agentúra Reuters.

Fantasy seriál Hra o tróny z dielne HBO pritom hlavné ocenenie získal už tretíkrát (2015, 2016, 2018). Séria tento rok dostala 22 nominácií, okrem najlepšej drámy však zvíťazila len v dvoch ďalších kategóriách (najlepší herec vo vedľajšej úlohe a vizuálne efekty).

V tomto ročníku výrazne bodovali streamingové spoločnosti. Firma Netflix napríklad získala rovnaký počet cien (23) ako HBO a v kategórii najlepší komediálny seriál zvíťazil prvýkrát produkt streamingové spoločnosti, seriál The Marvelous Mrs. Maisel od Amazonu. Televíziu HBO, ktorá sa od roku 2001 držala na prvom mieste v celkovom počte nominácií na ceny Emmy, tento rok predbehla v počte nominácií streamingova televízna spoločnosť Netflix. Nominácií získala firma Netflix 112, teda o štyri viac ako televízia HBO. Obe spoločnosti ich nakoniec na cenu premenili 23.

​Hviezdou večera sa nakoniec stal sitcom The Marvelous Mrs. Maisel, ktorý popri najlepšej komediálnej sérii získal ďalšie štyri ocenenia vrátane najlepšej herečky v hlavnej úlohe. Tou bola vyhlásená Rachel Brosnahan, ktorá stvárnila americkú ženu v domácnosti, ktorá sa v 50. rokoch minulého storočia dala na dráhu stand-up komika. Nositeľom ocenenia pre najlepšieho herca v komediálnom seriáli sa stal Bill Hader (Barry).

Cenu za najlepšiu herečku v dramatickom seriáli si prekvapivo odniesla Claire Foy za svoju rolu britskej kráľovnej Alžbety II. v sérii The Crown. Porazila tak minuloročnú víťazku a tohtoročnú favoritku Elisabeth Moss z Príbehu služobníčky. Mužskú obdobu ocenenia získal Matthew Rhys za svoj herecký výkon v sérii Takí normálni Američania.

V kategórii minisérií mala tento rok najviac nominácií (18) životopisná dráma The Assassination of Gianni Versace (Vražda Gianniho Versaceho), ktorá si odniesla tri ceny - za najlepšiu minisériu, za najlepšieho herca v hlavnej úlohe v minisérii (Darren Criss) a za najlepšieho režiséra minisérie (Ryan Murphy). Murphy, ktorý sa netají homosexuálnou orientáciou, cenu za sériu o vražde módneho návrhára venoval komunite LGBT, ku ktorej patril aj Versace.

01 - Modified: 2018-01-06 07:18:27 - Feat.: 0 - Title: Finále Game of Thrones sa dočkáte až v roku 2019 02 - Modified: 2018-02-07 10:10:38 - Feat.: 0 - Title: Tvorcovia Game of Thrones zrežírujú nové filmy Star Wars
01 - Modified: 2018-09-17 19:31:18 - Feat.: - Title: Seriál Hra o tróny môže premeniť 22 nominácií na ceny Emmy 02 - Modified: 2018-07-23 18:19:23 - Feat.: - Title: Vybrali najlepšie seriály súčasnosti. Najviac nominácií na ceny Emmy má Hra o tróny
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 13:05