StoryEditor

Pohnuté ľudské osudy na plátne kín. Premiéru má momentka zo života Romy Schneider aj česko-slovenská novinka Toman

01.10.2018, 14:55
Autor:
hrnhrn
Filmové tipy na októbrové filmové premiéry mapujúce ľudí v ťažkých životných situáciách.

Osudy ľudí sú nevyspytateľné. Niektorých život len tak jemne prefacká, no na niektorých sa poriadne vyzúri. A je jedno, či sú slávni alebo úplne neznámi, bohatí či chudobní. Z októbrových filmových premiér sme vybrali štyri filmy, ktoré mapujú ľudí práve v pohnutých životných situáciách.

3 dni v Quiberone (3 Tage in Quiberon)

Na začiatku októbra príde do kín momentka zo života Romy Schneider, ktorej súkromný život bol plný drám. Ikona európskej kinematografie by sa v septembri dožila 80 rokov, jej život však skončil priskoro, len vo veku 43 rokov, necelý rok po tragickej smrti jej 14-ročného syna.

Čierno–biela snímka režisérky Emily Atef zachytáva trojdňový pobyt slávnej herečky Romy Schneider (Marie Bäumer) v rehabilitačnom centre v Quiberone krátko pred jej smrťou, kde prebieha jej posledné interview pre renomovaný  nemecký magazín Stern. Počas týchto dní, sprevádzaná svojou najbližšou priateľkou, odhaľuje pred novinárom a fotografom svoju trinástu komnatu neuvedomujúc si celkom  následky  spontánnej úprimnosti svojich odpovedí.

Jedna línia filmu rozpráva príbeh Romy, ktorá sa napriek úspešnej kariére dostala do ťažkej životnej situácie, v druhej línii dominuje téma bezohľadnosti médií, ktoré cynicky parazitujú na utrpení známej herečky s jednoznačným cieľom – predať „intímne detaily“ zo života celebrity bulváru.

Film si odniesol nomináciu na Zlatého medveďa Berlinále 2018 a sedem nemeckých filmových cien v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepšia herečka v hlavnej úlohe, najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, najlepší herec vo vedľajšej úlohe, najlepšia kamera a najlepšia hudba.

Toman

Historická dráma od režiséra Ondřeja Trojana, ktorý má na konte Želary (nominácia na Oscara za najlepší cudzojazyčný film) alebo Občiansky preukaz, príde do kín 18. októbra. Film odkrýva pozadie tzv. tretej republiky v rokoch 1945-48 a rozpráva príbeh muža, ktorý významne ovplyvnil vývoj povojnového Československa a o ktorom sa nikdy doteraz nehovorilo. Neuveriteľný, ale pravdivý príbeh o politickej a osobnej dráme Zdeňka Tomana, vlastným menom Zoltána Goldbergera, pochádzajúceho zo slovenských Sobraniec.

Toman bol mužom mnohých tvárí a mien, šéfom zahraničnej rozviedky a bezškrupulóznym obchodníkom a kariéristom. Poverili ho zásadnou úlohou - zohnať peniaze, ktoré komunistom vyhrajú voľby. A Toman peniaze zohnať vedel. Pre seba, pre rodinu i pre stranu. Šmelinou, vydieraním, obchodmi s vojnovými zločincami aj ich obeťami. Neštítil sa ničoho. Cena, ktorú za svoju kariéru zaplatil on i jeho blízki, však bola príliš vysoká. Vo filme sa sa predstavia Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Roman Luknár, Kristýna Boková, Stanislav Majer, Táňa Pauhofová, Marián Mitaš, Lukáš Latinák a Ady Hajdu.

Dogman

Život na drsnej periférii nebýva ľahký. Pre citlivého Marcella (Marcello Fonte), ktorý má rád zvieratá a miluje svoju dcéru (Alida Baldari Calabria), to je ťažké dvojnásobne. A keď na neho namieri pozornosť najväčší násilník v okolí, musí nájsť spôsob, ako vyriešiť svoju zúfalú situáciu. Drobného a citlivého muža k nemu púta nejednoznačný a ponižujúci vzťah. V snahe vrátiť svojmu životu dôstojnosť naplánuje zúfalú pomstu a jeho akcia vedie k nečakanému výsledku.

Režisér filmu Matteo Garrone o svojom prístupe prezradil: „Dogman nie je filmom len o pomste, aj keď pomsta (možno by bolo lepšie napísať vykúpenie) v ňom hrá dôležitú úlohu. Rovnako to nie je ani variácia na tému večného boja slabšieho so silnejším. Je to film, ktorý nás stavia pred niečo, čo sa týka nás všetkých: pred dôsledky vlastných rozhodnutí, ktoré robíme každý deň, aby sme prežili.“ Na filmovom festivale v Cannes získal predstaviteľ hlavnej roly Marcello Fonte cenu pre najlepšieho herca.

Zlodeji

Film japonského režiséra Hirokazu Kore'eda je drámou s kriminálnymi prvkami o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných. Osamu je gastarbeiter, ktorý si privyrába kradnutím v obchodoch. Do remesla zasväcuje aj svojho syna. Obaja žijú v provizórnom dome na periférii a s ďalšími členmi domácnosti tvoria rodinu, na ktorej je toho zvláštneho oveľa viac než len spôsob obživy.

Do rutiny krádeží zasiahne dievčatko, ktoré sa osamelo hrá bosé v mraze na balkóne. Osamu sa rozhodne, že vziať si dieťa, ktoré rodičia zanedbávajú, nie je zločin. Jeho čin vedie k odhaleniu tajomstva vnútri rodiny zlodejov a spochybnenie toho, čo vlastne rozumieme pod pojmom rodina. 

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:24